V75 Lördag 2 Juli ESKILSTUNA

Köp Travmasens tips till V86 och V75 varje vecka, som publiceras i den lösenords skyddade fliken Travmasens Bonustips, kvällen innan spelomgången.   

Kostnaden är låga 100:-/månad, 200:- för 3 månader, eller 600:- för 12 månader, inkl.moms

 

 bankgiro: 520-1116.  Annars har jag även Swedbank  8166-1,  934 966 349-3 

OBS! KOM IHÅG ATT SKRIVA ERT NAMN SOM REFERENS!!!!

OBS!!!!! KOM ÄVEN IHÅG ATT:

Meddela mig er email på travmasen@gmail.com när ni betalat så får ni inloggning direkt!

 

ANDELSSPEL 

På V75  finns det möjlighet att köpa in sig i två olika andelsspel som jag har på V75-Tillsammans. Spelet lämnas in så sent som möjligt och alla med ATG-konto har möjlighet att delta. Följ dessa länkar för en möjlighet till nya miljoner:  

 

Visar Joker Ny sajt 980x250px Sept15.jpg

 

 

 

Daniel Berglund
1 juli 2016 kl. 14:25

Spelkrönika V75 Eskilstuna 2/7: Högklassig sport och jag vädrar favorit i repris för min fräcka V75-spik!

Uncle Lasse föll tungt i onsdags och jag med honom. Inget snack om att hästen…

 

 

 

Programtipset av Micke Wallin:

Dagens vinnare

I som det känns ett tvåhästarslopp, så tar jag ställning för Robert Berghs Amaru Boko (V75-2) som så ruskigt fin ut vid vinsten senast. Han spårade runt om och med lätta steg passerade han mållinjen i ett inte allt för hårt lopp, men intrycket var lysande. Han har inget emot distansen och segerchansen är god.

Som Daniel Redéns Whitehouse Express (V75-5) såg ut senast är känslan att han återigen sveper fältet över upploppet. Han har ett fint smygläge med rygg på en startsnabb häst och med rätt ryggar sista halvvarvet blir han inte lätt att stå emot för övriga, spik!

Dagens rysare

Hemmahästen Order to Fly (V75-1) blev fast med krafter näst senast efter invändig löpning, senast kom han inte till i loppet. Bättre förutsättningar här och med tempo på loppet tar han ner många över upploppet, streckvärd!

I en stentuff E3-final tycker jag att Unstirred Drink (V75-3) är värd en varning. Hon hamnade i en trött rygg på sista långsidan senast och drogs bakåt och hade en mil fram till täten i sista sväng, ändå var hon tvåa i mål med krafter kvar, se upp här!

 

 

 

 

 


Bergh: Det håller på att koka över i kastrullen

 

Härliga juli börjar med E3-loppen på lördag

 

 

 

940x150_v75hornan_malmrot.jpg

Malmrot analyserar

ESKILSTUNA
Lördag 2 juli
Start: 16.20

V75-1
3 Sir Ratzeputz har växlat upp och huserar numera i storbilsklassen och intrycket i Östersund var lysande då han forsade runt på nytt banrekord! Jag tror han övertar av Prins Alf och sitter i spets och blir inte lätt att slå, men eftersom 5 Ready for More nu har lopp i kroppen och troligt synar utvändigt så garderar jag när distansen är ett halvvarv längre för favoriten. 1 Fire to the Rain har efter sju sorger och åtta bedrövelser äntligen hittat tillbaka till vad han visade som treåring och med klaff är han tung över upploppet. Passa även 8 Coldtown som sköt till snyggt efter fin resa senast! Det verkar bli finsk uppgörelse mellan Nurmos / Liljendahl. Vid ytterligare penseldrag nämner jag 4 Order to Fly som nu slipper resa och verkligen gillar att tävla på hemmaplan.
Ranking A: 3,1,5,8 B: 4,6,10,7

