[counter] 

Antal hemsidesvisningar sedan starten mars 2012 

V75 Lördag 25 November SOLVALLA

 

Köp Travmasens tips med ranking, kommentarer och förslag till V86 och V75 varje vecka, och som publiceras i den lösenords skyddade fliken Travmasens Bonustips, kvällen innan spelomgången.   

Kostnaden är låga 150:-/månad, 250:- för 3 månader, eller 800:- för 12 månader, inkl.moms 

 bankgiro: 520-1116.  Annars har jag även Swedbank  8166-1,  934 966 349-3 

OBS! KOM IHÅG ATT SKRIVA ERT NAMN SOM REFERENS!!!!

OBS!!!!! KOM ÄVEN IHÅG ATT:

Meddela mig er email på travmasen@gmail.com när ni betalat så får ni inloggning direkt! 

 

TIPSANDELAR SÄLJES!

lagbild

Jag samarbetar med Tullinge Spel på tillsammanssidan där ni kan köpa andelar via denna länk: Travmasens Jägare  132:-, Travmasens Hoppfulla 176:- och Travmasen Sjöar för 264:-/andel

Max 10 andelar i varje lag.

 

 

 

 

 

 

 

VASS ELLER KASS:

 

 

 

 

 

 

 

En glad – och en obegriplig nyhet

 

 

 

 

 

SOLVALLA
med V75-finaler och Solvalla Grand Prix
Lördag 25 november
Start: 16.20

V75-1
Måste säga att jag är oerhört imponerad av 10 M.T.Joinville och det ska till något extra för att gå emot honom när han ännu så länge bara befinner sig i Bronsdivisionen. Susanne Richters sexåring är en best som sliter motståndet i stycken. När han vann näst senast i ett V75-försök i Örebro var han fenomenal. Via en attack ut ur första kurvan klev han fram i dödens och sen var det kört. Dödens i det här fallet betyder att den som leder är körd, dömd att sänkas. M.T.Joinville vann överlägset och var bäst den dagen, han hade säkert spöat vinnaren av Gulddivisionen också (Day Or Night In), eller i alla fall gett honom en match. 6 Handsome Brad är ute efter ledningen och kan nå den med hjälp av 4 Pharaon Face som kanske spetsar och släpper. Men Lutfi Kolgjini säger att de inte ska ge bort ledningen med Pharaon. Vi får se hur det blir men det låter jobbigt för Handsome Brad: dödens eller så körs han till ledningen och får M.T.Joinville på utsidan. Torsk/torsk, så att säga.
Ranking A: 10 B: 6,9,3,2,4

V75-2
Egentligen borde man leta efter vinnaren på start, men bara för att göra saken lite roligare väljer jag att lägga 10 Erica etta i tipset. Hon var så jäkla bra senast att jag inte kan låta bli. Attacken från femte ytter kom 1300 kvar, målet var dödens där hon landade 900 meter från mål och sedan bara fösvann hon i sista kurvan. Det var grymt bra gjort. Gör hon om prestationen får de åka. 6 Kash Brodda är ett toppsto som funkar fint numera, läget är också bra. Samma sak kan sägas om 1 Stella Newmen som laddas för ledningen. Hon vann därifrån senast på Solvalla och siktar förstås på repris. 4 Linda's Girl gick utanpå Stella Newmen senast och höll starkt. Hon är inte golvad. För den som letar superskrällar och har råd nämner jag 9 Makera.
Ranking A: 10,6,1,4 B: 12,5,9

V75-3
1 Cab Hornline borde kanske tippas etta, när läget är så fint? Men det kan strula jättemycket när 2 Officer C.D. öppnar snabbt och 4 M.T.Insider ännu snabbare. Hinner Lennartsson smita ut och kan han i så fall köra sig till ledningen eller blir det någon annan? Jag drar till med 5 Springover som tips. Han var favoritspelad mot Cab Hornline senast men presterade sämre på en bana där innerspåret var tungt och många gick samma öde till mötes, stannade i ledningen. Nu ska han tävla med jänkarvagn och utan skor runt om och spår fem är perfekt. Hästen är riktigt bra för klassen. 7 Generaal Bianco är vindsnabb, men har kanske tappat det värsta klöset efter flitigt tävlande? Om han hittar lejonklon igen är han förstås ett hett bud. 8 Linus Boy har ett uselt läget men om det turas lite och han hittar slagläge är han bra nog att segerstrida.
Ranking A: 5,1,7,8 B: 9,11,3,2
Favorit i fara: 7 Generaal Bianco (dalande form?)

