V75 Lördag 3 December JÄGERSRO

 

 

Köp Travmasens tips till V86 och V75 varje vecka, som publiceras i den lösenords skyddade fliken Travmasens Bonustips, kvällen innan spelomgången.   

Kostnaden är låga 100:-/månad, 200:- för 3 månader, eller 600:- för 12 månader, inkl.moms 

 bankgiro: 520-1116.  Annars har jag även Swedbank  8166-1,  934 966 349-3 

OBS! KOM IHÅG ATT SKRIVA ERT NAMN SOM REFERENS!!!!

OBS!!!!! KOM ÄVEN IHÅG ATT:

Meddela mig er email på travmasen@gmail.com när ni betalat så får ni inloggning direkt!

 

 

ANDELAR SÄLJES!

På V75  finns det möjlighet att köpa in sig i två olika andelsspel som jag har på V75-Tillsammans. Spelet lämnas in så sent som möjligt och alla med ATG-konto har möjlighet att delta. Följ dessa länkar för en möjlighet till nya miljoner:  

 

 

 

 

Vår tipsexpert Bosse Eklöf ger dig tipsen för att hitta vinnarna när barfotaförbudet slår till.

 

VASS ELLER KASS:

 

 

Daniel Berglund2 december 2016 kl. 16:57

Spelkrönika V75 Jägersro 3/12: Högklassiga tvååringar och nytt försök med PU som nyckelkusk!

Med spik på Jumble Ås, utgång på Magnifik Brodde och O.P.’s Fabulous med i tvåhästarslåset…

 

 

 

 

 


Veckans spel: Galopp senast - revansch nu

 

 

 

 

Adielsson: Nej, han får inte segern i sömnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nybrink analyserar

JÄGERSRO
Lördag 3 december
Start: 16.20

V75-1
3 To Be Or Not To Be blir mycket spelad och egentligen är det okej, hästen har varit riktigt bra på V75 på slutet och har ett fint spår på hemmabanan och en kusk i ständig storform. Men – han startar tätt och fick en tung resa i lördags. Om jag sätter mig in i hans situation skulle jag känna mig matt redan i volten. Favorit i fara, blir därför stämpeln, även om det där med sliten är förstås en subjektiv uppfattning. Två givna drag rankas före. 8 New Moon Pellini såg dunderfin it i lördags men stördes och galopperade 600 kvar. Titta gärna på hur han gick efter galoppen. Det känns som om han rent av vunnit felfri. Visst är läget hejsan hoppsan, det kan bli vad som helst, men med klaff är han ett hett segerbud. 4 Mellby Drake är också mycket intressant. Hans spurt bakom Aron Palema i helgen var urstark. Klarar han bara fjärdespåret slåss han om segern. 7 Ritzo är solklar spetsfavorit. Han streckas på det och på att han har ett lopp i kroppen.
Ranking A: 8,4 B: 3,7,1,6,9,5
Favorit i fara: 3 To Be Or Not To Be (täta starter?)

V75-2
Det är ingen exakt vetenskap att spela på hästar och här kan jag erkänna att det handlar om ren känsla, vilket i och för sig är min bästa gren. Egentligen vet jag inte exakt hur bra min chansspik 7 Iago Zon är. Men efter att ha sett den treårige, läckre svartingens senaste två starter för Joakim Lövgren är det inget val, det känns som jag måste. Näst senast kördes han till ledningen från tillägg och lekte med motståndet. Senast svepte han allt från fjärde ytter på sista långsidan och vann överlägset. Intrycken är överväldigande och med minsta klaff tror jag att han vinner igen. Talangen 3 Bullseye Pellini comebackade med den äran efter två års skadefrånvaro senast. Det rör sig om en klassig typ och han är ett givet motbud. 2 Rekord Rune är i stället ett yrväder som var dunderbra när han smattrade runt till vinst näst senast, då drog han hårt hela vägen och ledde stort redan efter halva loppet. Gör han om det loppet är han farlig. 
Ranking A: 7 B: 3,2,6,10,5,4,9

V75-3
Kan fyraåringarna plocka in 20 meter på treåringarna? Jag vet inte, det känns svårt men det är inte lätt att ha en klar åsikt. Så det blir att plocka med två hästar från båda distanserna. 8 Poet Broline blir väl favorit? Han har vunnit alla sina lopp hos Peter Untersteiner från ledningen och barfota. Nu ska han tävla bakifrån och med skor. Det är en helt ny sport för honom, som om Henrik Stenson ställer upp i minigolf. Det kan gå bra men det är inget jag spelar massor på. Draget kan 5 Destiny Am vara. Han toppspurtade vid segern för tre starter sedan och avslutade snyggt bakom Deimos Racing senast. Kihlström ger hästen en smygare och sen blåser det till? 4 Stepping Spaceboy kom aldrig till senast och var inte överdrivet svettig i mål i samma lopp som Destiny. Han är ute efter ledningen och väl där kan han förstås dirigera hela vägen. 6 Tango Negro har smygform, gillar voltstart och kan vara skrällen. 
Ranking A: 5,4,8,6 B: 1,10,11

V75-4
Jag har inga ord för att beskriva hur bra jag anser 2 Coin Perdu vara. Håller alla tummar för att han är så bra som jag anar och ser något stort vara på gång. Insatsen senast var djävulsk. Titta gärna på den och ta också fram klockan. Han spurtar som en tok och travar runt 1.09 sista 500 i tredjespår. Han är två år – TVÅ ÅR. Om han förlorar det här loppet sträcker jag händerna i vädret och säger grattis till den som slog honom. Troligen har han slagit sig själv, han är ju ingen maskin och kommer inte att vinna alla sina starter. Men ganska många av dem. 3 Vanquish Kronos har oturen att möta Coin Perdu, att vara född samma år. Annars är hon en mycket bra tvååring som slutar i tätstriden igen. 5 Hot Chocolate brakar nog till spets och sen kan det hålla länge, tills Coin Perdu kommer, som senast. 
Ranking A: 2 B: 3,5,6,9,4,1,10

V75-5
5 Tjacko Zaz och Timo Nurmos gjorde high five med varandra när de såg den här startlistan i söndags kväll. Hästen var otäckt bra senast på Solvalla där han dundrade till spets och försvann i 1.09-avslutning sista 500. Nu ska han i och för sig tävla med skor men det gick bra gången innan och allt talar för att han blåser till ledningen igen och vinner. Spiken känns självklar, en storfavorit i spets på V75 på Jägersro vinner väl nästan alltid? Bakom gör 2 Hank von Håleryd och 9 Snabba Cash upp. Hank är kraftigt uppåt i form och får en bra resa men kan knappast svara ut Tjacko Zaz i starten. Snabba Cash höll tappert i andraspår utan rygg senast och är bra i stort hela tiden.Tuff är han också, likt många av Peter Untersteiners hästar. 
Ranking A: 5 B: 2,9,8,11