V75-2
Trevarvslopp och 14 Alfas da Vinci var åter tillbaka senast i gott slag efter att ha varit sjuk i våras. Fuxen är frän att se när han är på bästa stridshumör och bara borrar ner sig och han blir inte lätt att stå emot när Jocke sätter in attacken och drar ner ”norsken”. Med i rygg lär han få 15 Amaru Boko och som han sett ut vid segerloppen håller jag det inte alls för omöjligt att han spurtar förbi, två topphästar som blir mycket roliga att se! Bakom dessa har jag ett speldrag jag väntat på och det är 5 Calno de Pebrisy som har bra kapacitet och kör Christoffer loppet rätt på klockan tror jag han kan hålla undan. 
Ranking A: 14,15,3 B: 7,8,13,3

V75-3
E3-finalen för ston och vilka talanger vi har! Mest känner jag för 3 Undine och väljer faktiskt att spika. Hon var med redan ifjol som tvååring och satt fast i Uppfödningslöpningen för att sedan slå kullettan Gareth Boko i december. Näst senast var hon ruskigt bra när hon tog ned Caddie Lisieux via 09/500 och i försöket senast joggade hon undan till seger och jag tror knappt näsborrarna rörde sig efteråt. Hon är komplett som häst redan nu och jag tror Cattis får jubla och skåla med sina hundar! 4 Rhyme Broline utmanar och vann på den snabbaste försökstiden. Hon ska troligtvis tävla i bike för första gången och var klart förbättrad senast gentemot starterna innan, Svante vet att ställa iordning! 11 Fantasy River är en tuffing och BG i sulkyn försämrar inte direkt. 2 Dixi Sisu är snabb och min spetsfavorit men jag är lite skeptisk över full distans om hon verkligen står hela vägen. 9 Zahara Goj måste jag också nämna och framför allt tränare Sten O Jansson som på sina åtta hästar på träningslistan har två E3-finalister (Super Nice i hingstarna)! Strålande helt enkelt. Garderar man loppet så missa inte 5 Unstirred Drink som hade allt otur i världen senast men ändå kunde kvala in via vass avslutning – hon är under kraftig utveckling.
Ranking A: 3 B: 4,11,2,9,5,1

V75-4
Hög klass på Klass II-finalen. Jag tippar ”Connis” 2 Takestwoforatango som imponerat på mig och att ta ner Trabant senast via 09/600 var inget annat än femstjärnigt. Han är bara medium från start men tål att göra jobbet sista varvet och det här är en mycket intressant fyraåring. 7 Faloria Boko är en reslig madame med fart för att vinna denna final. Hon såg lysande ut i Gävle och insatsen senast var det många plus på och det var snopet att hon fick ge sig med kort nos mot Kalle Kalas. Läget är knepigt men istället blir spelprocenten låg och hittar Djuse ner i slagläge vädrar jag morgonluft! 3 Ceasar Sisu höll ifrån sig Sambuca Knight senast och kämpade bra näst senast utvändigt Cash A Cheque Em. Lyckas Björn komma till ledningen försvarar han sig bra, men jag tror det kan bli tufft hålla ifrån sig Kalle Kalas som är väldigt kvick direkt bilen släpper. Oavsett bör Ceasar räknas tidigt. 6 Kalle Kalas9 Cash A Cheque Em och 11 Hawk Cliff(barfota bak) har segerchans men plånboken satte stopp…
Ranking A: 2,7,3 B: 11,6,9

V75-5
Här kommer det gasas rejält och många är mycket startsnabba och tätintresserade. Allt detta spelar 9 Whitehouse Express i händerna och som han ser ut! Efter loppet på Solvalla bubblade nästan Örjan över hur fin hästen kändes, jo det är sant! I Boden avgjorde han plättlätt trots starttapp och kolla gärna om på sista 50 meterna, så ska en häst se ut över linjen med full spänst och ett härligt tag i tömmarna. För mig är det inget snack utan spiken bankas in. Jag nämner bakom1 Slide So Easy som gick jättebra senast och som nu Flemming Jensen vässat i jobben och slänger på helstängt huvudlag.
Ranking A: 9 B: 1,4,2,5,3,6,7