V75-4
4 Baja Rosa Akema var mycket bra som tvåa på V75 näst senast men hade för långt fram till vinnaren. Hon har bra chans från ett utmärkt läge. Snygge 6 Chianti fälldes av det tunga innerspåret på V75 senast och har glänst före det medan sluggern 2 Global Trader troligen är bättre bakifrån, han såg sömnig ut i ledningen senast. 3 Minnestads El Diablo är en härlig häst med spurten som vapen medan 10 Assault ser ut att bli svårligen bortglömd. Är inte han ganska bra?
Ranking A: 4,6,2,3 B; 10,5,1,7,11,9,12,8

V75-5
Högsta klassen innehåller inga totala värstingar, de startar i nästa lopp. Hedershästen 1 Västerboonthenews har vinstläge med innerspår bakom bilen och det är väl bara att köra rakt fram för Örjan Kihlström? Spets och slut alltså? Nja, jag är inte helt säker, vill inte gå på honom eftersom han blir klar favorit och överpelad. Så klar är han inte. Min vinnare är istället 5 Zenit Brick som ser ut att växa in i högsta klassen med en axelryckning. Var de inte bättre än så här? Han spurtade snyggt bakom Lionel N.O. i lördags på Bjerke och visade fortsatt kanonform. Hittar bara Kenneth Haugstad slagläge åt Nurmoshästen tror jag faktiskt att han vinner, förtusatt att de inte ger bort loppet till ledande Västerboonthenews.
Ranking A: 5,1 B: 7,2,4,11,9

V75-6
Returmöte mellan kulltopparna 2 Diamanten och 3 Cyber Lane där Diamanten debuterar för Stig H Johansson. Hästen har precis landat i stallet och det är inte något dramatiskt att vänta. Spåren talar för Diamanten som borde, sida vid sida, klara av att hålla ut Cyber Lane i starten och det kan visa sig vara loppavgörande. Annars är ju Cyber Lane kusligt bra just nu medan Diamanten var lite sämre senast, utanpå just Cyber Lane. 11 Maktethemark har ingen tur med spåren, men spurtar vasst som alltid och 8 Love Matters är en supertravare som dock drabbats av spår åtta och behöver mycket tur för att hamna vettigt till. 9 Han Herred ser ut att vara i sitt livs form och är den roliga rysaren för oss som gillar sådana.
Ranking A: 2,3 B: 11,8,9,10

V75-7
2 Now Or Never Flair var grymt bra när han vann på V75 senast, sällan ser man hästar bomba runt från köplats på det sättet, särskilt inte i sprinterlopp på Jägersrso. Han är absolut ett hett bud igen men jag tycker inte att vi ska spika när det finns så festliga bud bakom. 4 J.S.Apollo är absolut värd att passa. Han tog inte i någon gång senast och kom in i stallet med snudd på vilopuls. Hästen var grym som tvåa från dödens på V75 gången innan och blir ändå lite spelad, faktiskt ofattbart lite. 3 Masterglide var tapper senast, borde inte ha orkat och visade härlig form efter att ha gått i dödens på Disco Volante.
Ranking A: 2,4,3 B: 5,9,1,6

 

Spelexperten Lars Erlandsson lämnar sin tidiga idéer inför lördagens V75.

Korsdragaren 25 nov.pdf

 

 

hansg.jpg

HANS G:S KRÖNIKA

V75-finaler på Solvalla på lördag och ny V75-chans på söndag

Månadsskifte och som vanligt numera V75 både lördag och söndag. Mantorp tar hand om V75-tävlingarna på söndag, men det är klart att Solvallas V75-finaler på lördag överglänser allt annat den här veckan.

Det slår verkligen gnistor om Solvallas startlistor på lördag. Här samlas det mesta och bästa från de senaste veckornas V75-tävlingar med Solvallas Grand Prix för de fyraåriga hästarna som extra krydda.

Solvallas Grand Prix med 400.000 kronor till vinnaren är alltid ett topplopp och årets upplaga utgör verkligen inget undantag. Loppet är extra intressant eftersom Diamanten efter det uppmärksammade tränarbytet från Robert Bergh till Stig H Johansson gör debut för Stig H direkt. Med Adielsson ombord!

Diamanten fick spår två, men eftersom innerspårets Global Trustworthy redan är struken (måndag morgon!) får Diamanten börja vid sargen med superstar Cyber Lane från spåret vid sidan om honom. Vilken körning från start det kommer att bli, och vilken match!

Elva hästar bakom startbilen efter strykningen, Stefan Melander tränar fem av dom, men han får ursäkta. Intressantast av dom andra är Daniel Redéns Love Matters som provar igen efter skenturen i Oslo i lördags. Love Matters blev ju mer eller mindre galen efter Bjerkes oändligt utdragna (men vackra...) presentationer.

Tre kanoner gör alltså upp om Solvallas Grand Prix som ligger som V75 avdelning sex på lördag. Omgångens häftigaste lopp i tuff konkurrens med de sex V75-finalerna, där det alltså handlar om det mesta av det bästa vi sett de senaste veckorna.

Jag skall ge Er en snabb summering av vad vi kan förvänta oss, men först en kort tillbakablick på Bjerkes tävlingar i lördags. Norrmännen som bjöd på en underlig omgång med många oväntade galopper och flera hästar som underpresterade på den svårbemästrade lösa banan.

Ingen VM-deltagare klarade av att sätta sju rätt, men massor av lirare hade sex rätt på sina V75-system. För min del började det jättebra med fyra raka vinnare innan min första spik Nobel Amok mycket överraskande slängde sig i galopp i ledningen i den första kurvan (banan?).

