V75 Lördag 28 Maj SOLVALLA

Köp Travmasens tips till V86 och V75 varje vecka, som publiceras i den lösenords skyddade fliken Travmasens Bonustips, kvällen innan spelomgången.   

Kostnaden är låga 100:-/månad, 200:- för 3 månader, eller 600:- för 12 månader, inkl.moms

 

 bankgiro: 520-1116.  Annars har jag även Swedbank  8166-1,  934 966 349-3 

OBS! KOM IHÅG ATT SKRIVA ERT NAMN SOM REFERENS!!!!

OBS!!!!! KOM ÄVEN IHÅG ATT:

Meddela mig er email på travmasen@gmail.com när ni betalat så får ni inloggning direkt!

ANDELSSPEL 

På V75  finns det möjlighet att köpa in sig i två olika andelsspel som jag har på V75-Tillsammans. Spelet lämnas in så sent som möjligt och alla med ATG-konto har möjlighet att delta. Följ dessa länkar för en möjlighet till nya miljoner:  

 

Visar Joker Ny sajt 980x250px Sept15.jpg

 

 

 

Hans G

HANS G:S KRÖNIKA

2016-05-26, Det kan inte bli bättre än så här, låt festen börja!

 

Solvalla har dukat upp ett magnifikt program under helgen med V75 både lördag och söndag. För min del har jag torsdag morgon bara koncentrerat mig på V75-loppen, men även ramen är såklart högklassig.

Igår onsdag hade jag nöjet att besöka Stig H Johansson på Stora Alby. Sofie som spelade hem fyra miljoner kronor åt sina andelsspelare i ICA-butiken i lördags hade framfört önskemål om att få träffa sin favorit Victory Tilly och Stig H bjöd Sofie på ett minne för livet.

Vi passade självklart på att hälsa även på de amerikanska hästarna som flugits in för helgens show och står uppstallade hos Stig H ute på Stora Alby. Både elitloppshästen Resolve ochPinkman (som startar i Fyraåringseliten på söndag) såg pigga och glada ut. Det skall såklart bli jättekul att se båda två, speciellt intressant med Pinkman, fjolårets vinnare avHambletonian.

Victory Tilly tillbringar ju lata dagar i hagen hemma på Stora Alby och är kung i sitt eget stall. Han är nu 21 år gammal men i ett fantastiskt skick och pigg och glad. Stig H hade ju stort födelsedagskalas för honom på 20-årsdagen förra året.

Det är klart att vi pratade om Victory Tillys stora seger i Elitloppet 2000. Av många stora segrar den seger som Stig H Johansson håller som sin största. Stig H har ju vunnitElitloppet sex gånger, en bedrift som aldrig kommer att upprepas.

Vem som vinner Elitloppet ville Maestro Johansson inte uttala sig om så länge kameran var igång och mikrofonen påslagen, men strax innan vi tackade och drog vidare kom han med ett sensationellt tips.

Stig H
 tror att On Track Piraten vinner Elitloppet på söndag!

Tänk om han får rätt, tänk om det är dags för Dalarna och Rättvik igen. Senast det begav sig var ju 1973 när det moderna Elitloppet föddes. Det var ju då Ego Boy och Ingemar Olofssonslog den stora favoriten Flower Child och Joe Brien i ett TV-sänt Elitlopp som gick rakt in i hjärtat på svenska folket.

On Track Piraten och Johnny Takter i Elitloppet på söndag, tja varför inte...

Låt oss här dock koncentrera oss på V75 med huvudinriktning på den “ordinarie” omgången på lördag. Här kommer dom – vinnarna!

Avdelning 1: 5 Donna Di Quattro ser som väntat ut att bli storfavorit i det inledande loppet för Stoeliten, men henne synar vi gärna. Loppet håller hög klass och det känns självklart att plocka med hästar som 2 Roses Glory (perfekt läge för henne), internationellt meriterade 3 Moving On och 9 Windy Ways. Jokern i loppet är 10 Heavens Door som tränare Reijo Liljendahl här låter göra come-back efter långt uppehåll. Gissa om hon är vässad. Heavens Door är helt bortglömd av de tidiga lirarna, men åker med som femte markering på vår kupong.

Avdelning 2: 2 Talassio är stor favorit på de tidiga strecken och det känns inte heller riktigt rätt. Visst har fyraåringen ett kanonläge bakom startbilen och från ledningen kan han bli svårrundad. Vår första markering går dock till finländaren Wasa Warrior som jag har tittat på i det finländska lopparkivet. Wasa Warrior har joggat till seger i de två senaste starterna och verkligen imponerat. Kontio ombord lär inte spara på krutet från början, kanske han kan snuva Talassio på ledningen. Under alla omständigheter är Wasa Warrior ett givet streck. Bakom dom två nämnda är det vidöppet och väldigt bra “betalt” för ett helt gäng som har chans. Det luktar skräll om det här loppet, spara inte på strecken!

Avdelning 3: En Silverfinal som också ser lurig ut. 5 Next To None Sib ser ut att bli storfavorit och därmed har vi hittat ytterligare en favorit som verkligen tål att synas. Kontiohar valt att köra 10 Al´s Winnermede före 4 Sir Ratzeputz, ta det som en fingervisning. Båda två skall givetvis streckas, men Al´s Winnermede klart intressantast till låg streckprocent. Dansken 6 Takethem måste också med liksom “bortlottade” 11 Global Patriot och 12 Chatain. Ta med dom sex och Ni är fortsatt med i leken.

Avdelning 4: Tycker Ni att det här verkar bli dyrt kommer lösningen här. Detta loppet vinner2 Eldrick Boko, han leder från start till mål. Trevligt nog kanske han inte ens blir favorit, de tidiga lirarna har iallafall gjort 11 Le Miracle till favorit. Visst imponerade Le Miracle senast på Åby, men att han skulle runda ett finalfält och slå Eldrick Boko som tog ledningen redan när spårlottningen var klar, det tror jag inte på. Hela vägen Johnny, spik!