V75-6
E3-final för hingstar/valacker och årets kull är mumma och det är dessutom skön spridning bland tränarna till hästarna vilket är glädjande. 2 Makethemark har gjort i stort sett allt rätt så här långt och vunnit 12 av 14 lopp. Han har ett löphuvud av guld och varje gång det dragit ihop sig så biter han ihop och sätter nosen först. Så var det även senast då 5 Urchin utmanade men Makethemark visar verkligen att han gillar att vinna. Det är dock knivskarp konkurrens i den här finalen och jag är inte alls säker på att han tar sin trettonde seger. Jag har blivit väldigt förtjust i 1 Louie Brodde och han rör sig så elegant och har ett driv i steget som få hästar har. Han är osynad i sammanhanget men utstrålar kvalité och även om Eskilstunas innerspår är lurigt att hålla ledningen ifrån så tror jag Johan och Louie kan klara detta då de flesta inte visat någon direkt explosivitet från början. Ett intressant speldrag! 3 Policy of Truth imponerade senast och var mycket rappare sedan han fått på sig ett ”open-eye huvudlag”. Det blir så igen och det är mycket massa i den här hästen som slutar långt fram. Mitt hjärta bultar lite extra för 4 Algot Zonett med tanke på sin underbara mamma och att Hilda äntligen fått fram en topphäst glädjer mig mycket. Algot är likt henne en tanks som tar på sig blåstället och gör vad som begärs. Algots akilleshäl så här långt har varit att han är stänkrädd och det kan bli klurigt att hitta rätt position i loppet, men kunnandet för att vinna finns där. 
Ranking A: 1,2,3,4 B: 5,12,9,10,8

V75-7
4 Oki Doki Face avgjorde lätt när luckan kom i sista sväng senast och här tror jag han får överta ledningen tidigt och är då hästen att slå. 6 Tellmeastory siktar Veijo mot Derbyt med och det är en hårding som absolut kan vinna utvändigt men risken finns alltid att någon är snabbare över 2140 meter då styrkan inte blir lika utslagsgivande. Se upp för 1 Scarlet Ribb som gick lika bra som Oki Doki i Östersund och med fritt från innerspåret tror jag han kan skrälla. 3 Othello Face har alltid haft bra rykte men ofta varit lite för hetsig. Han fungerar bättre i rygg vilket han visade senast och med liknande lopp kan han vinna igen. 12 Ebony Boko har hittat sig själv och ser mycket bättre ut i kroppen än tidigare. Upphämtningen efter strul till seger under elitloppshelgen sitter fortfarande på näthinnan. Jämnt lopp där det inte behöver vara fel att måla bredare.
Ranking A: 4,6,1 B: 3,12,7,2,5,9,8

 

Hans G

HANS G:S KRÖNIKA

2016-06-27, Sommartåget rullar mot underbara V75-lopp i Eskilstuna

 

Efter en fin midsommarhelg tuffar sommaren vidare mot nya äventyr. Det är tidig måndag morgon och lördagens V75-listor har precis kollats. Eskilstuna tar hand om den här veckan.

Och visst började den här veckan bra, vilken härlig läsning. Det handlar rakt på sak om kanonsport på lördag. V75-finaler kryddade med årets första stora lopp för de treåriga hästarna, långa E3Eskilstuna eller rättare sagt Sundbyholmstravet dominerar hela helgen med V64 även fredag kväll (startlistorna dock inte klara måndag morgon).

Gårdagens V75-omgång i Kalmar var första försöksomgången till ett nytt “meeting” som slutar med finaler på Åby i augusti. Finaler som körs i samband med Åby Stora Pris den 13 augusti. Fram till dess skall sommartåget rulla fram genom ett underbart Sverige.