Nu hade det mindre betydelse eftersom min stora idé i den sista avdelningen Bikini D.K. kördes onödigt och oväntat defensivt av Jeppe Juel. Efter ett lamt försök att ta ledningen av Unrestricted valde Juel ryggen på ledaren med sin Bikini och där sitter han fortfarande kvar och funderar på om han kunde gjort det där bättre...

Det är alltid lika tråkigt när hästar man verkligen tror på inte får chansen. Eller också är det en del av charmen. Bikinis lopp vanns för övrigt sensationellt av superskrällen Bravivivicimo, en amatörtränad värmländska som vi inte kommer att glömma bort så lätt framöver.

I övrigt vann Robert Bergh en turseger med Making Love i den första avdelningen. Han var en av fyra med chans i det loppet. Samme Robban Bergh floppade sedan med storfavoriten Aileron i en andra avdelningen. Aileron kom ingenstans på banan och var tidigt slagen. Vinnaren Dancelli hade vi klart för oss.

Lionel N.O. gjorde vad vi hoppades på i Gulddivisionen där den vackra fuxen lekte med motståndet. Han går nu till Frankrike för en intressant satsning mot Prix d´Amerique i januari.

Seal Kronos i den fjärde avdelningen var det heller inga problem med och faktum är att vår systemmakare sedan hade med även skrällen Triton Neergård mot galopperande Nobel Amok i femte avdelningen. Trots att Ferrari B.R. sedan vann sjätte avdelningen (där vi hade med fyra hästar) var det fina pengar på gång.

Men det var alltså innan Jeppe Juel valde ryggen på ledaren i den sista avdelningen med Bikini D.K.. Surt sa räven...

Nya tag till helgen där Solvallas lysande finaler på lördag såklart stjäl all uppmärksamhet. Samtliga finaler över 2140 meter, genomgående bilstart utom i Diamantstoets final där det handlar om femton ston på två volter.

Det börjar med en Bronsfinal där M.T. Joinville och Jorma Kontio kommer att bli storfavoriter trots lite otur i spårlottningen (spår tio bakom startbilen). Massor av fina hästar med i det här loppet. Det skall till exempel bli intressant att se vad Kolgjinis duo Pharaon Face och Marciano kan göra mot favoriten.

Diamantstoets final ligger som V75 avdelning två. Peter Untersteiner kommer att bli storfavorit med fina Kash Brodda som hade tur att få ett springspår (spår sex) på startvolten. Stella Newman från innerspåret med Kontio ombord och fina Erica och Bula Bula Am från tilläggsvolten känns som favoritens främsta utmanare.

Silverfinalen, V75 avdelning tre, är såklart lysande. Cab Hornline fick innerspåret bakom startbilen och blir inte lätt att slå från ledningen. Om Caben nu tar sig dit, det finns startkatapulter utvändigt. Untersteiners duo Springover och Generaal Bianco utmanar tillsammans med kanoner som Linus Boy och Rolex Bigi.

Fjärde avdelningen är finalen för lägsta klassen. Rhesos Face, Global Trader och Baja Rosa Akema drog de bästa startspåren, men i det här loppet vimlar det av hästar som kan vinna. Jag nämner två till; Chianti och Wingait Erik, fint lopp.

Top 7-loppet, som nu samlat ihop till en hygglig rollerpot, ligger som vanligt som V75 avdelning fem och är Guldfinalen, “Silverhästen”. Adrian Kolgjini kan väl inte undgå att bli favorit med Dante Boko, men jag kan garantera att vi kommer att gardera honom igen!

Avslutningen är sedan Solvallas Grand Prix mot finalen i Klass 1. Otroligt intressant att spekulera i vem som vinner Grand Prix, Diamanten, Cyber Lane eller Love Matters. En fjärde vinnare av Solvallas Grand Prix skulle vara en jättesensation.

Det är väl helt enkelt så att Cyber Lane är så kvick i benen att han snuvar Diamanten på ledningen och sedan vinner igen. Eller...

I Klass 1-finalen fick de fyra bästa hästarna de bästa startspåren och blir svåra att komma åt. Jag tänker på Mack Dragan, Now Or Never Flair, Masterglide och Joe Martini. Hitta en femte vinnare här och det blir korsdrag i kuponghögen.

Påminner om att det är jackpot på V64 ikväll i Örebro och sedan laddar åtminstone undertecknad lite extra för onsdagens jackpot på V86 eftersom Jägersro delar omgången med Solvalla.

Bättre analys av lördagens show utlovas på torsdag morgon då jag även kommer att berätta om hur det röstades på Skånska Travsällskapets höstmöte tisdag kväll. Jägersro skall kanske säljas, rivas och en ny bana byggas på träningsanläggningen intill den nuvarande banan. Det Ni...

Ha en trevlig och framgångsrik vecka önskar Er

Hans G.

 

 

DAGENS VINNARE

Störst segermöjligheter i V75-omgången har 10 M.T.JOINVILLE (V75-1). Susanne Richters häst har länge lovat mycket, men på sistone har det lossnat på allvar och han har imponerat stort. Trots tuffa resor har han bara krossat motståndet och även om han har bakspår den här gången kommer han bli svårstoppad. Jorma Kontio vet hur man kör offensivt och lär syna dödens om tempot blir för lågt. Stark spik!