V75-6
2 Isor Håleryd ska väl egentligen vinna där här? Han var hårt spelad i Derbyt och har övertygat stort i några av segerloppen i år. Även senast som tvåa i Breeders' Crown-finalen var han riktigt bra, då efter en jobbig resa i andraspår utan rygg. Det som ligger honom i fatet är att inte kan öppna så fort och riskerar få göra allt igen, dödens är troligen hans position. 6 Tripolini V.P. laddas för ledningen igen och blir farlig om han hittar dit, vilket jag tror. 3 Bartender In har hittat storformen och har läget medan 8 Napoleon C.D. får försöka hitta ner via en rykande start, något som han är bra på. Skulle han nå spets kan det hålla ända hem. Formen är fantastisk. 9 Folli är en tuffing som jag utnämner till loppets roliga skräll. 
Ranking A: 2,6,3 B: 9,8,1,12,11

V75-7
Även om 8 Takethem har ett hemskt spår kan han komma fram bra om Steen Juul gasar, eller i alla fall inte bli hängande. Jag ser honom gärna kliva fram i dödens efter 400 meter och sedan kan Juul sätta sig tillrätta och invänta de andras drag. Takethem höll strålande i ledningen på V75 näst senast och visade fortsatt form hemma i Danmark senast. 7 Naharär tillbaka i stridsdugligt skick och måste förstås räknas. 3 Obi Wan såg mycket fin ut enklare gäng senast och 10 Fire To The Rain hade rent av slagit Nahar utan galoppen på upploppet i Norge senast. 11 Riff Kronos är knappast på redan nu, men spurten senast var rapp. Untersteiners duo 1 Dreams Take Time och 2 Je t'Aime Express kan inte klaga på startspåren i alla fall. Båda kan överraska. Oj, det här känns svårt. 
Ranking A: 8 B: 7,3,10,11,2,1,12,9,5

 

 

 

Korsdragaren med Erland

Spelexperten Lars Erlandsson lämnar sin tidiga idéer inför lördagens V75.

Korsdragaren 3 dec.pdf

 

PROGRAMTIPSET:

Lördag 3 december 
Av Bengt-Erik Larsson

V75 med Svensk Uppfödningslöpning!

Russinet i kakan idag är Uppfödningslöpningen (V75-4) med hela 700 000 till vinnaren men Johan Jacobssons Minne (V75-3) och Meadow Prophets Minne (V75-7) går inte av för hackor de heller.

Det är alltid spännande att se fina tvååringar och det ligger mycket prestige i vem som får skriva in sig i historieböckerna.

I startfältet finns tre hästar som fortfarande är obesegrade och det är Svante Båths Coin Perdu, Jerry Riordans Vanquish Kronos och Tomas Malmqvists Dats Caballo. Svante Båth har ytterligare med Empire Garbo och Global Un Poco och Tomas Malmqvist mönstrar Casterly Rock också. Vi lyfter vidare på hatten för Helena Burman (The Bucket List F., Staro Litchi), Mattias Djuse (Helloise Boko, Harmon Boko), Fredrik Wallin (Hot Chocolate) och Joakim Lövgren (Executive Caviar).

Robert Berghs elitloppsvinnare Nahar har åter hittat gamla takter och det vore ingen större överraskning om han lade beslag på Meadow Prophets Minne.

Johan Jacobssons Minne är alltid lika intressant med treåringarna på startvolten och fyraåringarna 20 meter efter. Poet Broline, som inte är helt van vid förutsättningarna, får ändå förstatipset men många gånger har kapabla treåringar hållit undan.

Vi ser fram emot att få njuta av travsport av högsta klass och med ett välkomponerat V75-system på fickan så blir lyckan fullständig!

Dagens vinnare:
Poet Broline
 (V75-3, V5-1) tillhör de bästa i kullen när han är ok och även om det är tillägg denna gång på bra treåringar så borde vinnaren av bland annat Kungapokalen kunna runda till vinst.
Tjacko Zaz (V75-5, V5-3) var mycket bra vid överlägsen seger senast på fin tid och till synes med krafter kvar över linjen. Är han i närheten av förra prestationen så blir han svårslagen igen!

Dagens rysare:
Aneou (
V75-1) har visserligen bara en seger på 14 pallplatser men han har gått bra för Örjan Kihlström och paret får chansen tillsammans igen. Ett roligt streck i den första V75-avdelningen!
Harmon Boko (V75-4, V5-2) blir allt bättre och i ett tvååringslopp kan allt hända. Med bra ryggar så kan Muscle Hill-sonen komma med en riktigt vass avslutning!

V4-1.
  7 Rock Me
  8 Brasil Boko
  3 Allaballakaitoz
  4 Palermo Tårs
  1 Outsider

  6 Orizzonte Trio
  5 Sunbeam D.K.
  9 Barracuda River
  2 Snoopy D.K.

 V4-2.
  4 Global Trustful
  7 Juni Håleryd
  3 Come And Dream

11 Julia Af Solnäs
  2 Podium
  9 Dealwithakiss
12 Jonalu
  5 Flicka River
  1 Bella The Bomber
10 Höwings Venus
  8 Firstlady Michelle
  6 Modern Love

V4-3.
  1 Seal Kronos
  9 Cash Mearas
11 Very Esterel
12 Mellby Duke

  8 Wallaby
  5 Cobbys Moonwalker
13 Dyolo In
  2 Bannockburn
  3 Yerbas Ambition
14 Tetraone Jet
  4 Mr Finnsson
15 New Future
  7 Secret Mission
  6 Sputnik
10 See The Dust

V4-4.
   1 Crown Wood
12 Uptothe Chapel
11 Magnifik Coktail
  2 Way To Go Chief
10 Böckmann

  8 Kelso
  4 Julius Lagö
  6 High Colours
  7 Hey Joe
  3 Ferrari Silas
  9 Jetmoon Heart
  5 Majestic Mattias

V4-förslaget (lopp 1-4):
5 x 3 x 4 x 5
Rader 300, Kostnad 600 kronor

LD-förslaget (lopp 2-3):
LD-1.    3, 4, 7
LD-2.    1, 9, 11, 12
Kombinationer 12

V75-1.
  3 To Be Or Not To Be
  4 Mellby Drake
  9 Staro Ivy League
10 Aneou
  1 Face Ribb
  6 Kabal
  8 New Moon Pellini
  7 Ritzo
  5 Uncle Tupelo
12 Flo Rida Sea

11 Stefan Laday
  2 Cobbys Starlord
 
3 To Be Or Not To Be är bra när han fungerar för dagen och normalt bör han gå felfritt från tredjespåret. 4 Mellby Drake går fint hela tiden och krånglar det inte från start så är han med och gör upp om segern. 9 Staro Ivy League rundade hela gänget senast på ett smått imponerande sätt och får han fina ryggar så är han långt framme. 10 Aneou går bra för Örjan och 1 Face Ribb kan inte klaga på utgångsläget. 6 Kabal har visat toppform på sistone.

V75-2.
  7 Iago Zon
  3 Bullseye Pellini
  6 Caddie Jo
  2 Rekord Rune

  5 Stella Newmen
10 Sadik America
  1 Cantab's Alfa
  4 Kung Edward
  9 Tour de France
  8 Yoghurt Composite
11 Bonnies Celebrity
12 Elof Palema
 
7 Iago Zon har visserligen spår långt ut på vingen men så bra han har varit i två starter för Joakim Lövgren så är det svårt att gå emot honom i rankingen. 3 Bullseye Pellini har ett lopp i kroppen och han har hög grundkapacitet. 6 Caddie Jo har en imponerande rad och 2 Rekord Rune kan öppna snabbt bakom bilen. Den sistnämnde var helt överlägsen näst senast i Halmstad. 5 Stella Newmen bör räknas tidigt och 10 Sadik America är inte så dålig han heller.