Halmstad nästa vecka med Sprintermästaren och V75 torsdagen den 7 juli, självklart V75igen i Halmstad lördagen den 9 juli. den 16 juli ses vi runt de gröna kullarna i Årjäng innanAxevalla tar över helgen den 22-24 juli. Lördagen den 30 juli är Sommartravet i Bollnäsinnan den gröna resan avslutas i Rättvik lördagen den 6 augusti.

Sommartravet 2016 – en underbar resa!

Kalmar igår var som vanligt en trevlig upplevelse även om vi hade hoppats få lite bättre betalt för våra sju rätt på V75. Det var stolpe ut i ett par lopp, självklart mycket bättre betalt på sju rätt om Västerbo Highflyer hinner fram till B.B.S. Sugarlight i sjätte avdelningen. Eller om Research börjat jakten på Xlnt Chili Tripel i sista avdelningen.

Å andra sidan hade vi turen på vår sida när Västerbo Arthur fick en sen lucka och dök till seger i den fjärde avdelningen. Vi hade “glömt bort” att strecka Thunder Peak. Konstigt lopp det där. Både On Hold och Tomorrowland som var ensamma på dubbla tillägg skämde ut sig genom att mycket överraskande galoppera från start.

Söndagens stora vinnare var liraren som spelar V75 med sin mamma varje vecka. Igår såg dom loppen tillsammans och fick till bådas stora glädje sju rätt sedan dom jobbat in spikenXlnt Chili Tripel i den sista avdelningen. Grejen var att liraren boostat sitt system och fick rätt nummer..

Dom trodde på tio gånger pengarna och jublade åt 110.000 kronor in - och fick en chock när dom kollade kontot och såg att dom dragit in 537.000 kronor! Dom hade glömt bort 100 gånger pengarna på sex och fem rätt...

Eskilstuna på lördag handlar alltså om högklassiga finaler och tonen anges direkt med enSilverfinal och tio kanoner bakom startbilen. Distansen i samtliga finaler 2140 meter. Loppet är vidöppet, men hur skall dom slå Sir Ratzeputz efter uppvisningen senast i Östersund. Från spår tre och med Adielsson ombord igen.

Andra avdelningen är ett kanonlopp över tre varv (ej final). Långt ner i startlistan hittar man från tre tillägg Alfas da Vinci och Amaru Boko. Bara så där...Loppet står nog mellan dom två, eller hur.

E3 är alltså årets första riktigt stora lopp för treåringarna. Kvalificeringsloppen kördes uppe på Bergsåker och resultaten därifrån måste ni kolla upp, men kom ihåg att det inte är ovanligt att det skräller i de här loppen.

Stona inleder i den tredje V75-avdelningen och det skriker skräll om det här loppet även omDixi Sisu och Pelle Nordström blir svårslagna från ledningen. Tack förresten Pelle för Sevillaigår. satt som en smäck. Den bjöd jag på i torsdags, eller hur!

De treåriga grabbarna gör upp i den sjätte avdelningen och där är det svårt att komma runtPetri Salmelas Makethemark som verkar svår att slå. Spår två och Ulf Ohlsson ombord som vanligt.

Mellan de två E3-finalerna ligger finalen för lägsta klassen och Bronsfinalen. Klass 2-loppet blev spännande genom att Hawk Cliff blev bortlottad. Timo Nurmos klippare får börja från spår elva, Kontio ombord igen.

Bronsloppet, avdelning fem, är vidöppet även om Seedorf O.M.F. hoppade ur startlistan från spår fyra bakom bilen. Avslutningen handlar sedan om en Klass 1-final. Trist för Jörgen Westholm som drog spår tolv med sin kanon Ebony Boko. Men han kan vinna ändå!

Sammantaget en högklassig V75-omgång som verkligen är värd att se fram mot – och analysera.

Vi hörs på torsdag, ha en härlig och lyckosam sommarvecka önskar Er

Hans G
.

 

 

 

"Den modige spikar sig ur problemen..."