DAGENS RYSARE:

10 ASSAULT (V75-4) har utvecklats fint de senaste månaderna och visat att han har potential att tjäna fina pengar framöver. Näst senast vann han lätt från ledningen på V75 och med senaste loppet i kroppen bör formen sitta där den ska till denna uppgift. Erik Adielsson kör hästen för första gången, vilket är ett plus, och klaffar det någorlunda med löpningsförloppet har Assault vass spurt att tillgå. Spännande drag!

 

 

Han är en tuffing och ett skrällbud

 Travmasen o Årets kusk 2016 på väg ner på Hästgalan feb 2017

gratisprogramv75.pdf (2)  

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Törnqvist

9 Rolex Bigi (V75-3) var bra senast, men det såg lite konstigt ut att han tappade rygg på bortre långsidan. Han var inte jättetrött efter loppet. Han fick ett väldigt tuff lopp gången innan och jag tror att det satt kvar i benen senast och att det var därför han var lite seg. Efteråt har jag valt att inte ta ut honom i lopp utan preparera inför detta. Han gick sista jobbet nyss (läs: torsdag eftermiddag) och då kändes allt bra. Jag testade norskt huvudlag i jobbet och det svarade han på, så vi testar med det i lopp. Rolex Bigi har gått i svensk jänkarvagn i de två senaste starterna och det har fungerat, men jag vet inte om det gjort så mycket skillnad. Han har ju inte vunnit lopp i den vagnen och jag är lite skrockfull, så jag tror att vi återgår till den vanliga vagnen. I övrigt blir det barfota runt om som vanligt.

 

 

Spurtfantomen står på tur för seger ”Klockan ljuger inte”

Han har avslutat rasande fort i de senaste starterna.
Med minsta lilla klaff på löpningen kan favoriterna få det jobbigt.
- Hästen är grymt fin och är förtjänt av en seger, säger tränaren.

Vinnaren av Kungapokalen och Sprintermästaren mot vinnaren av Svenskt Travderbv och Breeders Crown.
Diamanten mot Cyber Lane.
Många tror att lördagens sportsliga höjdare i V75-finalerna står mellan dessa två giganter. 
Men när två slåss kan som bekant en tredje vinna.
11 Makethemark (V75-6) är stjärnhästen som missades att anmälas till Derbyt. Men han har med sina visslande avslutningar i starterna under hösten visat att han tillhör de bästa i kullen. Detta från dåliga utgångslägen ibland annat Breeders Crown.
- Jag har sagt det många gånger i år att klockan ljuger inte. Hästen har avslutat i 1.07 och i 1.08-tempo och kan inte springa fortare. Speciellt de sista 200 metrarna i Breeders Crown-finalen senast tror jag inte många hästar kan springa fortare än han gjorde. Men han har inte haft någon tur i stora sammanhang och man behöver flyt för den här fyraåringskullen är stenhård, säger tränaren Petri Salmela.
- Ett dåligt startspår som han har haft i de senaste loppen betyder direkt extra längder att plocka in. Det finns ingen som har en så överlägsen häst att man bara vinner från dåliga lägen. Han avslutade oerhört fort i UET-finalen och jag visste att han var i form till Breeders Crown-semifinalen och att han skulle vara ännu bättre till finalen. Det var han och han är jäkligt formstark just nu.
- Det enda lopp som han har sprungit på innerspår i år är ett vanligt fyraåringslopp i Boden där han fick överta ledningen. I alla andra lopp har han varit i andra- tredje- och fjärdespår.

”Då kan vad som helst hända”

Makethemark är tredjehandsfavorit i den sjätte avdelningen efter Cyber Lane och Diamanten. Återigen har han ett dåligt läge med spår elva men tränare Salmela varnar för att blir det stenhårt tempo så kan Makethemarks våldsamma speed tala segerspråk den här gången.
- Jag vågar säga att är han sämst tre längder efter täthästarna när han svänger in på upploppet då kan vad som helst hända. Han är grymt fin och var bra i tisdagens intervaller och ska gå den sista finslipningen under fredagen. Vi får hoppas på att det blir riktig körning för det är vår chans. Det hade varit jäkligt roligt. Hästen har gjort sig förtjänt av det, menar Salmela.
- Inga ändringar, skor runt om, öppet huvudlag och vanlig vagn.

Varnar för en rysare

Du har även med 6 Merry Broline i V75-3 som kommer från seger. Chanserna där?
- 6 Merry Broline (V75-3) är intressant här. Hästen är i full form och det är inte den hårdaste silverfinalen. Han galopperade näst senast och jag lovar att han hade vunnit även det loppet annars. Han har verkligen vuxit in i kostymen och det är hans årstid nu. Jag tror att han kommer att ha fina framgångar i vinter i silverloppen. 
- Trots att det är ett lite tråkigt läge vill jag varna för honom. Nu kommer han nog att hamna långt bak och behöver överpace men han brukar alltid spurta bra. Om banan tillåter blir det barfota runt om och jänkarvagn den här gången.