Avdelning 5: Problem igen, Diamantstoets final och femton bra hästar bakom startbilen. För min del tycker jag att det ser ut som en häst eller alla femton. Spikar Ni handlar det om Björn Goops 6 Basic som imponerat i två raka segrar för sin nya tränare. Goop kommer såklart att ladda från start och når han ledningen med Basic är det kanske kört. Det är dock väldigt bra betalt för ett helt gäng hästar bakom favoriten. Skall jag nämna tre som är väldigt tidiga vid gardering så är det i tur och ordning 7 Angel Rain, som är en kanon, men hamnar hon hamnar väl utvändigt om ledande Basic och det lär bli tufft. Därefter läckra 1 Takeaway som har läget och Kihlström ombord- Slutligen såklart min egen favorit 15 Jetset, på papperet bortlottad, men vem tror Ni kommer flygande längst ut sista biten...

Avdelning 6: En underbar Bronsfinal5 King Sir Kir står på högtur för en seger som jag verkligen unnar honom. Han får givetvis första markeringen i ett lopp som innehåller sex-sju hästar med bra chans. Värmlänningen 3 Fossens Bonus är tidig liksom Jocke Lövgrensspårgynnade 2 Xlnt Chili Tripel, som verkar vara en riktig löphäst. 9 Bartender In vann skrattretande lätt senast på Jägersro och Goops 6 Heartbreaker V.S. är en kanon. Då har jag ändå inte nämnt 4 Pepe Di Jesolo som jagar femte raka segern. Ett ruggigt lopp som kräver minst sex streck.

Avdelning 7: 11 Sauveur verkar bli storfavorit i ett Harper Hanovers lopp som måste vara ett av de bästa som har körts i den här kategorin. Här hittar jag lugnt åtta-tio hästar som utan vidare hade varit favoriter i “normal” omgivning. Sauveur och hästar som 5 Usain Henna10 El Mago Pellini12 Alfas Da Vinci och 13 Mellby Viking får dock ursäkta. Det här loppet vinner Jos Verbeeck med 14 Bird Parker, en fransman som värmde upp senast på hemmaplan med att hur lätt som helst slå bland annat elitloppshästen Un Mec d´Heripre. Ni gör som Ni vill, jag spikar Bird Parker!

Sedan är det bara att ladda om inför söndagens galaföreställning som bjuder på en lurig V75-omgång. Kom ihåg att det inte är ovanligt att det skräller i försöken till Elitloppet. Båda försöken ligger givetvis på V75-kupongen. Spikarna på söndag hittar vi i första och sista avdelningen.

5 Makethemark har jag redan hunnit bli förälskad i. Treåringen har lekt hem segrarna i år och måste bli svårslagen i V75 avdelning 1. Fyraåringseliten som avslutar kupongen på söndag vinner 2 Pinkman, punkt och slut...

Själv har jag glädjen att få uppleva hela showen på plats. Det var iskallt och regn i luften i Stockholm igår, hoppas att det hinner rätta till sig. 

Ha en underbar och lyckosam helg önskar Er

Hans G

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TV4-experten om Harper Hanovers

TV4-experten Kristian Huselius ger sin syn på årets upplaga av Harper Hanovers lopp
TV4-experten Kristian Huselius ger sin syn på årets upplaga av Harper Hanovers loppFoto: Kanal 75

En av de bästa upplagorna på flera år – det har årets Harper Hanovers lopp kallats.

TV4-experten Kristian Huselius har sin vinnare i loppet klar.

– Jag tror på Sauveur, säger han till Trav365.

 
 
Åke Lindblom
Åke LindblomFoto: Kanal 75

Elitloppet i all ära.

Men ett lopp som det också snackats friskt om inför Elitloppshelgen är lördagens stayerlopp, nämligen Harper Hanovers lopp.

När startlistorna till loppet släpptes i söndags gick travfansen loss på sociala medier och hyllade loppet stort.

Men vem vinner? Vilken segertid krävs?

Trav365 slog en signal till TV4-experten Kristian Huselius, som ger sin syn på loppet.

”Fantastisk häst”

– Man har ju sin känsla för hästarna, men det är lurigt både på Bird Parker med springspår på dubbla tillägg och Sauveur från spår fyra på sin volt tycker jag är jobbigt, men jag säger ändå Sauveur, säger Kristian Huselius till Trav365.

Vad grundar du det på?

– Det är en fantastisk häst och jag har blivit imponerad av honom hela tiden, och jag tror det blir perfekt för Åke Lindblom med ryggar. Det är många starka hästar med i loppet så det lär bli tempo, och håller sig Åke bara kall så tror jag han blåser ner dem.

”Beror på väder och vind”

Vilken segertid tror du krävs för att vinna Harper Hanovers i år?

– Det beror helt och hållet på väder och vind, hur det är, men det kommer krävas en bra segertid. Jag tror dock ändå att häst mot häst så vinner nog den bästa hästen ändå. Men det är svårt att spekulera i segertid när man inte vet vädret, om det är solsken eller regn och rusk.

Hur ser du på loppet i sin helhet?

– Det är ganska få hästar på de två första volterna, många av de här riktiga kanonerna som står där bak med 40 meter tillägg tycker jag står så bra till, det känns som de nästan kommer sitta i tredje eller fjärdepar utvändigt de som kommer bäst till, och det är bra positioner i Harper Hanovers lopp jämfört med tidigare upplagor där det bara stått två hästar från 40 meter tillägg och då är det inte så lätt, men nu blir de nog svåra att stå emot, säger Kristian Huselius och avslutar:

– Det är väl Usain Henna, det är en fantastisk häst och det skulle vara jävligt kul att se en sådan i ledningen till exempel, och den kanske kan bli lite bortglömd då om de bättre hästarna lurpassar på varandra. Men jag tror ändå på Sauveur i årets upplaga.