 

LoppkommentarerBoden.pdf

 

GRATISPROGRAM
 
[counter]

Antal visningar sedan starten mars 2012

 

 

 

 

Intressant ändring på Makethemark

 

 

 

THOMAS UHRBERGS KRÖNIKA:

V75 i sista stund 2 juli - 2016 

Timo Nurmos duo Sir Ratzeputz och Ceasar Sisu singelstreckas i en riktigt vass V75:a. Omgångens clou är de två E3-finalerna, där jag tror mycket på Undine och Algot Zonett.

 

Ja, jag var ett tag inne på att singelstrecka Catarina Lundströms Undine efter stoets två starka insatser i de senaste starterna men plusrapporter om Svante Båths Rhyme Broline gör att jag dubbar systemet.

Ytterst sällan streckar jag bara två hästar i ett lopp, det är en eller minst tre streck som gäller – fast inga regler utan undantag ...

Örjan Kihlström kör Undine och Erik Adielsson Rhyme Broline. Vinnaren i E3-finalen för ston får en miljon kronor, tvåan 500.000 – och sedan ligger det givetvis en stor laddning prestige i potten.

En exakt lika prispott gäller för övrigt för hingstar/valacker som för ston i E3 och det tycker jag är precis som det ska vara.

Också 5-stjärnigt

I ”herrarnas” uppgörelse streckar jag sex ekipage med Robert Berghs Algot Zonett i spetsen.

Hingsten efter Maharajah och Hilda Zonett var en snackhäst redan som 2-åring. Han blir bättre och bättre och trots besvärliga förberedelser vann han sitt uttagningslopp i säker stil på rekordet 1.12,9/2140. Ja, bara Policy of Truth hade snabbare segertid.

Segermaskinen Makethemark då, som också är efter Maharajah. Ja, han har startat mest av alla och gör nu sin sjunde start på drygt tre månader. Han vann sitt försök men var inte lika vass som tidigare. På retur?

Maharajah, vilken hingst

Jag har också en häst efter Maharajah, det 3-åriga stoet Mulligan. Hon är riktigt bra och har tagit tre segrar och två andraplatser på fem starter i hygglig konkurrens. Och, visst är pappan Maharajah en succé inom aveln. Vilken hingst!

Spiken Sir Ratzeputz är också en bra hingst på tävlingsovalen, pappan Love You en succé inom aveln. Ceasar Sisu är en valack (pappa CantabHall) och han kan ”bara” bli en riktigt bra tävlingsindivid. I övrigt: SprinterMästaren på torsdag 7 juli. Det ni! 

Nurmos Sir Ratzeputz och Ceasar Sisu spikas

V75-1: 3 Sir Ratzeputz forcerades senast till ledningen och vann i V75 på rekordet 1.10 över 1609 i Östersund. Han är nog bäst över sprinterdistans, men tillräckligt duktig för att vinna detta lopp över 2140 trots bra motstånd. Ja, jag väljer att spika trots att han möter hästar som 1 Fire to the Rain, 5 Ready for More,             6 Friderious och 8 Coldtown.

V75-2: 15 Amaru Boko har sett riktigt fin ut i årets två starter, först seger på 1.14,2/3200 och sedan vinst från ledningen på 1.13,7/1680a. 14 Alfas da Vinci är en tuff utmanare, troligen loppets favorit. 3 Swing Kronos och 5 Calno de Pebrisy är rysare från start och från 3140 räknas Linus Wibb och 10 Officer CD.

V75-3: 3 Undini speedade ner Caddie Lisieux näst senast i V86 och vann säkert sitt försök till denna final.Jag tänkte spika henne först men dubblar systemet då det är mycket positiva rapporter om       4 Rhyme Broline – barfota igen, jänkarvagn och rycktussar.

V75-4: 3 Ceasar Sisu och Kalle Kalas gör upp om ledningen och vinner ”Ceasar” den striden blir han svårslagen från ledningen. En chansspik. 