 

BJÖRNKOLLEN:

 

 

Thomas Uhrbergs krönika:

V75 i sista stund - Solvalla 25 nov

 Torsdag 23 Nov 2017

Jägersro och trav-Sverige är att gratulera – nu talar allt för att vi får en bana på 1400 meter. Ja, det som händer i Malmö kommer också att bli en kick för spelet, inte minst då V75.
Varför det? Jo, med en travbana på 1400 meter lär intresset att komma till Jägersro vara stort från övriga landet och Europa vilket absolut kommer att höja den sportsliga kvalitén.


Och, jag tror därmed att det blir mer spännande lopp att analysera, spela på och följa på plats.
Nu gäller det bara att MKB Fastighets AB gör slag i saken för att Malmö ska få en helt ny stadsdel med cirka 3400 nya bostäder och ett helt nytt Jägersro.
Skånska Travsällskapets styrelse har svarat för ett kanonjobb och jag håller verkligen tummarna för att de här storslagna planerna går i lås.

Häftiga V75-finaler
Nationalarenan Solvalla måste kanske också svara för något drastiskt när först Åby och snart Jägersro står där med toppmoderna anläggningar.
Nåja, först ska vi klara av lördagens V75-finaler. Det är trav av mycket god klass, där jag väljer att singelstrecka två hästar från Halmstad travbana.
Kash Brodda med Peter Untersteiner har tre raka segrar i grym stil och nu talar det mesta för att den första V75-segern kommer.
VästerboontheNews var tvåa i SM bakom Readly Express och tvåa i Müllers Memorial när Dante Boko vann. Det blev 450.000 kronor in i prispengar utan at VästerboontheNews behövde bruka sig för fullt.
Ja, Lars Brindeborgs stjärna har spetsläge och Örjan Kihlström lär se till att det blir en säker spetsseger.

Västerbo Exacts form?
Jag åker upp till Stockholm för att köra en häst, nämligen Västerbo Exact.
Han var inte till sin fördel senast som oplacerad över 2640, så formen är något dunkel. Men, han är behandlad och var riktigt bra i ett banjobb, så jag hoppas att han är som på Färjestad.
Han imponerade då stort som V75-tvåa trots galopp.
I övrigt; V75 också på söndag – start 14.30. Jag har inget emot det på lördagar.

VästerboontheNews och Kash Brodda spikar

V75-1: 10 MT Joinville har varit ruskigt bra och gått från klarhet till klarhet men skulle 2 Västerbo Exact prestera som på Färjestad då han var V75-tvåa på 11,8/2140a efter en stor galopp kan han vinna.  6 Handsome Brade har också hög kapacitet för klassen.
V75-2: 6 Kash Brodda är stark, tuff och har toppform att döma av insatserna i tre raka segerlopp. Jag tror också att springspåret är ett plus, då Peter Untersteiner kan ta en hyggligt lugn start. En spik.
V75-3: 7 Generaal Bianco är visserligen min tipsetta men det kan vara formtapp på 4-åringen efter en rad toppinsatser undantaget då senast när han var tvåa när jag vann enkelt med Speedy Foxy Vicane. 1 Cab Hornline har varit enorm på slutet. 5 Springover, 8 Linus Boy och 9 Rolex Bigi är också streckvärda.
V75-4: 4 Baja Rosa Akema har verkligen visat fina takter på slutet och är draget i ett mycket öppet lopp. Jag streckar många och vill varna lite extra för Global Takeover. Jag har kört honom liksom 1 Rhesos Face och dessa två hästar lär göra upp om ledningen – ja, den fighten kan vara loppavgörande.
V75-5: 1 VästerboontheNews har tävlat fantastiskt bra och inte behövt bruka sig för fullt, vilket han har nytta av här. Ingen tar en längd på 9-åringen och jag är helt inne på att det är ledning från start till mål. Också ett givet singelstreck.
V75-6: 3 Cyber Lane har svarat för en helt fantastisk 4-årssäsong, ja snacka om vinnarskalle. 2 Diamanten har spetsläge nu när 1 Global Trustworthy inte startar, men han var blek senast som sexa. 11 Makethemark avslutade vasst senast och räknas, liksom en felfri 8 Love Matters. 
V75-7: 2 Now Or Never Flair var jättebra senast vid V75-segern och är given tipsetta. 3 Masterglide kan leda länge och 9 Santiago Kyu är klart på gång. Fem streck.
 
THOMAS SYSTEM
V75-1: 2, 6, 10. Res: 3-9.
V75-2: 6 Kash Brodda. Res: 1-10.
V75-3: 1, 5, 7, 8, 9. Res: 4-2.
V75-4: 1, 2, 4, 5, 7, 11. Res: 6-9.
V75-5: 1 VästerboontheNews. Res: 5-7.
V75-6: 2, 3, 8, 11. Res: 6-10.
V75-7: 1, 2, 3, 5, 9. Res: 4-6.
Systemet är på 1800 rader och kostar 900 kronor. Om man också singelstreckar nummer 4 Baja Rosa Akema i avdelning 4 blir det systemet på 300 rader och det kostar då 150 kronor.