V75-3.
  8 Poet Broline
  5 Destiny Am
  4 Stepping Spaceboy
  6 Tango Negro
  9 Valla d'Estino
11 Alex Tröjborg
10 Pajas Face
  7 Partizan Face
  3 Rushmore Face
  1 Pacific W.F.
  2 Mitos Gold

8 Poet Broline tillhör de allra bästa i kullen när han är ok och mycket har han vunnit på sin startsnabbhet. Här är det andra förutsättningar men med ett passande lopp bör han bli svår att stå emot till slut. 5 Destiny Am och 4 Stepping Spaceboy är bra treåringar och 6 Tango Negro måste behandlas med respekt. Våra norska vänner varnar kraftigt för 9 Valla d'Estino och 11 Alex Tröjborg blir allt bättre. Spännande att se vilket namn som hamnar på den fina bucklan!

V75-4.
  2 Coin Perdu
  4 Dats Caballo
  3 Vanquish Kronos
  7 Casterly Rock
12 Harmon Boko

  6 Executive Caviar
  1 Helloise Boko
10 Global Un Poco
11 Staro Litchi
  9 The Bucket List F.
  8 Empire Garbo
  5 Hot Chocolate
 
I tvååringarnas största uppgörelse i Sverige, Svensk Uppfödningslöpning, kan mycket hända! Form och kunnande ändrar sig snabbt på de unga hästarna men de tre hittills obesegrade, 2 Coin Perdu, 4 Dats Caballo och 3 Vanquish Kronos, måste givetvis räknas med stora segerchanser. Bakom dessa är det flera som kan kliva fram. 7 Casterly Rock blir allt bättre och samma gäller luringen 12 Harmon Boko. 6 Executive Caviar är jämn och säker. 1 Helloise Boko?

V75-5.
  5 Tjacko Zaz
  9 Snabba Cash
  2 Hank von Håleryd
  8 Ottens Casher
  7 Unity Knick
  1 Ma Running
11 Zigge Silvio
  6 New Star Power
10 Usain Colt
  3 Blue Star Champion
  4 Lawyer Lohr
12 Cosmo Light
 
5 Tjacko Zaz var grymt bra senast vid överlägsen seger på kanontid och det såg inte slutsålt ut över mål. Till och med Björn Goop var positivt överraskad över hästens prestation. Är formen bibehållen så finns stora chanser till tredje raka trots tuffa konkurrenter. 9 Snabba Cash är ett tidigt motbud och det är också 2 Hank von Håleryd, som höll starkt senast. 8 Ottens Casher fick åter spåret längst ut på vingen men löser det sig är han en liten luring. 7 Unity Knick?

V75-6.
  2 Isor Håleryd
  6 Tripolini V.P.
  1 Even's First Boy
  3 Bartender In

  8 Napoleon C.D.
  7 Ni Talar Bra Latin
  9 Folli
12 Beppe Am
10 Spirit Real
  5 Orion Tilly
  4 Danne Edel
11 Onceforall Face

När 2 Isor Håleryd var på väg till vinnarcirkeln efter att ha vunnit uttagningen till Derbyt på finfina 1.12,5 så sa Peter: "Det är ingen vanlig häst det här". Tyvärr gick det inte så bra i finalen men hästen har varit mycket bra i de tre senaste loppen utan att få vinna. 6 Tripolini V.P. är inte heller "någon vanlig häst". Är dagsformen god på 1 Even's First Boy så räknas också han tidigt och
3 Bartender In visade toppform senast. 8 Napoleon C.D., 7 Ni Talar Bra Latin?

V75-7.
  7 Nahar
  8 Takethem
12 Spring Erom
10 Fire to the Rain

  2 Je T'Aime Express
  3 Obi Wan
  9 Västerbo Loveboat
  4 O'grady
  1 Dreams Take Time
  5 Playing Tua
  6 Orione Spin
11 Riff Kronos
 
7 Nahar såg finfin ut på Bjerke och han avgjorde på ett starkt sätt från positionen utvändigt. Elvaåringen är still going strong och det vore ingen större överraskning om det blir tredje raka här. 8 Takethem är bra hela tiden, han gör sällan eller aldrig ett dåligt lopp så trots läget måste han räknas mycket tidigt. 12 Spring Erom har ingen rolig rad men han kan mycket när det klaffar. 10 Fire to the Rain växer mer och mer in i högsta klassen och vad kan 2 Je T'Aime Express?

V75-system: 10 x 4 x 1 x 5 x 1 x 4 x 4
Rader 3200, Kostnad 1600 kronor

DD-förslaget (lopp 10-11):
DD-1.    1, 2, 3, 6
DD-2.    7, 8, 10, 12
Rader 16

V5-förslaget (lopp 7-11):
1 x 5 x 1 x 4 x 4
Rader 80, Kostnad 80 kronor

V3-förslaget (lopp 10-12):
V3-1.    1, 2, 3, 6
V3-2.    7, 8, 10, 12
V3-3.    2, 5, 9
Andelar 48

Lopp 12: 5 Arvie Hanover - 9 Lemon Lee - 2 Verona Brodda. Outs: 7 Wilma Laser. 

 


V75: Ett spikförslag - trots en tung väg fram

 

 

 

Hans G

HANS G:S KRÖNIKA

2016-11-28, Klassiker och topplopp på lördag när Jägersro tar över V75

 

Jägersro är min hemmabana sedan många år och givetvis var det med extra stor nyfikenhet som jag igår kväll plöjde genom startlistorna till lördagens tävlingar. Och det är bara att konstatera – vi har en härlig V75-omgång att se fram mot!

Tävlingarna toppas såklart av årets sista klassiker, Svensk Uppfödningslöpning för de bästa tvååringarna. 700.000 kronor till vinnaren och såvitt jag förstår dubbla vinstsumman att tävla om för samtliga de tolv finalisterna.

Dessutom en “halvklassiker”, Johan Jacobssons Minneslöpning, med en proposition som är lika gammal som loppet. Treåringarna 20 meter före fyraåringarna, ett lopp som jag slet med varje år som sportchef på Jägersro utan att få riktig fason på det.

Loppet körs för att hedra minnet av en av Skånes (och svensk travsports) största och framgångsrikaste uppfödare, mannen bakom Nevitsborgs stuteri, gul och blå dress – tvärrandig...

Och så Meadow Prophets Minne, veckans Gulddivision, som körs för att hedra minnet av en av Jägersros bästa hästar genom tiderna, hästen som så oerhört tragiskt brändes ihjäl i en hästtransport i Italien. För övrigt tillsammans med en annan storstjärna, Park Avenue Kathy.

Uppfödningslöpningen är kort och gott ett kanonlopp. Tre av dom tolv finalisterna är fortfarande obesegrade, favoriten Coin Perdu, Jerry Riordans Vanquisch Kronos och hemmahästen Dats Caballo. Men tusan vet om man kan räkna bort någon av de tolv som gör upp om stora pengar och evig ära.