V75-5: 9 Whitehouse Express blir mångas singelstreck, så vinner han inte kan det bli riktigt hyggligt drag i kuponghögen. Jag streckar därför en kvintett, där 6 Digital Control nog rensar bäst. Han var duktig i två raka vinster och fullt okey senast från ett hopplöst läge över sprinterdistans.

V75-6: 4 Algot Zonett har jag sett en hel del av och det är en talangfull 3-åring som hör till de bättre i årskullen. 2 Makethemark tog sjätte raka segern senast, men trots rekordtid såg han inte lika vass ut som tidigare och det kan vara en favorit i fara. Sex streck.

V75.7: 6 Tellmeastory är bäst i fältet och spikas på lilla systemet, men han möter några starka kort så därför garderar jag med en kvintett.

 

Thomas system

V75-1: 3 Sir Ratzeputz. Res: 8-5.

V75-2: 3, 5, 7, 10, 14, 15. Res: 13-8.

V75-3: 3, 4. Res: 2-11.

V75-4: 3 Ceasar Sisu. Res: 11-2.

V75-5: 1, 2, 4, 6, 9. Res: 5-3.

V75-6: 1, 2, 3, 4, 5, 9.  Res: 8-10.

V75-7: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Res: 12-7.

Systemet är på 2160 rader och kostar 1080 kronor. Om man också singelstreckar nummer 6 Tellmeastory i avdelning 7 blir det systemet på 360 rader och det kostar 180 kronor.

 

 

”Jag funderade på att lägga ner”

Vinden har vänt för Partanen

Juhani Partanen

 

 

MAKETHEMARK_HUVUD.JPEG

Inför V75: Kung i år - och det vet han om

Självförtroendet är gott. 
Hästen litar på sig själv och än så länge är han den självskrivne kungen bland de treåriga travarna. 
Makethemark blir jättefavorit i E3-finalen för hingstarna i V75 på lördag.
- Han bara vet att han är lite bättre än vad de flesta är, säger tränaren Petri Salmela.

Hästar är svåra att göra upp planer med någon längre tid i förväg. Det kommer nästan alltid någoting emellan – växtperioder, influensor, skador. 
Makethemark är hästen tränaren känner att han nästan måste rita kryss i taket med. Allt har nämligen stämt så här långt och Petri Salmela säger att det inte bara är teamet runt hästen utan också stallstjärnan själv som är med och påverkar. 
En extraordinär individ – självklar i sitt sätt att vara. 
- Det är lätt att svamla och snacka nu när han visat så mycket redan – men jag har länge sett att det är någonting alldeles speciellt med honom. Och det måste ha någonting att göra med självförtroende. Han behöver inte utmärka sig hemma eller när vi kommer till banan. Alltid lugn. Han bara vet att han är lite bättre än vad de flesta är, säger Salmela.

Miljonär redan nu
Senast, i karriärens 14:e start, klev Makethemark över en miljon kronor intjänat. Efter sex segrar som tvååring och ytterligare sex det här året ligger segerprocenten på "hyfsade" 86. 
När Sundbyholmstravet i Eskilstuna på lördagen tar hand om årets första stora lopp för de unga travarna är Maharajah-sonen den store förhandsfavoriten i hingstarna och valackernas final (V75-6).
En seger på lördag ger ytterligare en miljon kronor in på kontot för hästens ägare, Stall Nian i norrbottniska Älvsbyn. 
Ulf Ohlsson har inte fått några lätta vägar fram till segrarna med Makethemark. Många gånger har favoriten fått svar och sedan avgjort från dödspositionen. 
Tunga löpningar som inte bekommit hästen alls. I Treåringseliten under elitloppssöndagen på Solvalla avgjorde Makethemark på klasshästens vis på upploppet. Samma i E3-försöket på Bergsåker i den senaste starten då han placerades utvändigt ledaren och sedan avgjorde i god tid före mål.
- Det är krafter sparade också och trots att han säkert skulle kunna gå utan skor på lördag känner vi att vi vill spara barfotakörningen till i sensommar eller höst. Vi har funderat om vi ska rycka huvan någon gång men Uffe sa direkt efter försökssegern att vi nog ska spara det också så länge som möjligt.