 

 

DAGENS VINNARE:

6 Basic (V75-5) har två raka segrar sedan Björn Goop tog över träningen för ett par månader sedan. Femåringen har väldigt bra kunnande i förhållande till intjänade pengar och motståndet denna gång avskräcker inte. Basic slog 1 Takeaway, som på pappret är en av värsta motståndarna denna gång, från dödens senast. Det mesta talar för att hon tar tredje raka segern!

DAGENS RYSARE:

9 Frankie Brodde (V75-2) har hamnat punschigt på det i sina tre senaste starter och inte fått vinna trots visad toppform. Han avslutade 1.10 sista 800 senast med full fart över mål. Det är en tidsfråga tills han passerar mållinjen som etta och det får gärna bli denna gång när han sannolikt blir bortglömd från sitt bakspår.

Tips övriga lopp

Lopp 1: 5 Bellino B. – 2 Top Degli Ulivi – 9 Ottens Casher. Outs: 8 M.T.Jordan.

Lopp 2: 6 Fire To The Rain – 8 Patricia Hastrup – 9 My Gliding Angel. Outs: 5 Stylish Hanover.

Lopp 15: 12 Backorder – 5 Mon Cherie Ass – 7 Adrians Girl. Outs: 15 Oh Goodness.

 

 

 

Korsdragaren med Erland

Spelexperten Lars Erlandsson lämnar sin tidiga idéer inför lördagens V75.

Korsdragaren 28 maj.pdf

 

V75-podden Systemet tar plats - i tv-studion

Dubbla V75-omgångar på Solvalla i helgen med Elitloppet som höjdpunkt.

Då byter SportExpressens travgäng mikrofonen i podcaststudion mot tv-kamerorna - och V75-podden Systemet blir tv.

 

 

Här kommer mina tips inför Lördagen :)

Denna vecka hinner jag tyvärr inte ge några långa tips så jag kommer fatta mig kortfattat vad jag tror om alla lopp bara för att det är så fina tävlingar och Elitloppshelgen. Helgen ser lysande ut och jag kan inte minnas när vi senast hade en sån här bra klass på V75 tävlingar ,men det är ju så det ska vara också när det är Elitloppshelg. Spikarna denna vecka hämtar jag i avdelning fyra och sju,som i mina ögon bara är bäst !

V75-1
Stoeliten inleder som som vanligt brukar locka väldigt fina hästar till start. Favorit blir Björn Goops 5 Donna di Quattro. Detta tycker jag är en sårbar favorit och mitt råd är att gardera henne,dels för att det kan kosta rejält att komma till spets och dessutom har hon inte sett som bäst ut i senaste två starterna . Bra chans om hon hittar tidigt till ledningen och det inte kostar för mycket men jag streckar alla fyra som borde göra upp om det. 2 Roses Glory som varit otroligt fin på slutet,3 Moving On som är tillbaka efter sin Frankrikesejour och säkert skaffat sig välförtjänt hårdhet av loppen därnere och sedan även 9 Windy Ways som visserligen var dålig senast men då passade inte banan. Nu har hon en startsnabb rygg hon kan följa i Roses Glory och då kan hon tidigt sitta bra till i kön. Fyra streck.
Rank: A) 9,2,5,3 B) 10,8,6 C) 7,4,1

V75-2
Andra handlar om Klass 1 finalen och här kommer en märkligt stor favorit i 2 Talassio. Mycket överspelad i min värld och har inte imponerat ett dugg på mig. Bara mött enkla vardagshästar och vid segerloppen har hon fått fuska bort allting och segrarna har varit otroligt billiga. Dessutom tror jag han får svårt att svara Target Kronos som är betydligt snabbare ut och en mycket bättre och mer komplett häst. I mina ögon har 3 Target Kronos klart högst segerchans i loppet,men det behöver inte vara fel att ha med även Jormas 7 Wasa Warrior som är en riktigt stark rackare som imponerat stort på slutet. För mig blir det två hästar i loppet och garderar man vidare så tycker jag 4 Salong,5 Ymer Brick och 6 Super Photo Bood är värst emot.
Rank: A) 3,7 B) 4,5,6,2,10 C) 9,8,1,12,11

V75-3
Silverdivisionen är tredje stoppet på V75 och det här blev ett riktigt bra lopp. Även här har vi en till mycket sårbar favorit i form av 5 Next To None Sib. Visst har hästen varit kanonbra på slutet och gjort allting rätt,men när nu distansen är ett halvvarv längre och motståndet stentufft tror jag Goops travare får det jobbigt även om den tar spets. Mest tror jag på 10 Al´s Winnermede som var grym senast på Örebro och gjorde allt grovjobb i spåren och blev mycket positiv tvåa. Nu utrustas hästen dessutom med jänkarvagnen samtidigt som han går barfota runt om som vi senast såg han trivdes ypperligt med. Kan dock inte släppa 4 Sir Ratzeputs som även han visat lysande form på slutet och har ett bättre läge,han var otroligt fin att skåda vid den enkla V75 segern senast på Åby. Sista och tredje strecket för en miljonskräll i form av 12 Chatain som verkligen lyft sig på slutet. Tränaren låter härligt optimistisk och kom ihåg att hästen var grym näst senast när han tvingades till grovjobb ute i spåren och bara var en hals ifrån Next To None i mål. Vid minsta lilla överpace så passa 12 Chatain !
Rank: A) 10,4,12 B) 5,6 C) 9,11,2 D) 1,3,8,7

V75-4
Klass 2 finalen handlar andra om och här kommer mitt första singelstreck i omgången. Det handlar om Svante Båths 11 Le Miracle. Jag tror det kommer bli hård körning om ledningen mellan framspårshästarna och att Le Miracle bara mosar dem ute i spåren sista 600. Så fin som han var senast var det länge sedan man såg en häst i den lägsta klassen vara. Detta är säkerligen en klassklättrare som vi kommer få se tävla flitigt på rikstoto i år och trots bakspår tror jag han bara är bäst här. Garderar man så är ju 2 Eldrick Boko given,en grymt bra häst för klassen även det och skall kanske utrustas med jänkarvagn. Hästen gör aldrig ett dåligt lopp och kostar det inte för mycket att få en bra position i början och Le Miracle kommer bort så har Eldrick klart högst segerchans då. Men för mig blir det spik 11 Le Miracle.
Rank: A) 11 B) 2 C) 3,4,1,7,12 D) 6,9,10,5,8