Även Gulddivisionen är läcker. Fullt fält bakom startbilen och vidöppet även om Naharkommer att få många anhängare efter succén i Norge. Jacobssons Minneslopp bjuder på ett ok lopp i år med fem treåringar på start mot sex fyraåringar 20 meter bakom.

Med en kort blick i backspegeln konstaterar jag att vi inte fick vara med och dela på miljonerna under helgen. Som så många andra åkte vi på en snyting direkt i lördags då Orkidé C.D. stångade sig förbi Pandora Face i den första avdelningen (vinnaren streckad på 0,5 procent av kupongerna).

Stolopp måste som bekant alltid tas på stort allvar och hade man satt igång och garderat den inledande avdelningen hade vinnaren varit en av många. Orkidé C.D. satt fast med sparade krafter på V75 i Sundsvall, hade springspår och Torbjörn Jansson ombord igen.

Så resonerade iallafall två av miljonvinnarna som jag ringde och gratulerade i lördags kväll. Vi andra kunde bara konstatera att storfavoriten Nancy America var ett par hundra meter sämre än normalt och slagen redan på sista långsidan, att Pandora Face tappade farten helt sista biten och att Pense Kloster galopperade direkt (efter att ha tagit ledningen i en återkallad start).

Sedan hade vi såklart chansen till sex rätt innan Thaiger Exclusive blev stekhet bakom startbilen i den sista avdelningen och förvånade med att slänga sig i galopp direkt. Tragiskt, speciellt för alla Ni som hade satt sju rätt med Untersteiners häst som vinnare, jag kan inte tänka mig att han förlorat det loppet utan galoppen.

En favoritgalopp ställde till det även igår i GävleTesio hade såklart vunnit Gävle Stora Prisom han hade hållit sig till rätt gångart. Nu galopperade storfavoriten omotiverat 1100 meter från mål. Björn Goop “skyllde” på svårbemästrad bana och så kanske det var. Åkte ur gjorde vi iallafall med dunder och brak. 

Nåväl, avanti. Jägersro inleder lördagens tävlingar med de två lägsta klasserna och börjar med ett voltstartslopp över 2140 meter. To Be Or Not To Be föll med flaggan i topp senast i finalen i lördags och provar igen. Med tur i spårlottningen blir han favorit även den här veckan. 

Robban Berghs Mellby Drake har samlat ihop till en seger och finns bland utmanarna tillsammans med en häst som jag gärna bjuder på redan måndag morgon – Joakim Lövgrens Staro Ivy League. Spår nio är nästan perfekt för den här flygmaskinen som skall gå på lång väntan. Hoppas att övriga riket tappar bort den pärlan...

Andra avdelningen är alltså loppet för lägsta klassen och även här kan vinnaren komma från Lövgren. Iago Zon är obesegrad hos Jocke och har imponerat enormt vid två raka segrar. Honom lär inte riket glömma bort. Caddie Jo med fyra raka segrar utmanar i första hand.

Tredje avdelningen är Jacobssons Minneslöpning. Bäst bland treåringarna säkert Stepping Spaceboy och bland fyraåringarna 20 meter bakom lika säkert Poet Broline. Uppfödningslöpningen har lagts som fjärde avdelning och även avslutningen på kupongen är magnifik.

Bronsdivisionen mot Silver- och Gulddivisionen som sista avdelning! Brons över sprinterdistans vinner Tjacko Zaz, det går inte att tro på något annat efter uppvisningen senast på SolvallaAdielsson ombord på lördag. 

Silver är som vanligt ett kanonlopp med nästan uteslutande profilhästar. Spontant känns det som en match mellan Isor Håleryd och Tripolini V.P., men det finns gott om utmanare. Lurigt även i avslutande Guld, det känns som om åtta-tio hästar kan vinna det här loppet även om säkert Nahar blir favorit.

Vi hörs väl som vanligt på torsdag, ha en fin och lyckosam vecka önskar Er

Hans G.

 

 

2-COIN-PERDU-MAL-LJ.JPG

Obesegrade löften gör upp på V75

Tre obesegrade hästar i samma lopp. 
Svensk Uppfödningslöpning förgyller lördagens V75-omgång på Jägersro.

Det är tvååringarna det handlar om i årets sista stora årgångslopp på svensk mark.
Och det är inte vilka tvååringar som helst som sluter upp i Svensk Uppfödningslöpning med 700 000 kronor till vinnaren. 
Svante Båths Coin Perdu (bilden), Jerry Riordans Vanquish Kronos och Tomas Malmqvists Dats Caballo har tillsammans gjort elva starter.
Gemensamt är att samtliga slutat i seger. 
På lördag får vi se vem som är bäst när det verkligen gäller när Sveriges tolv främsta hästar födda 2014 sluter upp i vad som lovar att bli ett av de bästa tvååringslopp som körts i landet.
Svensk Uppfödningslöpning är placerat som V75-4 med beräknad start 17.27.

Travmasen o Oskar J Andersson på Hästgalan 2016

Solvalla 26 november 2016 _ Travfakta.pdf

 

Gratis Program_161203_Jägersro_web.pdf
 
[counter]

Antal visningar sedan starten mars 2012

 

 

 

 

Inför V75: Djuses duo kan ge Uppfödnings-triumf

 

Thomas Uhrbergs krönika:

V75 i sista stund - Jägersro 3 december 

Vanquish Kronos är min vinnare, inte snackhästen och allas megabank, alltså Coin Perdu. Ja, jag vet att jag sticker ut hakan, men hon är en riktig klasshäst och värd segern i Svensk Uppfödningslöpning.

 

Jag fick förmånen att köra Jerry Riordans 2-åriga sto på Åby i oktober och det var en helt fantastisk upplevelse att sitta bakom Raja Mirchi-dottern. Hon vann i säker stil, men det var sättet på hur hon segrade som gjorde mig näst intill mållös. Visst, Coin Pedru är också obesegrad och har imponerat stort men Svante Båths stjärna får det tufft att stå emot Vanquish Kronos. De som vill känna sig säker kör med svångrem och hängsler och streckar båda hästarna – jag spikar ...

Ett uppkäftigt system

Tjacko Zaz är också ett givet singelstrek för mig efter en rad övertygande insatser, men sedan satsar jag på en rad kantbollar i flera avdelningar. Ja, några är rankade i bottenträsket om man ser till vad Guiden och Travronden tycker. Gemensamt för Mitos Gold (avd 3), Folli (avd 6) och Playing Tua (avd 7) är att de inte är speciellt betrodda och att de körs av mig. Ja, det är helt rätt; du ska tro på dig själv och det du gör – men det är inte enbart därför de streckas... Skotvång gäller från och med 1 december och det är helt okey för mig. Om storleken på mitt stora system är okey för dig är en annan sak, men man kan lira tillsammans och lämna in det lilla där Bullseye Pellini (avd 2) också spikas.