 

 

 

V75-ANALYSER, SNACK OCH SYSTEMFÖRSLAG

V75 – del 1 

V75 – del 2

V75 (Kuskpanelen) – del 3 

 

Stjärnorna bjuder på sina bästa V75-drag

 

 

NOWORNEVERFLAIR_MALGANG.JPG

Inför V75: Aho har något stort på gång

Ett ämne till något riktigt stort.
En lovande fyraåring i träning hos en liten tränare på Åby.
Now Or Never Flair presenterade sig på allvar i den senaste starten och har mångas ögon på sig i helgens V75-finaler på Solvalla.

Efter många år som proffs i Finland flyttade Mikko Aho till Sverige med sin familj och hästar i början av 2000-talet. Han blev amatör och livnärde sig bland annat på att köra hästlastbil innan han i slutet av 2014 kvitterade ut proffslicensen på Åbytravet.
Den i dag tioårige Art On Line, med dryga tre miljoner insprunget, banande vägen för Mikko Aho och blev beviset för att kunnandet fanns som tränare.
Senaste stjärnan Now Or Never Flair är värre ändå tror Aho.
- Han är den bäste jag tränat. Det är någonting alldeles extra till häst. Jag är väldigt tacksam för att ägaren litat på mig och låtit mig sköta matchningen. Now Or Never Flair hoppas vi ska vara med länge, säger Mikko Aho, inför starten i lördagens klass I-final på Solvalla, V75-7.

Het för framtiden
Now Or Never Flair visade de rätta kvaliteterna omgående som unghäst. Tränaren ville dock skynda långsamt och trots att uppträningen var plusbetonad fick valacken stå över nästan hela säsongen som treåring i fjol.
Sex segrar på 15 starter har det blivit i år och efter den suveräna insatsen vid segern i V75-loppet på Jägersro i slutet av oktober blev Now Or Never Flair en riktigt het häst för framtiden.
Efter en bommad start där hästen konstrade svepte Åby-hästen hela fältet på den sista bortre långsidan. Segermarginalen skrevs till sju längder.
- Det är sällan man suttit bakom en häst som rundat ett fält så enkelt i V75, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

”Inte frågat Örjan”
Mikko Aho har inte hundra procent koll på varför hästen tog några galoppsteg bakom bilen senast. Han låter dock trygg med att det inte kommer att bli några problem på lördag.
- Jag har faktisk inte frågat Örjan vad som hände i starten senast. Men hästen är väldigt travsäker bakom bilen. Jag tror att det var så att Örjan ville hålla inne honom då hästen själv ville framåt. Han är inte het i loppen eller så utan vill bara springa. Det finns så mycket vilja i honom! säger tränaren.

Aldrig trött i lopp
Now Or Never Flair är en av elva hästar i Mikko Ahos stall. Uppfödaren Carl-Erik Håkanson som har nio tiondelar i hästen måste vara nöjd med året.
Enligt tränaren Aho handlar det om en kandidat med kvaliteter för gulddivisionen i framtiden.
- Han har otrolig fart och har alltid haft fin teknik. Samtidigt en stark och ärlig häst som kan göra jobbet själv. Det bästa är att han aldrig varit riktigt trött i mål, inte ens senast. Jag tycker att han visat att han duger i den här klassen. Det är bra spår och bra kusk och jag måste tro på segerchans, säger Mikko Aho.
Om banan tillåter på lördag planerar Mikko Aho att köra Now Or Never Flair med önskebalansen barfota runt om.
- Det är möjligt att han får en paus efter Solvalla. Allt känns bra, det är inget fel. Tvärtom blir han bara bättre och bättre hela tiden. Men han är viktig för mig och vi vill att han ska kunna tävla riktigt länge för oss.

 

 

 

ROLEX BIGI MÅL.JPG

Inför V75: Hästbiten av Rolex Bigi

”Att mötas och skiljas är livets gång, att skiljas och mötas är hoppets sång.”
När Maria Törnqvist och Rolex Bigi förenades för tredje gången förra året blev det startskottet som fick henne att plocka ut proffstränarlicensen.
- Jag tänkte att tar jag inte chansen nu får jag den inte igen, säger Åbytränaren som på lördag selar ut stallets stjärna i V75-finalen på Solvalla.

Medan snöflingorna sakta letar sig ner till marken i Stockholm har Fåglum, åtta mil norr om Göteborg, fått över en decimeter snö. 
Maria Törnqvist har precis kommit in efter dagens arbete på gården. I dag, 20 november, är det exakt ett år sedan hon flyttade in på gården Däningsholm och drog i gång sin travverksamhet i full skala – nu på egen hand.
Tidigare arbetade hon tillsammans med dåvarande sambon Markus B Svedberg i Strängnäs.  
Dessförinnan har hon även jobbat som hästskötare i ett flertal stall, bland annat hos Åke Svanstedt, fram tills han flyttade sin verksamhet till Nordamerika. 
Det var också hos Åke Svanstedt som Maria Törnqvists och Rolex Bigis vägar möttes för första gången.
- När han kom var han inte lätt att tas med. Det gick inte ens att sela och man fick lägga ned mycket tid på honom. Han var väldigt speciell, berättar Maria Törnqvist. 
Starten hos Åke Svanstedt och därefter Anders Svanstedts regi blev bästa tänkbara för hingsten som tog sju raka segrar. Sedan började det strula.