V75-5
I femte är det ston som gör upp igen i Diamantstoets final. Favorit blir Björn Goops fine 6 Basic. Hästen är väldigt bra och skall självklar räknas men jag tycker loppet kryllar av roliga bud och jag kommer gardera friskt. Totalt tar jag 9 st hästar totalt. Vill lyfta fram tre skrällar och det är 3 Dark Chocolate som skall tävla barfota runt om igen och det trivs hon klart bäst med. 10 Pinyata Gel är klart intressant även hon när hon står i 0 % i nuläget och detta är en klart bra häst för klassen. Hon var bra senast i hårt gäng och kusken tror hon hade vunnit med fritt,pass upp med vasse Sören Eriksson i sulkyn säger jag ! Sista skrällen jag vill lyfta fram är Jennifer Tillmans 14 Gais Sund som går minst lika bra bakifrån som hon går i ledning är min känsla,hon är effektiv på speed och med lite körning därframme räknas hon i allra högsta grad. Nio streck för mig.
Rank: A) 6,3,14,10,2,7,1,15,13 B-C) 4,11,12,5,9,8

V75-6
En grymt bra bronsfinal handlar sjätte om och verkligen några riktigt fina hästar med. Jag tycker två st sticker ut här och det är 5 King Sir Kir som nu kommer anfalla i kön istället för att gå i ledningen och jag håller hästen som klart vassare när den måste anfalla bakifrån än när den går i ledningen. Även 9 Bartender In har imponerat stort på mig på slutet och skall nu gå med optimal balans igen,barfota runt om och jänkarvagn. Jag tycker dessa två sticker ut litegrann men det behöver inte vara fel att ta med även ledaren 1 Global Republic som var fin senast och 3 Fossens Bonus som är en riktig tanks som Jakobsson fått fram. Dock tror jag distansen talar emot för Global Republic och att det blir stumma ben över upploppet om det körs lite i början,och 3 Fossens Bonus riskerar tuff resa i dödens. Jag streckar dock alla fyra.
Rank: A) 5,9,1,3 B) 6,2,4 C) 7,11,8,12,10

V75-7
Harpers Hanover är som vanligt sista loppet på V75 under Elitloppslördagen och vilket lysande lopp vi fick ! Var längesedan det var sån här bra klass på detta lopp. Favorit blir Åke Lindbloms Sauveur. Detta tycker jag är en riktigt motiverad favorit och spikar Åke Lindbloms stjärna utan tvekan. Hästen var den moraliske vinnare av Olympiatravet senast och blev bara slagen av en smygkörd Your Highness som är med i Elitloppet på söndagen och även vann Copenhagen Cup senast. Jag håller Sauveur som ännu bättre över längre distanser och trots att han möter en grym fransman i Bird Parker så tror jag Åke Lindbloms stjärna bara städar av allting ändå. För mig bästa spiken i hela omgången !
Rank: A) 11 B) 14,13,5,12 C) 10,15,8,9 D) 6,3,2,1,4

Helgens Tips:
1. Sauveur (V75-7)
Hur bra som helst på slutet. Sakffat sig värdefull hårdhet mot eliten och bara städar av allt trots mycket hårt motstånd ! Spik !
2. Le Miracle (V75-4)
Råämne från Svante Båths stall. Otroligt läcker att skåda senast. Krossar allt igen. Spik !
3. Al´s Winnermede (V75-3)
Grym på barfotabalansen senast. Nu åker även jänkarvagnen på. Jorma upp ! Chansspik för den modige !

Lycka till och njut av den fina sporten !

 

 

Statistik: Så blir utdelningen på Elitloppslördagen

TV4-experten Anders Malmrot
TV4-experten Anders MalmrotFoto: Kanal 75

Elitloppshelg, V75-finaler, mycket publik.

Det brukar bli åka av under Elitloppslördagen på Solvalla.

Trav365 har tagit fram statistik – så blir utdelningen.

– Jag får ingen miljonkänsla över lördagens omgång, säger TV4-experten Anders Malmrot.

 

Stor travfest i dagarna tre på Sveriges huvudbana Solvalla.

Helgen med stort E är här, Elitloppshelgen.

Festen sparkas igång redan på fredag med V65-tävlingar på lunchen, för att sedan fortsätta med V75-finaler på lördagen – innan söndagen och huvudlöpningen Elitloppet är här.

Trav365 har tagit en titt i backspegeln gällande Elitloppslördagen, och V75-finalerna.

Vad brukar utdelningen bli?

Det, och TV4-experten Anders Malmrots tankar om omgången, får du nedan.

Högt eller lågt

Snittutdelningen för V75 under Elitloppslördagen de fem senaste åren år så hög som drygt 5,5 miljoner kronor, men riktigt så enkelt är det inte. Så här har utfallet blivit de fem senaste åren.

2011: 187 006 kronor.

2012: 20 911 444 kronor.

2013: 6 170 kronor.

2014: 43 706 kronor.

2015: 6 352 404 kronor.

Det har alltså blivit två relativt låga V75-utdelningar, en mellanutdelning, och två miljonutdelningar. I fjol betalade V75-omgången drygt 6,3 miljoner kronor och 2012 betalade den hela 20,9 miljoner kronor. Sammanfattningsvis kan man slå fast att de fem senaste åren inte haft något riktigt ”mellanläge”, det är högt eller lågt som gäller.

”Så jag blöder”

Vad kan man då tro om lördagens V75-omgång? Trav365 tog hjälp av TV4-experten Anders Malmrot, som själv beskriver sitt jobb med lördagens V75-omgång så här:

– Jag jobbar med omgången så jag blöder, säger Anders Malmrot till Trav365 och skrattar.