Här är Rögles hästar

Jag har sedan tidigare köpt in Quiz Töll till mitt Team Rögle och det är tänkt att hon ska starta på Halmstad den 12 december. I dagarna har det också blivit klart med Untochable In, en 3-årig valack som tidigare tränats av Magnus Dahlén. Nu har det sålts 1206 av Team Rögles 1500 andelar och det känns riktigt inspirerande att få sätta igång och tävla med teamets två hästar. I övrigt; jag tror att det kan bli riktigt bra betalt på lördag för sju rätt på V75.

Vanquish Kronos bank i klassiskt 2-åringslopp

V75-1: 3 To Be Or Not To Be är härdad i V75, men han har galopperat bort en hel pengar och att han nu går upp en klass känns därför inte negativt ur ett spelperspektiv.  7 Ritzo har jag kört och vunnit från spets med två gånger i Ulf Stenströmers regi. Målet nu är givetvis ledning och seger. Jag streckar en kvintett.

V75-2: 3 Bullseye Pellini var en lovande 3-åring som blev skadad och efter två års frånvaro är han nu tillbaka i hetluften. Han blev något het i comebacken och fick för mycket mjölksyra 100 kvar, då 2140 mot sprinterdistans nu. En spik på lilla systemet men fem streck på det stora. 

V75-3: 10 Pajas Face har hög kapacitet, han lär träna riktigt bra och motståndet matchar han. En given tipsetta.   2 Mitos Gold kör jag och det är en riktig rysare. Han har haft otur och inte haft fritt samt fått dödenslopp men han har kapacitet att springa en låg 1.13-tid och det bör räck långt. Sex av de elva hästarna streckas. 

V75-4: 3 Vanquish Kronos är en undantagshäst och för mig är hon ett given tipsetta trots att en kanon som   2 Coin Perdu blir stor favorit.

V75-5: 5 Tjacko Zaz vann senast med krafter kvar på 1.11/1640a, det många längder före en så pass bra häst som Lincoln Lawer. Ja, det här är omgångens bästa spikförslag.

V75-6: 6 Tripolini VP spetsvann senast på Bjerke och han kan  ta andra raka V75-segern efter det tunga loppet på Vincennes. 2 Isor Håleryd hör till årgångstoppen bland 4-åringarna och jag lär nog försöka få hans rygg med 9 Folli. Är han som vid segern på Åby kan vi skrälla. Fem streck.

V75-7: 8 Takethem kan vinna från ledning eller dödens, så bra är han. Min Playing Tua har vunnit i V75 mot hingstar/valacker och kan överraska här. Jag söker ryggar och hoppas att hon ska ta sin sjunde V75-seger i karriären. 

Thomas system

V75-1: 1, 3, 4, 7, 8.  Res: 9-6.

V75-2: 3, 5, 6, 7, 10. Res: 9-2.

V75-3: 2, 4, 5, 6, 8, 10. Res: 11-1.

V75-4: 3 Vanquish Kronos. Res: 2-10.

V75-5: 5 Tjacko Zaz. Res: 2-9.

V75-6: 1, 2, 3, 6, 9. Res: 8-7.

V75-7: 2, 5, 7, 8, 10. Res: 11-12.

Systemet är på 4500 rader och det kostar 2250 kronor. Om man också singelstreckar nr 3 Bullseye Pellini i avdelning 2 blir det systemet på 900 rader och det kostar 450 kronor.

 

 

Båth: "Har verkligen imponerat"

COIN-PERDU-MAL-LJ.JPG
Svante Båth har tre hästar i V75-4 och en av dom är stor favorit. På sin hemsida berättar Svante detta.

- 2 Coin Perdu (V75-4, bilden) har gjort allt rätt så här långt och har verkligen imponerat. Allt känns bara bra efter försöket och jag räknar med en ny bra insats här. Det enda som han inte visat ännu är startsnabbhet men jag har funderingar på att byta huvudlag till den här starten för att få honom lite vassare från start. Hur vi gör beror på hur han känns i värmningen. Motståndet är tufft men jag vill i alla fall inte byta häst med någon och visst måste han vara ett tidigt bud.
- 8 Empire Garbo (V75-4) kändes jättefin i kvalet där han blev fast med lite sparat. Han blir allt bättre och kan vi bara hitta ett vettigt läge härifrån så gör han säkert ett bra lopp. Jag tror det blir svårt att segerstrida men jag blir inte förvånad om han får med sig en fin slant hem. Inga ändringar.
- 10 Global Un Poco (V75-4) var jag jättenöjd med i kvalet och han blir allt rappare i benen. Han är dock en trög sort som säkert kommer att tappa en del i början här. Till slut är han desto starkare och skulle man köra lite för fort där framme då kan han bli en obehaglig överraskning för många. Det kanske är långsökt att tro att han ska växla samtliga men en plats ligger absolut inom räckhåll om det blir tempo på loppet. Det blir rycktussar för första gången, inga andra ändringar.

- 9 Västerbo Loveboat (V75-7/DD-2) gick i dödens stora delar av loppet senast och höll med tanke på det farten bra till slut. Formen är riktigt bra för dagen och skulle han få loppet så är han inte borta. Streckar man några stycken då tycker jag att min ska med. Inga ändringar.

 

Lövgren: "Får bekänna färg"

LO¦êVGREN JOAKIM SULKY.JPG

Joakim Lövgren har ett helt gäng ute på hemmaplan denna lördag. Här är senaste nytt i samarbete med spelarservice.se
- 9 Staro Ivy League (V75-1) är lite knepig bakom hästar och jag fick ta en riktig safetystart senast, frågan är om man har råd att bjuda på det även på V75. Chansar jag för mycket är galopprisken istället stor och därför behöver vi nog lite tur den här gången. Han har lite klaustrofobi så det handlar mycket om vad som händer runt omkring honom första biten. Det är första gången vi provar på V75 så vi får se hur han duger, jag tror nog att han har fart som räcker till om han bara nyttjar den på rätt sätt. Inga ändringar.
- 7 Iago Zon (V75-2) har varit jättefin hos mig och han känns väldigt talangfull helt enkelt, det har kanske varit ganska enkla uppgifter men han har också löst dem mycket enkelt. Nu får han bekänna färg lite mer från det här läget och mot det här motståndet. Normalt sett tycker jag att han duger bra i klassen och han känns väldigt pigg och fin i jobben efter senast så han är nog fortsatt på väg uppåt. Han går med lätta aluminiumskor runt om nu och jag tror att det ska funka bra i förhållande till barfota fram som på slutet. Jag tror dessutom att han kan öppna och han ska räknas.
- 6 Executive Caviar (V75-4) var jag nöjd med i försöket på en svår bana så jag körde mest på safety för att ta mig till finalen. Nu räknar vi med att det blir en normal och fin bana och det gynnar honom som är mer av en tekniker än en slugger. Det är en bra final så klart men jag tycker nog att vi har en häst som kan vara med och slåss om de stora pengarna. Jag tror till exempel att den här är ganska jämbördig med Racing Mange som var målfotoslagen ifjol. Jag är nöjd med alla förberedelser inför det här och nu går vi tillbaka till den balans och utrustning som han gick med näst senast, senast hade vi ändrat lite på grund av underlaget. Han är rätt bra ut men de är ännu snabbare invändigt har jag noterat och vi får se hur det löser sig. Jag tror att jag har en outsider i loppet.