Årets viktigaste start
Enligt tränare Salmela är det första gången under hans långa karriär som en planering för en häst stämt till punkt och pricka. 
Efter andra starten i år ringades lördagens datum 2 juli i Eskilstuna in som årets viktigaste.
- Vi har tränat helt med tanke på den här finalen och allt har fungerat. Jag säger ingenting mer förrän vi har tävlat på lördag. Först i början av nästa vecka kollar vi upp honom och gör planen för vad som gäller under sensommaren och höstkanten.
Så Treåringseliten på Solvalla under elitloppshelgen blev bara en bonus alltså?
- Självklart. Treåringseliten var bara med i planen mot E3. Men han hade formen på topp då också och var ju riktigt bra den gången. Vi kör exakt samma preparering nu som inför den starten. Efter försökssegern på Bergsåker var skötaren Anne (Raatikainen) bara ute på en joggingtur torsdagen efter. I dag måndag får han helt vanliga intervaller i sanden. Torsdag vanliga intervaller igen…kanske lite rappare. Sedan tror jag att formen borde vara på topp på lördag.
Känner du någon oro över det stora favoritskapet?
- Jag är inte på något sätt orolig. Jag tror att hästen känner sig trygg, både med kusken, skötaren och tränaren. Ha-ha! Vilken harmoni alla haft med hästen hela säsongen. Inte minst med Uffe då.
Blir det Makethemark som tar ledningen den här gången eller som vanligt – ett malande utvändigt?
- Jag försöker göra mitt jobb och jag litar hundra på Uffe som får göra de taktiska bedömningarna. Men jag såg ju andra provstarten under elitloppshelgen på den sista bortre långsidan att - uj – den hästen går att öppna med. Ohlsson vässade upp honom enbart för att hålla den dagens svåraste motståndare Borups Powerful och Björn Goop utanför sig. 
Vad säger du till spelarna inför finalen i ”långa E3” på lördag?
- Naturligtvis vågar man inte säga att han ska vara någon typ av spik. Finalen har samlat de bästa treåringarna från hela landet där jag och många med mig är särskilt imponerade av Reijo Liljendahls 3 Policy Of Truth och Robert Berghs häst 4 Algot Zonett. Vi vet att allt kan hända men i mina ögon är Makethemark i alla fall en motiverad favorit. Jag har haft några internationella stjärnor och dit är det en lång bit. Just vid den här tidpunkten står det dock klart att jag aldrig haft en bättre unghäst än den här.

 

 

STEN O JANSSON.JPG

Inför V75: Liten tränare med dubbla finalchanser

Semester är ett relativt okänt begrepp för Sten O Jansson.
Han och frun Ingela har "semester" året om med hästarna.
Den Gotlands-stationerade tränaren gör nästa allt själv och med åtta hästar i träning är det starka papper att två av dem är med i lördagens E3-finaler.

 1990 blev Sten O Jansson proffs på Solvalla. Efter tio år i huvudstaden – samt fyra som tränare i Kalmar och Mantorp - är han sedan 2002 bofast på Gotland. 
Under åren har han gjort sig känd som en unghästtränare i det lilla formatet. En titt på träningslistan visar på fortsatt satsning på de yngre med sju treåringar och en tvååring registrerade på tränarparet med gård i Hejde, dryga tre mil från travbanan i Visby.
- Det är inte långt för oss som är fastlänningar från början. Men gotlänningarna tycker att det är långt. Tre och en halv mil här på ön är som 18-19 på fastlandet, säger Sten O Jansson och man anar ett av hans sneda smil bakom snusen genom telefonen. 
”Fastlänningen” är från Enköping från början och när han nu bosatt sig på en ö blir det många och långa resor till tävlingarna. 