Vad säger du spontant om omgången?

– Otroligt bra klass givetvis, med inslag där det är lite som förr i tiden.

Hur menar du då?

– Förr i tiden så brydde man sig inte riktigt lika mycket om spår, då tyckte man att den här hästen är bara bäst och vinner. Det har blivit lite annorlunda de senaste åren, och nu är frågan om man ska gå på den känslan man har.

”Tror inte han förlorar”

Anders Malmrot förklarar att han innan startlistorna till lördagens V75-finaler på Solvalla hade släppts hade två ”klaringar”, men att bägge nu kommer brottas med besvärliga utgångslägen.

– När jag såg Le Miracle på Åby så tänkte jag att den kan aldrig förlora en final under Elitloppshelgen, den är alldeles för bra, och sedan fick den spår elva. Då ska jag väga det där, om den bara är bäst, lite som gamla skolan, eller om man ska tänka om. Basic var också en sådan som jag trodde bara skulle vara bäst och vinna, men hon kanske kommer få göra jobbet i dödens igen när man nu fått sett startlistorna.

Den ”huvudbryn” kommer Malmrot att få brottas med i veckan, fram till lördag, och i dagsläget har han en annan spik som han känner mest för.

2 Talassio (V75-2) tror jag vinner, det är den spiken som jag tror mest på nu, jag tror han håller ut konkurrenterna från start och så som han såg ut på Åby senast tror jag inte att han förlorar.

”De är så jäkla bra”

Har du något drag att bjuda på?

– Finalhelgerna så gäller det att hitta den där som ramlar loss från exempelvis tredje par invändigt och vinner, det gäller att hitta kryddan, för det kommer köras som fan den här dagen och det öppnar upp för ”snålskjutsen”. Basic var jag ju inne på innan startlistorna kom, men om Örjan Kihlström väljer att köra Takeaway i ledningen så kan en sådan som 2 Magnesia (V75-5) vara en sådan som får loppet bakom och sedan lucka till slut och vinner till smaskig procent.

Det är alltid svårt att gissa kring V75-utdelningar, men vad får du för känsla kring lördagens omgång?

– Jag får ingen miljonkänsla, mer att det kommer landa kring 100 000 kronor, något sådant om det blir ett par smällar. De är så otroligt bra de här hästarna, ta Harper Hanovers lopp som ett exempel, Sauveur och Bird Parker är så jäkla bra, och det skulle väl vara Usain Henna då om han får ett bra lopp. Jag hatar att sia om utdelningar och jag får ofta äta upp det, men jag tror om sagt inte på någon miljonutdelning, då är inte jag med i varje fall, säger Anders Malmrot.

 

 

 

V75: Ett Miracle från svårt spår - vi spikar

 

 

 

 

 

Första tanken inför V75 – experter i duell

 

Hans G

HANS G:S KRÖNIKA

2016-05-23, Äntligen – Elitloppshelgen 2016 med V75 både lördag och söndag

 

Det ångade om Hästsportens Hus igår kväll, jag lovar. Solvalla och Svensk Travsport satte samman loppen till Elitloppshelgen och det är ingen lek.

Det handlar om ett laddat program med totalt 30 lopp med massor av internationella hästar och kuskar och inget får bli fel.Själv satte jag väckarklockan i morse och har nu ägnat ett par timmar åt att plöja igenom hela härligheten.

Kort och gott – Solvalla bjuder på ett makalöst program under helgen. Festen börjar egentligen redan fredag morgon med presskonferens och politikerträff och (såklart) eftermiddagstävlingar på Solvalla och slutar inte förrän sent söndag kväll.

Om jag koncentrerar mig på lördagens- och söndagens tävlingar är första start på lördag klockan 11.30 med V75-start klockan 15.15. Observera alltså att start för V75 på lördag är tidigarelagd med en dryg timma. Det handlar om full finalomgång och självklart lysande lopp.

Finalerna får dock ursäkta. Pärlan på lördag är V75-avslutningen, Harper Hanovers Lopp över dryga tre varv med 15 hästar på tre volter. Jag tror inte att jag sett en bättre upplaga av denna klassiker. Vilket lopp!

Då har jag inte nämnt Sweden Cup under lördagen, “lilla Elitloppet”. Sweden Cup körs i år med nytt upplägg, tre försöksavdelningar med sju hästar i varje, de tre bästa går till final. Smart i flera avseenden, fler hästar fick chansen att vara med, dessutom rättvisare.

Sista och femtonde loppet under lördagen beräknas starta 18.29 innan festligheter runtom i Stockholm tar över. Söndag morgon är det dags igen. Första start klockan 10.20, det gäller att ha bra kondition...

V75 på söndag börjar som vanligt då det handlar om extra V75 på söndagar klockan 14.30. De två försöken till Elitloppet ligger såklart på V75-kupongen. Elitloppets final beräknad starta klockan 17.38. Då har V75 avdelning sju redan gått i mål. 

Sjunde avdelningen på söndag är för övrigt ett fyraåringslopp med en halv miljon kronor till vinnaren. Där startar Pinkman från spår två, Jimmy Takters hambletonianvinnare var påtänkt för start i Elitloppet men lillebror Takter valde det här loppet istället. Pinkman är helt klart en av helgens stora attraktioner, inte minst eftersom Yannick Gingras kommer över för sköta styrningen

Jag skall inte försöka mig på att analyserahelgens lopp redan måndag morgon utan ber att få komma tillbaka torsdag morgon. Ni får nöja er med att jag redan hittat två vinnare till lördagens “ordinarie” V75-omgång. 

Eldrick Boko vinner fjärde avdelningen. Han får börja från spår två medan värsta konkurrenten Le Miracle skickades ut till spår elva. Det känns som Eldrick Boko från start till mål, eller hur.