 

 

 

 

TRIPOLINI V.P. MÅL.JPG

Inför V75: Optimist med taktiken klar

Jeppe Juel gästar V75 och Jägersro med en häst och Tripolini V.P. ser ut att bli andrahandsfavorit i V75-6.
- Hästen känns väldig fin och jag tror jag har en bra chans, säger den danske toppkusken.

Tripolini V.P. kommer närmast från en säker seger på Bjerke där den sexårige valacken dominerade från start till mål. 
- Jag tycker det var mer krafter kvar än det såg ut, han var inte trött på något sätt, säger Jeppe Juel.
Danske är även nöjd med sin häst efteråt.
- Ja, allt har varit okej och det finns inget negativt att säga, han har gått sina vanliga rutinjobb.
Klar favorit i V75-6 ser Peter Untersteiners fyraåring Isor Håleryd ut att bli. Men Jeppe Juel hoppas komma före med Trilolini V.P. från start. 
- Det är klart att mitt mål är att komma före Untersteiner och sedan tar jag emot den. Det är min plan.
Från 1 december är det obligatoriskt med skor på hästarnas hovar. Frågan är hur det påverkar Tripolini V.P. att tvingas gå även med framskor?
- Hästen är klok och blir starkare och starkare. Senast han gick med skor fungerade det utmärkt, jag tror han klarar det, säger Jeppe Juel.
Påverkar det startsnabbheten med skor?
- Nej, det tror jag inte. Hästen känns väldig fin och jag tror jag har en bra chans.
Jeppe Juel kör även jätteskrällen Usain Colt åt Ola Samuelsson i V75-5.
- Det ser svårt ut på pappret.

 

 

UNTERSTEINERS:

Untersteiners: "Skor på - det är för dåligt

 

 

Toppkuskarna bjuder på sina bästa V75-tips

 

 

RANKING, TIPS OCH ANALYSER

Veckans andra guide, lopp för lopp: Stor genomgång och kommentarer i sista stund, vinnarna, utmanarna och tidsranken - ladda ner på nedanstående länkar (pdf-filer):

V75 - del 1

V75 - del 2

 

 

 

 

Inför V75: Svanstedt: "Han är superladdad och halvgalen"

Formtoppade Kabal har hittat stilen och kan vara ett skrällbud på V75.
Anders Svanstedt beskriver sin häst som ”halvgalen” i jobben.
- Han är superladdad och kan knappt hålla styr på sig själv. Det är ett gott tecken för då brukar han prestera som bäst, säger Svanstedt.

Sexårige fuxen Kabal har vunnit åtta lopp på 46 starter och varit bland de tre främsta i 18 av dem. Men han har även galopperat en hel del och heller inte brukat sig för fullt i loppen. Hästen har hög kapacitet men har varit minst sagt ojämn och blandat toppar med djupa dalar. Nu ser valacken ut att vara på rätt väg av de senaste loppen att döma. Kabal har tagit tre segrar och en andraplats i de fyra senaste loppen.
- Han har verkligen skärpt till sig efter att vi satte på skorna igen. Han har alltid varit bra men numera kan man köra honom på ett helt annat sätt än tidigare. Hästen har haft en del psykiska problem men nu är han mycket stabilare och säkrare, säger tränaren Anders Svanstedt.

"Morsan gillar röda och galna hästar"
- Han har varit bästa hästen i varje lopp på slutet, det är det inget snack om. Han har inte fått fuska bort något men däremot är det vardagshästar överlag som han har slagit, även om han har mött någon bra också.
Kabal ägs av Anders mamma Margareta Svanstedt och han fick hästen i träning för två och ett halvt år sedan.
- Morsan har en förkärlek för röda och lite galna hästar. Då är hon glad, säger Anders med ett skratt.

”På gränsen till tilt”
På tal om galen så är det lite så som Kabal är just nu när han är i toppform, enligt Anders.
- Av jobben att döma så är han i knallform. Han kan inte hålla styr på sig själv och är superladdad. Det är bra att han är lite halvgalen för faktum är att han har gått bra tidigare när han har varit så innan i träningen och i värmningen inför loppen. Då har han presterat som bäst när det är på gränsen till tilt. Han är illröd både i färgen och i huvudet.
- Hästen har utvecklats mycket under sommaren och har en intressant vinter som kommer nu. Han är inte bara stark utan även snabb. Han har allting förutom det rätta huvudet ännu. Där finns det lite kvar att jobba med. Det är inte alltid som han tar i under loppen. Ibland kommer han in i perioder då han inte är mottaglig för maningar och då är det bara att sitta stilla och titta på när alla köra om oss. Sedan kommer han in i en period då han börjar ta i själv och då kan man mana på honom. Då är han riktigt snabb, säger Svanstedt.

”Kan göra upp om segern”
I lördagens V75-omgång på Jägersro startar Kabal i V75-1 från spår sex i voltstart. Hästen är trots sin smickrande resultatrad inte speciellt hårt betrodd i nuläget. Men om man ska tro Anders Svanstedt ska man inte nonchalera honom.
- Läget är perfekt med voltstart och springspår. Sedan är det tufft på V75 och det är inte alls som att åka till vanliga lopp på Färjestad och Årjäng. Men är det någon gång vi ska prova i V75 så är det nu när formen är på topp och han har jättemycket startpoäng.
- Förhoppningarna sträcker sig väl realistiskt till en platsplacering. Men det är en häst som vinner ofta och sköter han sig mentalt och det klaffar så kan han vara med och göra upp om segern. Han är absolut inte borta.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Nej, vi ändrar ingenting. Att det är barfotaförbud nu från 1 december är ingen nackdel för honom i alla fall eftersom han har tävlat så bra med skor på slutet. Däremot så är det ingen idé att kolla på hästen i värmningen. Han brukar galoppera och inte alls sköta sig i vämrningen. Han brukar se rent dålig ut men det är inget att bry sig om. Hästen brukar få göra som han vill och får göra det också. Ju galnare han är desto bättre, säger Anders Svanstedt.

Åke Svanstedt vill köra lopp i Sverige
Anders berättar vidare att pappa Åke snart kommer hem till Sverige igen och då är tillänglig som kusk i travloppen.
- Han var hemma nyligen men bara en dag på Bjertorp och resten uppe i Sundsvall. Men han kommer tillbaka över jul och nyår och ska stanna i tre veckor. Då vill han även köra lopp han för han måste ju ha någonting att göra också. Så det är bara att höra av sig för de som vill anlita honom som kusk.

 

 

MALMQVIST TOMAS SULKY.JPG

Inför V75: Malmqvist hoppas på klassisk fullträff

Han har en andraplats och en tredjeplats sedan tidigare.
På lördag hoppas Tomas Malmqvist nå ända fram i landets äldsta klassiska travlopp – Svensk Uppfödningslöpning.
- Dats Caballo har en utvecklingskurva som pekar rakt upp, säger Jägersrotränaren om sin obesegrade jättetalang.