Lyckosam i E3-kvalen
På lördag är det tävlingar i Eskilstuna med de första stora finalerna för unghästarna i landet. E3-tävlingarna lockar med en miljon kronor i förstapris i både stonas och hingstarna/valackernas finaler. 
Visbytränaren hade inte mycket att ta av men lyckades bli hundraprocentig med sina treåringar i kvalomgången i Sundsvall i förra veckan. 
Zahara Goj vann sitt lopp och blir en av de betrodda i stonas lopp (V75-3). Super Nice spurtade in som tvåa och knep en finalplats i E3-finalen för hingstarna (V75-6).
- Jag tycker väl inte att jag haft någon riktig elit under åren. Vi har aldrig haft några dyra hästar att jobba med…men Important kanske är den bäste så här långt. Synd att han aldrig sprang på sin högstanivå någon gång då han var allergiker, säger Sten O Jansson.
 
Arbetsdagen börjar 04.00
Visst har Sten O Jansson tränat fram några riktigt fina hästar. Men skulle det bära av i helgen blir det givetvis karriärhöjdaren hittills.
- Jag tänker oftast inte på sådant som varit. En optimist som jag tittar bara framåt och tänker att jag ska f-å bra hästar. Jag har haft tur med bra hästar också. Sedan är jag envis och jobbar mycket. Gillar att gå upp tidigt på morgonen bland annat. Folk brukar fråga hur man får ingång unghästar så tidigt. Svarar då att hemligheten är att vara tidig själv på morgnarna, säger Sten O Jansson.
Runt fyra brukar han vara ute i stallet och ge hästarna mat. 
- Nu låter det lite sjukt kanske, men i dag var jag extra tidig med att fodra, en kvart i tre 
Zahara Goj var igång som tvååring. I år har stoet tagit fem segrar och två andrapris på sju starter och vann sitt uttagningslopp från ledningen efter att ha fått bestämma lite.
- Det var jätteskönt att hon fick springa i mål med gott om krafter kvar. Hon är lite slö i ledningen och det ser ut som att hon är lite halvkall hela tiden. Men Torbjörn (Jansson) tyckte att det fanns gott om krafter kvar. Alla växlar var sparade och jag tror inte att hon varit så okörd någon gång. Hon hämtade sig väldigt fort efter loppet
Hon klev över miljonen intjänat totalt och är ett av fältets allra bästa ston. Men ni valde spår nio när ni fick chansen i spårlottningen, varför?
- Vi fick välja som fyra och för min del var det ett andra- eller niondespår som gällde. Ja, det är nästan så att jag tycker att det blev bäst så här. Hon slipper startrusningen – och så är hon bättre bakifrån.
Hur ska spelarna behandla stonas E3-final tycker du?
- Det är inget lopp där man kan spika någon. Hon kan lika gärna rankas etta som fyra-femma. Stoavdelningen blev väldigt öppen i år. Men man måste ta med henne på det att hon är så travsäker och jämn. I mina ögon är hon så klart Sveriges bästa treåriga sto. Det finns ingen som haft en högre lägstanivå än henne. Hon har aldrig varit sämre än trea på elva starter, då hon förlorat har hon varit sjuk eller suttit fast. Vi ändrar inget. 
I hingstarnas uppgörelse blir Petri Salmelas Makethemark stor favorit. Super Nice från ditt stall kommer med blott fyra starter till finalen. Men du är småoptimist?
- Det är mycket som är i vägen förstås. Orutinen och spåret är två saker förutom konkurrenterna som kan fälla honom. Torbjörn får så klart backa från start men blir det riktig körning kan han bli farlig. Han gick 1.11 sista varvet senast och var då aldrig på innerspår. Det räcker långt i de här klasserna. Det var inte slutkört i mål heller, han kunde helt enkelt inte springa snabbare, säger Sten O Jansson.
En liten tränare med chans på miljoner på lördag.