Harper Hanovers är som sagt ett rysarlopp med hela nordiska stayereliten till start. Mellby VikingAlfas da VinciSauveur och dom andra får ursäkta. Det här kanonloppet vinner fransmannen Philippe Allaires Bird Parker som får Jos Verbeeck i sulkyn.

Vem som vinner Elitloppet?

Det tänker jag berätta för Er på torsdag. 

Vi har en underbar vecka framför oss, njut av livet och lycka till på liret önskar Er

Hans G.

 

 

V75 Åby.pdf

 

GRATISPROGRAM
 
[counter]

Antal visningar sedan starten mars 2012

 

 

 

THOMAS UHRBERGS KRÖNIKA:

V75 i sista stund - Solvalla 28 maj 

Harper Hanovers är ett kanonlopp – ja, ett Prix d´Amerique i miniatyr! Vem som vinner? Mitt drag är Mellby Viking men jag streckar en sextett.

Den 8-årige Mellby Viking har 19 segrar och fyra andraplatser på 33 starter. Han är inne på sin sjätte säsong, inledde med tre starter första året, sedan nio, nio, fem, sex och i år hittills bara en start. Otroliga siffror.

 

Och, 15 starter i V75 har gett sju segrar. Den häftigaste? Utan tvekan segern i Harper Hanovers lopp 2014, det på otroliga 1.12,5 över 3160 meter.

I fjol var han tvåa, 3,5 längder efter Indigious som serverades en drömresa av Erik Adielsson.

På lördag tror jag att tränaren Timo Nurmos och ständige följeslagaren Jorma Kontio gör segergeisten.

Ingen straffspark, precis

Motståndet är grymt. Sauveur med Åke Lindblom, franske Bird Parker som fightas mot Bold Eagle, Lionel och andra kanor, El Maggo Pellini med allt skickligare Adrian Kolgjini, Usain Henna från ett perfekt läge och så megarysaren Reckless med Björn Goop.

Bakom de sex finns ytterligare några hästar som kan blanda sig i segerstriden med tur och skicklighet. Ja, vilket otroligt bra startfält.

På kusksidan sticker JosephVerbeeck ut – ni kan inte undgå att lägga märka till den franske ikonen när han nu får chansen bakom Bird Parker.

En fantastisk travdag

Sett till startfältet denna lördag är det trav när det är som allra bäst.

Världsklass? Absolut.

Svårt i V75? Absolut.

Miljonutdelning? Kanske, fast tipparkåren är skicklig.

Jag sticker ut hakan något när jag singelstreckar Eldrick Boko (avd 4) och Angel Rain (avd 5).

Varför? Ja, Eldrick Boko är en topphäst och att Le Miracle med åtta starter i sitt liv ska slå den från spår elva tror jag inte går.

Angel Rain? Ja, hon är bara bäst, klart bättre än troliga favoriten Basic.

På lilla systemet singelstreckas också Roses Glory i Stoeliten.

Tufft? Absolut.

I övrigt; nu leker livet!

 

Två fräcka V75-spikar i jakten på en fullträff

V75-1: 2 Roses Glory står inför ett riktigt eldprov men Veijo Heiskanens 5-åring har kapacitet att vinna i Stoeliten. Motståndet är det tuffaste hon ställts inför. Jag chansspikar henne på lilla systemet. På stora är 3 Moving On och 9 Windy Ways givna. 5 Donna di Quattro väljer jag att stå över ... 

V75-2: Wasa Warrior är en finsk klassklättrare som trots hårt motstånd och ett oddshöjande läge är min vinnare. Jag streckar halva fältet, där 9 Frankie Brodde och 10 Say it Again gynnas om det blir tufft tempo i täten.

V75-3: 4 Sir Ratzeputz har på slutet svarat för två 5-stjärniga insatser i V75. Frågan är om 5 Net To None Sib kommer att körs i ledningen eller inte. Kolla Björnkollen och se vad Björn Goop säger om det? Fyra streck där 6 Takethem är ett stjärnämne. Han kan se trög och oinspirerad ut, men han har en löpskalle av klass.

V75-4: 2 Eldrick Boko singelstreckas, så bra är Helena Burmans 5-åring. och, men sulkykonstnären Johnny Takter kommer motståndarna inte att få något gratis. Favorit? Inte alls, det är 11 Le Miracle.

V75-5: 7 Angel Rain fick en tuff resa i Drottning-Pokalen och att hon galopperade av trötthet på upploppet var inte direkt oväntat. Nu är motståndet inte av samma kaliber, dessutom står Robert Berghs 4-åring bra till så de som står tillägg får det tufft att ta 20 meter. Basic då? Helt okey men inte i klass med Angel Rain, tycker jag. 

V75-6: 5 King Sir Kir gillar jag skarpt, vilken tävlingsindivid. Nu kan första årssegern komma, fast motståndet har högsta klass. 3 Fossens Bonus vann på 1.12,3/2140a i Örebro och översatt till Solvalla eller Åby är det en 1.11-tid. Fyra streck.

V75-7: 13 Mellby Viking är min vinnare i detta fantastiska race. Ja, se mina synpunkter i texten ovan.

 

Thomas system

V75-1: 2, 3, 9. Res: 5-4..

V75-2: 1, 2, 3, 7, 9, 10. Res: 4-5.

V75-3: 4, 5, 6, 10. Res: 2-9.

V75-4: 2 Eldrick Boko. Res: 11-2.

V75-5: 7 Angel Rain. Res: 6-15.

V75-6: 1, 3, 4, 5, 6. Res: 9-2.

V75-7: 5, 10, 11, 13, 14, 15. Res: 9-15.

Systemet är på 2160 rader och kostar 1080 kronor. Om man också singelstreckar nr 2 Roses Glory i avdelning 1 blir det systemet på 720 rader och det kostar 360 kronor.