Det har blivit dags för årets sista klassiska vinnare att koras på Jägersro. Svenskt Travderby för fyraåringar och Svenskt Travkriterium för treåringar är avklarade och kvarstår gör det största lopp man kan vinna med en svenskfödd tvååring.
- Det är ganska svårt att träna fram en tvååring och om man lyckas träna fram en vinnare av Uppfödningslöpningen har man gjort det väldigt bra. Det gör att en seger på lördag skulle vara väldigt stor för mig, säger Tomas Malmqvist.
Uppfödningslöpningen körs på Malmqvists hemmabana Jägersro och redan 1995 sniffade han på segern när hans Tassel Tutiluren knep tredjeplatsen. Ännu närmre den klassiska fullträffen kom Sucre för två år sedan då han skar mållinjen som tvåa.
- Vi hade lite otur den gången. Tunika felade och gjorde sedan ett väldigt bra lopp som femma. Men annars är mitt största minne från Uppfödningslöpningen när Tangens vann 1983. Det var en häftig häst, säger Malmqvist.

”Imponerad av honom”
Förhandsfavorit i årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning är Svante Båth-tränade Coin Perdu, som är obesegrad efter fyra starter. Men även Tomas Malmqvist har ett mycket starkt kort att spela ut.

Dats Caballo (V75-4) vet inte heller hur man förlorar efter fyra framträdanden på tävlingsovalen.
- Från början var han lite besvärlig, så vi höll tillbaka honom i träningen. Det var först framåt sensommaren som vi bestämde att han skulle få kvala och när det gick bra provade vi att starta. Efter det har han växt oerhört med varje uppgift, säger Malmqvist.
I uttagningsloppet till Uppfödningslöpningen stegade Dats Caballo undan till överlägsen seger från ledningen.
- Jag blev imponerad av honom. Han öppnade tufft och avslutade rejält och i träningen efteråt känns han ännu alertare.
Dats Caballo har vunnit samtliga lopp från ledningen men att han kommer dit igen är inget måste enligt hans tränare.
- Han får gärna köras framåt igen men han är precis lika bra bakifrån. Det är bara för att han är naturligt startsnabb som han har hamnat i ledningen varje gång.
Vad tror om chansen?
- Han är bra men måste ha lite flax för att vinna. Motståndet är väldigt bra och det får inte häxa för mycket med löpningsförlopp och så.

Bättre med fast bana
Tomas Malmqvist har ytterligare ett framtidsämne i lördagens storlopp. Casterly Rock (V75-4) följde upp seger i debuten med en andraplats på topptid innan han senast slutade trea i uttagningsloppet till Uppfödningslöpningen.
- Han är en väldigt stor häst, 1,70 hög, och det var när han sprang 1.14,8 i andra starten som vi förstod hans potential. Vi har hela tiden vetat att han är en väldigt bra häst men att han skulle vara så bra så tidigt visste vi inte, säger Malmqvist och fortsätter.
- Jag var väldigt nöjd med honom i kvalet. Banan var seg den dagen och eftersom han är stor sög han fast i banan och drog på sig lite mjölksyra. Med en fast bana tror jag att han kommer att vara mycket bättre i finalen. Vi kanske provar att sätta på honom ett stängt huvudlag för att få honom lite rappare, men om han kan räcka hela vägen vet jag inte. 
Hur står sig dina hästar sinsemellan?
- Dats Caballo är kvickare i benen. Casterly Rock är också en väldigt bra häst men jag tror inte att han är så tidig att han kan vinna Uppfödningslöpningen.

Önskeläge för Alex
V75-omgången bjuder på fler fina lopp och Tomas Malmqvist har två hästar till som kan dyka upp i vinnarcirkeln. Först ut är To Be Or Not To Be (V75-1) som tog en andraplats i klass II-finalen i lördags.
- Han gjorde ett topplopp på en för honom lite opassande bana. Den var sugande eftersom det var mycket vatten i den. Han är mycket bättre på en fast bana. Nu har han gått upp en klass men han har gjort det så bra i V75 tidigare så det tror jag att han kommer att klara bra. Voltstart har han gått bra i förut så det tror jag också ska gå bra. Han har vunnit en del lopp med skor så att han måste ha det nu är inget superminus, även om jag tycker att han är ännu bättre utan framskor. Hade jag varit spelare hade jag streckat honom tidigt.
I Johan Jacobssons Minne är Alex Tröjborg (V75-3) en av sex fina fyraåringar som ska försöka ta in 20 meters tillägg på några vassa treåringar.
- Han har bara gjort kanonlopp mot väldigt bra hästar på slutet. Senast var första gången mot äldre hästar och det klarade han bra. Det var ju bara en som var bättre. Han har gått barfota i de flesta av sina lopp men senast var banan så hård att han fick gå med sin träningsbalans, järnskor på alla fyra hovarna, och efter det kan jag inte säga att han är bättre utan skor. Eftersom det funkade så bra tror jag att vi kör precis likadant igen.
Springspår borgar för att Alex Tröjborg hamnar bra till direkt, även om hästen aldrig tidigare har provat voltstart.
- Har han inte? Det är mer än vad jag visste, säger Malmqvist och skrattar.
- Hade jag fått välja utgångsläge hade jag hur som helst valt precis det här. Det ger honom en liten fördel gentemot konkurrenterna på tillägg, han kan komma ner framför dem direkt. 
- Det är med ett par riktigt bra hästar i loppet men min är också bra och om han får ett hyggligt lopp kan han vara med där framme och strida.

 

SVANTE BÅTH 2.JPG

Inför V75: Båths tvååringsrecept

Han har startat 20 hästar i finalen av Svensk Uppfödningslöpning. 
På lördag blir det tre till. 
- Även om konkurrensen blir tuffare tycker jag att det är kul att fler tränare går från att förvara sina tvååringar till att träna dem, säger unghästexperten Svante Båth inför landets största tvååringslopp.

Att vinna Svensk Uppfödningslöpning är förenat med en evig plats i travets historieböcker.
Dessutom väldigt mycket pengar då man i och med premiechansningen kan dubbla prissumman och få 1,4 miljoner kronor.
Pengar som de flesta travhästar inte kommer i närheten av på en hel karriär.
För Svante Båth har det snarare varit regel än undantag att vara med och i år har han för andra gången lyckats kvala in hela tre hästar.
För det är ofta samma tränare som figurerar i de stora tvååringsloppen. Tränare som likt Båth satsar målmedvetet på att få ut sina hästar tidigt. 
- Så blir det naturligtvis, men samtidigt märker jag att det är fler som går in för det och det tycker jag bara är bra. Även om konkurrensen blir tuffare tycker jag att det är kul att fler tränare går från att förvara sina tvååringar till att träna dem, säger Svante Båth.
Så vad säger du till alla som menar att man kör sönder hästarna om man tränar för hårt för tidigt?
- Visst finns det många exempel på det, men det gäller ju att som tränare ha den känslan. Jag tror även att man kan vända på det och säga att det finns många hästar som aldrig hade blivit lika bra om de inte kommit ut som tvååringar. Ta Even Who som jag vann Uppfödningslöpningen med till exempel. Han var inte den största talangen, men tack vare att han kom igång tidigt och fick hårdheten kunde han fortsätta och bland annat vinna kval till Sprintermästaren. Till slut tjänade han 1,5 miljoner kronor. Jag säger absolut inte att han var en dålig häst, men att det var en häst som verkligen gjorde det bästa med sina förutsättningar.