”På gränsen till ohanterbar”
När ägarna ringde Maria Törnqvist hade hon flyttat upp till Markus B Svedberg i Strängnäs.
- Vi fick Rolex Bigi i träning och han tog fyra segrar innan det började krångla. Det strulade med flera hästar och efter mycket om och men visade det sig att vi hade svartmögel i stallet, förklarar Maria Törnqvist. 
Rolex Bigi flyttades, men efter att gjort sejour hos två andra tränare och fått problem med framknäna fick Maria Törnqvist förra året ett nytt samtal från ägarna. 
En operation av knäna var nödvändig och därefter började rehabiliteringen för hingsten hos sin gamla skötare och numera tränare.
- Han fick en månad extra vila och man märkte att han blev mycket gladare, på slutet på gränsen till ohanterbar. Han ska ju vara lite knäpp i huvudet när han är riktigt bra.

Tillbaka med besked
I slutet av mars var det dags för comeback för Rolex Bigi och en nervös tränare. 
- Jag hade tränat honom stenhårt och gick in med mottot att tål han inte att träna ska hästen inte tävla på den nivån. Det var en jäkla press inför den starten och jag kunde knappt kolla på loppet, säger Maria Törnqvist och fortsätter:
- När jag såg att han sprang med öronen slickade bakåt visste jag att han var på topp. Det kändes helt sjukt när han spurtade förbi alla med tussarna kvar.
Sedan dess har det blivit ytterligare två segrar i år för den egensinnade hästen.

”Hjärta av guld”
Efter en incident fick dock Rolex Bigi ett kortare uppehåll från tävlingsbanan i början av hösten.
- Ska jag vara helt ärlig var det på grund av att jag blev ganska illa biten i låret utav honom. Det var olyckliga omständigheter där jag kom i kläm mellan honom och en annan hingst. Jag hade änglavakt och bettet tog på ”rätt” ställe. Jag bestämde mig medan jag låg och väntade på ambulanshelikoptern att jag inte skulle vara sjukskriven. Men det blev jag ju på grund av infektionsrisken, berättar Maria Törnqvist och fortsätter:
- Vi valde helt enkelt att låta honom ta det lite piano, det var lite medvetet i väntan på att jag skulle rehabilitera. Han mådde inte heller så bra efter den händelsen. 
Hur mår du i dag?
- Jag är i princip helt återställd nu och mår hur bra som helst, jag kan inte må bättre.
Incidenten till trots är Rolex Bigi fortfarande Maria Törnqvists ögonsten och stallets stjärna.
- Vi har ett speciellt band, han och jag. Det är världens snällaste och underbaraste häst, han har ett riktigt hjärta av guld.

”Han är sjukt vass”
Guld kan det även bli på lördag när Rolex Bigi (V75-3) startar i finalen av silverdivisionen på Solvalla. En seger som skulle smälla högt för Maria Törnqvist.
- Det skulle kännas så jäkla skönt på många sätt. Jag vågar inte drömma om det, han har fått så tuffa löp med konstiga ryggar. Han har aldrig varit så här bra så länge jag har varit med honom men man måste ha stolpe in också och jag ska be till högre makter att vi får lite flyt på lördag.
Ett bakspår väntar den sjuåriga hingsten som körs av Örjan Kihlström. 
- Han har fått rygg på två riktigt startsnabba hästar. Kan han hålla de ryggarna tror jag spåret passar honom jättebra. Jag hoppas sedan han kan få sin lucka, han är sjukt vass på slutet om han får allt att stämma. När han är på topp är det väldigt få hästar i silverdivisionen som slår honom. Är han som han var på Åby och får sitt lopp med en ”Örjan-styrning” ska han vara med på linjen, säger Maria Törnqvist som hoppas på att banan tillåter barfotakörning i helgen.
- Sedan är jag småsugen på att testa ett norskt huvudlag, men det beror på hur han går i sista jobbet här hemma. Det skulle vara kul att prova och när det är final känns det som att man får chansa.

Händelserikt år
Även om 29-åringen tog ut sin proffslicens 1 september 2016 ser hon det här som sitt första ”riktiga” år som egen proffstränare.
- Året har gått sjukt fort. Det har hänt mycket, både positivt och negativt. Det har varit lite stolpe ut, inte bara med hästarna utan med väldigt mycket runt omkring men nu känner jag att allt börjar komma på plats, säger Maria Törnqvist.

 

 

DIAMANTEN_LJ.JPG

Inför V75: Stig H: "Det var inte så att jag hoppade jämfota ner till stallet"

I fredags kom beskedet att Diamanten lämnar Robert Bergh.
Bara en dryg vecka senare gör den femfaldige miljonären debut för Stig H Johansson
- Det är fantastiskt att få in en sådan häst, säger nye tränaren inför lördagens final av Solvalla Grand Prix.