 

 

  • Quid Pro Quo: (Lopp 5) Blev fast med sparat senast men kändes annars bara bra för dagen. Det känns som att han är klart på gång igen och jag tror på en bra insats här. Motståndet är tufft men de dagar min får loppet är han aldrig borta. Jag tycker det ser ut som att vi har en bra chans att ta oss vidare till final. Barfota runt om.
  • Le Miracle: (Lopp 11) Var jättefin senast då han gick undan lätt efter att tidigt ha tagit över ledningen. Allt verkar bra även efteråt och det var synd att vi fick ett så tråkigt läge här. Motståndet är dessutom tufft och det blir därför svårt att runda samtliga. Vi ger dock inte upp på förhand och garderar man loppet så ska min med. Inga ändringar, det blir skor runt om, öppet huvudlag och fast bomull.

 

 

Poeten Oskar Svanberg och Usain Henna. Foto: Malin Albinsson/Kanal 75
Poeten Oskar Svanberg och Usain Henna. Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75

Oskar Svanberg inför kraftprovet: "Let's go"

Publicerad 26 maj 2016 kl 11.11

"Budgethästen mot dyrgriparna.

Lilla tränaren mot storstallen.

Ingen dröm är för stor.

Nu jävlar, lets go."

Så uttrycker sig Oskar Svanberg inför Harper Hanovers lopp där han jagar revansch med Usain Henna.

– Jag gillar att uttrycka mig, informera och att marknadsföra sporten, säger han.

Mantorptränaren Oskar Svanberg har plockat fram flera fina hästar de senaste åren där sluggern Usain Henna har blivit lite av en publikfavorit. På söndag är det dags för hans tuffaste uppgift i karriären då han ska möta bland annat världsstjärnor som Mellby Viking ochBird Parker i Harper Hanovers lopp med en halv miljon kronor till vinnaren.

"Snabba intervaller"

Som han ofta gör han återigen skrivit ett inlägg på Facebook inför starten.

– Det är sådan jag är lagd, jag gillar att uttrycka mig och informera och att få folk att uppleva sporten och inte bara spelet. Det har lett till några nya hästägare också.

Du skriver att han ska vässas upp i veckan, berätta om din filosofi kring det.

– I fjol trodde jag inte att jag skulle behöva vässa upp honom inför tre varv och voltstart men han var för loj då. Så rapp som han var när han slog Ready For More i V75-finalen i mars i fjol har han aldrig varit så jag kopierar det upplägget.

Vilket innebär...?

– Tre snabba intervaller under tisdagen och tre snabba på torsdag, han kändes riktigt taggad i tisdagens intervaller, så det känns bra.

Är det realistiskt att tro på revansch?

– Jag vet faktiskt inte hur realistiskt det är, vi får se. Men motståndet är mycket tuffare i år.

"Budgethästen mot dyrgriparna"

Här är inlägget i sin helhet:

"Kopierar upplägget från den första V75-finalen vilken nog är då han varit som mest explosiv. Det går åt om vi ska sitta i spets efter 600m, vilket nog är bästa chansen för att hålla undan från den kanske värsta uppställningen i ett svenskt långlopp?"

Harpers är ruskigt bra i år.

Förra året var han redo fysiskt, men alltför loj första halvan av racet och behövde ett varv för att vakna och förlorade kanske loppet på det. 3 snabba i dag och på torsdag, laddad redan idag. Blir inte besviken om uppgiften visar sig för stor, men nog ska vi köra om det!

Är det nåt han kan är det att vinna när det inte ska gå.

David mot Goliat.

Budgethästen mot dyrgriparna.

Lilla tränaren mot storstallen.

Ingen dröm är för stor.

Nu jävlar, lets go."

 

 

 

 

CALLE LADAY FOTOGRAFERAS I VINNARCIRKELN.JPG

Inför V75: Calles gäng med fruar och allt

Elitloppshelgen. 
Fyra travtokiga vänner från Gävle får vara med om något stort på lördagen då deras häst Calle Laday startar i en av finalerna i V75.
- Det här slår det mesta och nu när Calle börjat vinna har även fruarna börjat hänga på och säger att det även är deras häst och inte bara nåt sattyg från vår sida för att komma oss iväg på travresor, säger Peter Källberg skrattande.

Alla hästar har en historia och bakom vart och ett av djuren som startar på Solvalla fredag, lördag och söndag står hästägare lite extra laddade helgen till ära.
Calle Laday startar i klass II-finalen på lördagen, den lägsta V75-klassen. Hästen tränas av Solvallas Reijo Liljendahl och ägs av fyra kompisar från Gävle som gått på trav sedan barnsben.
I slutet av april vann herrarna på V75 första gången som hästägare och nu är det dags för lite av en examen. Calle Laday är med i en final under travhelgernas travhelg. 
- Vi är travnördar allihopa kan man väl säga, om vi inte räknar den fjärde delägaren Fredrik som är nybörjare och ville vara med för gemenskapen. Sedan Calles seger i Umeå har vi laddat mot elitloppshelgen hela gänget, tryckt upp tröjor och grejer. Fruarna är med, och hotell är bokat för hela helgen, säger Peter Källberg.

Stig H:s elitloppsspö
Källberg köpte Calle Laday på auktion för något år sedan för 100 000 kronor. Travbiten sedan barnaåren med en pappa som hade lite kontakter med championtränaren Stig H Johansson. 
- Jag vet inte hur det gick till men körspöet Stig H hade när han vann Elitloppet med The Onion 1984 fick jag som studentpresent. Jag har varit på trav sedan man kunde spela tvåkronors vinnarspel och sett de flesta Elitloppen på plats. Tänk alla stjärnor där i början som Duke Iran, Emter W. Ritha Lyngholm. Ego Boy…
Calle Laday ägs av ett gäng egenföretagare. Travet och hästen är avkoppling och gemenskap för Gävleborna som äger Calle via Easy KB och består av Peter Källberg, Mattias Renståhl, Urban Öhman och Fredrik Jernberg.
- Jag har varit med på hästar lite överallt men ingen av oss hade vunnit på V75 innan resan till Umeå. Vi åker på varenda tävling hästen ska vara med på, packar bilen och bor på hotell. Fruarna har varit med några gånger på slutet. Nu är Calle ”våran häst” och inte nåt sattyg från vår sida i deras ögon för att komma oss iväg på travresor. Ja, vi har så jäkla roligt runt honom, säger Peter Källberg. 