Lunkar en mil
Hur märker du på en häst att den är redo att starta som tvååring?
- Det första man märker när man börjar köra är teknikfrågan. Alltså hästens förmåga förflytta sig från punkt A till B så lätt och smidigt som möjligt. Det är nummer ett.
- Nummer två är om det är en förnuftig häst som samarbetar, det är också något man märker i god tid. Då vet man att det blir mycket lättare att komma åt potentialen. En häst som har minsta minustecken på den mentala biten ryker direkt från att starta som tvååring.
- Nummer tre är benen. En gång behöver inte betyda så mycket, men visar en häst sårbarhet i benen två gånger så måste man stanna upp, där tror jag den största risken att göra fel ligger.
Hur ser ditt träningsupplägg ut fram till start?
- Det första gör Tony Jönsson som är en mycket viktig del i vår verksamhet. Han tar alla ettåringar i april och slussar dem till mig från oktober fram till 1 december beroende på hur färdiga de är. Sedan börjar vi köra ”milen” så fort de är redo.
”Milen”?
- Ja, en svensk mil, alltså. Hästarna skrittas i början, i mitten och till slut. Däremellan kör vi en fart där det går att hålla lunken med bra spänst i åtta kilometer. Det brukar vara tvåminuters-tempo eller lite fortare för de som kommit hit först.
När märker du att en häst har extra talang?
- Säg att jag brukar börja syna i januari då vi börjar köra intervaller. Det kan ta några gånger, sedan har man känt vilka som har tekniken. Men det finns också hästar som är lite spända och inte slappnar av, det betyder ofta att de döljer sitt kunnande.
Ungefär hur många hästar brukar du starta som tvååringar?
- Det faktiskt sjukt hur väl det stämmer varje år, men det brukar alltid hamna mellan 25-30 procent. Samma sak i år när vi startat 16 av 54 stycken.
Och i år har det väl gått exceptionellt bra?
- Ja, det måste jag säga. Jag tror att 14 har vunnit lopp. 
Och tre stycken har kvalat in till Svensk Uppfödningslöpning. Vet du hur många hästar du kvalat in där genom åren?
- Nej, men du vill väl komma fram till vilken dålig träffprocent vi har eftersom vi bara vunnit två gånger.
Nej, däremot att du startat 20 stycken varav tolv varit på pallen.
- Ser man det så låter det ju bättre. Det jag tänker på är att vi haft en del stolpe ut genom åren. Varken Malabar Circle Ås eller Quid Pro Quo lyckades vinna och det är de två hästar jag hållit högst som tvååringar, de var riktiga stjärnor.

"Min mest känslomässiga seger"
Vilket är ditt första minne av Svensk Uppfödningslöpning?
- Oktavia Staro (1996), jag läste sönder programmet. Det var så stort för mig eftersom det var mitt första år som tränare. Det var hon som tog mig ut i världen, hon var i final i de flesta klassiska loppen och även om hon aldrig riktigt räckte där så gjorde hon att jag fick upp blodsmaken för att vara med.
Vilket är ditt bästa minne?
- Det överlägset största och kanske min mest känslomässiga seger överhuvudtaget var med Luxury Ås (2002) och det var för att Lasse Lindberg körde. Lasse är den viktigaste komponenten till att jag kommit dit jag är idag. Han hade alltid kört mina hästar och stöttat mig, men vid det laget tyckte han själv att han blivit för gammal. Han ville inte köra de stora loppen längre, tyckte att vi skulle ta yngre kuskar. Men ägarna till Luxury Ås ville absolut ha Lasse. Det var så kul att vi kunde övertala honom och att han vann.
Och ditt värsta minne?
- De är jag jätteduktig på att glömma bort. Det tror jag är en av mina största styrkor. Jag säger som Björn Borg: ”Älta inte bollen, ta lärdom, ta nästa”, säger Svante Båth.

"En otroligt trevlig häst"
Det här berättar Svante Båth om sina tre hästar i Svensk Uppfödningslöpning: 

2 Coin Perdu
 
- En väldigt komplett häst och tilltalande för ögat på banan, men för mig som tränare är hans största egenskap hans förnuft. Det har hela tiden varit en otroligt trevlig häst att jobba med. Jag kände tidigt, och sa det också, att han skulle bli mycket tidig. 
Hur fick du kontakt med hästen?
- Calle Wihlborg är uppfödare så jag var och kikade på honom som föl. Jag förstod på stammen att det skulle bli en tidig individ och gillade vad jag såg så jag köpte honom för att sälja vidare till hästägare. 
Vad är hans bästa egenskap?
- Otroligt hög lägstastandard.

8 Empire Garbo
- En naturskön häst som ser ut som en tavla och har ett härligt trav. Han har gjort det jättebra hittills, men hade förmodligen behövt ett bättre startspår för att på allvar kunna hävda sig här. 
Hur fick du kontakt med hästen?
- Han kom in i min träning som ettåring. Jag hade sett honom innan, men inte valt ut honom för att köpa själv. 
Vad är hans bästa egenskap?
- Hans trav. Det är en blänkare som har väldigt lätt för sig.

10 Global Un Poco 
- En förnuftig häst med mycket kunnande som går på halvfart fortfarande. Det ser jag bara positivt på, vi har mycket kvar att göra och jag tror att vi ska få fram hela hans kapacitet framöver. 
Hur fick du kontakt med hästen?
- Den köpte vi också som föl eftersom jag haft avkommor till mamman och gillar stammen. Un Poco kommer för övrigt från den italienska restaurang vi satt på när jag sålde honom vidare till de nuvarande ägarna.
Vad är hans bästa egenskap?
- Att han är energisnål.

Hur ser du på deras chanser i Svensk Uppfödningslöpning?
- Först och främst jag säga att det är ett oerhört tufft lopp. Framförallt har jag blivit imponerad av Vanquish Kronos. Men Coin Perdu är ju också obesegrad och har gjort allting rätt så jag tycker det är rätt att han är favorit, i alla fall bland mina tre. Jag vill inte säga att det är den bästa tvååring jag har tränat, men jag håller honom på samma nivå som Malabar Circle Ås.
- Men Global Un Poco smyger i vassen där bakom och Coin får inte ha en dålig dag om han ska slå honom. Dessutom är Global Un Poco den jag kommer att ändra något på till finalen, han kommer att få tävla med rycktussar för första gången. Vi har testat det en gång i träningen med mycket bra effekt och kommer att testa en gång till i veckan för att vara säkra på att det inte slutar med galopp.
- Empire Garbo har kanske inte samma hårdhet som mina andra två ännu. Jag valde spår 8 före 12 med tanken att ladda lite, med lite tur kan det bli ett par galopper innanför och han kan slinka ner i banan. Men normalt sett blir det tufft härifrån.

 

Här är Svante Båths pallplacerade hästar i Svensk Uppfödningslöpning
Vinnare: Luxury Ås 2002, Even Who 2003
Andraplatser: Staro Showbiz 2000, Malabar Circle Ås 2001, Striking Ås 2004, Walsh Boko 2006, Global Offshore 2011
Tredjeplatser: Ride Noss 2002, Quid Pro Quo 2011, Västerbo Loveboat 2012, M.T.Jest 2013, Chocolate Gold 2015