Han har vunnit 20 av karriärens 28 starter och tjänat 5,5 miljoner kronor.
Bland triumferna finns Kungapokalen och Sprintermästaren.
Dessutom har Diamanten segrat i Frankrike, Italien och Tyskland.
Att en av Europas främsta fyraåringar hastigt byter tränare var givetvis den stora nyheten i trav-Sverige i förra veckan.
Och första kvittot på flytten kommer snabbt.
Solvalla Grand Prix utgör höjdpunkten under lördagens V75-omgång på Solvalla där Diamanten åter får tampas med sin baneman från Breeders’ Crown-finalen 12 november, landets andre fyraåringsdominant Cyber Lane.

Vi fick en pratstund med Stig H Johansson kring hur han ser på sitt glimrande nyförvärv.

När anlände Diamanten till ditt stall?
- Han kom lördags kväll, jag var på plats själv för att ta emot honom. Sedan körde jag lite långsamt med honom på söndagen, säger Stig H Johansson.
Vad var ditt första intryck?
- Att det är en fin häst att se på. Jag har givetvis sett honom tävla många gånger och hade redan det intrycket. Sedan visste jag inte hur hästen såg ut i ben och leder, men han verkar fräsch. Han ser sund ut och rör sig bra när man joggar honom. Sedan har jag kört fort med honom idag (måndag).
Hur fort då?
- Några intervaller i 1.35-fart på rakbanan.
Kände du direkt att det var en topphäst?
- Man kan inte garanterat säga att han tjänat de pengarna när man bara sitter upp bakom, det tror jag ingen kan göra. Men han rörde sig fint och det föll ut till belåtenhet.
Så han levde upp till dina förväntningar?
- Ja, det måste jag säga.
Var det extra roligt att gå till jobbet i morse?
- Visst kändes det spännande att få köra honom lite snabbare för första gången, det kan jag inte sticka under stol med. Men det var inte så att jag hoppade jämfota ner till stallet.
Hur verkar han trivas i sin nya miljö?
- Bra. Det verkar vara en glad och trevlig häst. Men han var nog glad hos Bergh också.
Har du pratat något med Robert Bergh om hästen?
- Nej.
Hur känns det att ha Diamanten i stallet?
- Det är fantastiskt att få in en sådan häst, som bevisat så mycket på tävlingsbanan redan.
När fick du in en så bra häst senast?
- Det var väldigt länge sedan. Jag har haft fantastiska hästar genom åren, men det är inte samma tryck på det längre, men all rätt får jag väl säga. Därför är det extra intressant.
Kan du jämföra Diamanten med några andra topphästar du fått i träning genom åren?
- Jag har ju fått alla möjliga, Napoletano och Peace Corps till exempel. De var stjärnor när de kom, den här är väl också det, även om jag inte vill jämföra mer än så.
- Samtidigt har jag också blivit av med bra hästar och vet av erfarenhet att det kan det vara väldigt deprimerande som tränare.
Vad var din första tanke när du fick beskedet?
- Först och främst tar man väl inget för givet förrän hästarna står i stallet, eller i alla fall strax utanför. Men det är mest positiva tankar. Samtidigt ska man veta att det inte blir lätt att göra något bättre med honom. Sedan får vi se hur långt det räcker, det han visat upp hittills är ju fantastiskt.
Det måste vara inspirerande även för någon med din meritlista?
- Det är klart att det är. Det är vad man ser fram emot mest, att ha en häst som duger i högsta klassen.
Har du saknat det de senaste åren?
- Jag kan inte säga att jag saknat det speciellt mycket. Jag tycker inte att jag har rätt att kräva det på gamla dagar. Samtidigt har jag flera bra hästar, det ska sägas. Men det här kanske är en som kan tillhöra den högsta nivån.
Kan det bli en fortsättning på säsongen, eller är lördagens lopp sista starten för i år?
- Jag har inte hunnit prata med ägarna om det. Allt är ju rätt så hastigt tillkommet så det får väl bli ett snack efter loppet på lördag.
Diamanten var lite sämre som sexa i Breeders’ Crown-finalen i senaste starten, hur ser du på det?
- Det får jag väl hålla med om. Han brukar ju kunna gå sådana tuffa lopp och ändå hänga på bättre till slut. Men jag har ingen indikation på varför.
Känns det som en häst i toppform?
- Det kan jag inte bedöma efter så kort tid, det får ni inte begära av mig. Hästen äter bra och rör sig fint i vagnen, det är allt jag kan säga.
Han har blivit nerstruken ett hack sedan startlistan kom, din syn på det?
- Som jag ser det borde det vara en liten fördel för oss att få börja på innerspår.
Har du hunnit fundera något kring utrustning och balans?
- Nej, inte direkt. Men det verkar inte vara någon svårbalanserad häst så jag har svårt att se att det ska bli några större ändringar mot hur han tävlat tidigare.
Du har Han Herred i samma lopp, som besegrade Diamanten senast, vad säger du om honom?
- Han har äntligen kommit dit vi hade förhoppningar om när han började tävla. Det har varit vissa bekymmer på vägen, nu har vi kommit rätt på dessa. Hästen har varit väldigt bra en längre tid, men haft urusla utgångslägen och fått jobba för sina placeringar.
Vem tror du är först i mål av dina två på lördag?
- Då måste jag svara Diamanten. Dels för att han har ett bättre läge och så har han visat bra mycket mer på banan, säger Stig H Johansson.