"Nu tar vi till alla växlar"
Calle Laday är fyra år och behövde treåringssäsongen på sig. Reijo Liljendahl tog över hästen i oktober och under våren har han gått från klarhet till klarhet. 
I början av april blev det seger i ett lopp på Solvalla där Calle Laday vann säkert trots ett lopp i fjärdespår under slutrundan. I V75 på Umåker körde Ulf Ohlsson till ledningen efter 700 meter.
- Senast var det bakspår och tillägg och hästen han hade rygg på gick inte framåt. Det var kört på en gång när han tappade 60 meter i starten. Det krävs tur från läget på lördag. Han har varit lite stänkrädd men lär sig och går han bara i väg blir det fjärde ut som sämst. Nu tar vi till alla växlar som går enligt Reijo. Barfota runt om, jänkarvagn och helstängt.
Enligt gänget runt Calle skulle det nästan vara f ö r bra om det till råga på allt blir seger på lördag. 
- Men helt borta är han inte, absolut inte. Vi ska vara ute i helgen. Elitloppet ska man uppleva utomhus, det är magisk stämning.

Fotnot: På lördag är det tidigare starttid för V75. Klockan 15.15 drar V75 igång

 

 

SAUVEUR OCH ÅKE LINDBLOM -1.JPG

Inför V75: ”Världsrekordet ryker garanterat”

Han räknar segern med Winning Love för fyra år sedan som karriärens största.
I år spelar han ut ett ännu starkare kort.
Åke Lindblom startar hårdingen Sauveur i lördagens huvudnummer på Solvalla – styrkeprovet Harper Hanovers lopp.
- Jag tror mer på Sauveur än vad jag gjorde på Winning Love, säger Örebrotränaren.

Harper Hanovers lopp över mastiga grunddistansen 3 140 meter har körts sedan 1968 och är en av elitloppshelgens stora höjdpunkter. Halvmiljonen som tilldelas vinnaren är av sekundär betydelse. Det viktiga är äran, glädjen och stoltheten över att ha tagit fram en häst som kan vinna det anrika kraftprovet.
- Det var fantastiskt skojigt när jag fick vinna med fina Winning Love, en otrolig känsla faktiskt. Det är nog min största seger i karriären, säger Åke Lindblom, som var påtagligt rörd när han segerintervjuades framför mer än 21 000 åskådare.
- Harpers är speciellt för mig, dels för att Knutte (Åkes morbror Knut Lindblom reds.anm. ) vann loppet med Kentucky Fibber 1969 och för att det är ett långlopp, det tycker vi är kul. Sedan går det ju under elitloppshelgen och då är det fantastiskt kul att vara med och starta och känslan när man sedan har turen att vinna är helt otrolig.

”Det här är The One”
När Åke Lindbom skar mållinjen som etta med Winning Love gjorde han det till skrälloddset 22 gånger insatsen. På V75 fick tre system 21,5 miljoner kronor vardera. Sauveur (V75-7) kommer att vara mer påpassad av spelarna. Sedan han inledde tävlingskarriären med fem raka segrar som fyraåring har han gjort det mesta rätt. Sex år gammal har han hunnit vinna ytterligare 10 av 21 starter och tagit steget upp i den äldre eliten.
- Jag måste nog säga att han är den bästa häst jag har tränat. Jag har haft turen att få träna många fina hästar men det känns som det här är ”The One”.
- Sauveur är en otroligt vacker häst. Jag tycker att han har alla egenskaper som en riktigt bra häst ska ha. Han tål att träna och tävla och han är tuff, riktigt tuff. Han är en krigare helt enkelt, en ledarhingst.
Att Sauveur är en krigare av rang visade han inte minst i Olympiatravet senast. Där var han heroisk tvåa bakom elitloppshästen Your Highness.
- Han var helt fantastiskt bra! Det var bra hästar med där som han tog ner från dödens och han fick bara stryk av en häst som åkt med bakom. Jag tycker kanske att han var bäst av alla i det loppet, säger Lindblom.
Tre av hästarna som Sauveur slog i Olympiatravet - B.B.S.Sugarlight, On Track Piraten och Mosaique Face - är med i Elitloppet på söndag.
- Sauveur är bättre på längre sträckor än så länge och har lite för lite starter innanför västen för att vara med där. Men Elitloppet är en dröm och jag hoppas att vi är med där nästa år.

”Världsrekordet ryker garanterat”
Bortsett från mer passande distans är knappast Harper Hanovers lopp någon enklare uppgift än Elitloppet för Sauveur. Årets upplaga är den bästa på många år och mönstrar utöver Sauveur hästar som världsrekordhålaren Mellby Viking, franske monstret Bird Parker och svenske mästaren Alfas da Vinci.
- Det är bara att säga grattis till Solvalla som har fått ihop det här loppet. Jag har inte sett ett så fint Harpers på mången god dag, det är ett väldigt bra fält.
Vilken känsla kommer du ha när du kör ut till loppet?
- Han känns jättefin i träningen, förberedelserna tycker jag har varit perfekta, och jag brukar ha en ganska bra känsla när jag kör Sauveur, oavsett vad han möter. Så det klart att jag åker ut med förhoppningar. Är allt normalt ska han räknas.
Kan världsrekordet på 1.12,5 ryka?
- Det tror jag absolut att det gör. Sauveur var väldigt nära rekordet när han vann Walter Lundbergs Memorial i höstas och då vann han med huvan kvar och jag satt och vinkade...
- Världsrekordet ryker garanterat nu när det är många hästar i loppet som kan springa de tiderna.
Förra året vann Sauveur en V75-final under elitloppshelgen. I år kan han skriva travhistoria.