Återigen blev det en iskall favoritomgång på V86 och det är närmast obegripligt att så många favoriter kan vinna vecka ut och vecka in den här årstiden. Nu var det femte gången på de sex senaste som utdelningen uteblev på sex rätt och då har det även varit sjurättsjackpot två gånger. Med det i bakhuvudet så framstår ju ATGs annons på baksidan i tisdagens Travrond som mycket märklig.

Där berättar man stolt om hur många miljoner som V86 har delat ut i vinster sedan den första oktober, men det är ju ganska ointressant om man inte jämför det med hur mycket som är omsatt och hur mycket av vinsterna som består av innehållna jackpotpengar. Dessutom har man mage att skriva att det är dags för ett ”magiskt spelvärde” på onsdag igen. Ja, magiskt dåligt spelvärde kanske. För varje gång utdelningen på sex rätt uteblir innebär det att 26 procent av spelarnas redan 35-procentigt beskattade insatser försvinner. Visst, om det blir utdelning i alla vinstpooler är spelvärdet bra tack vare jackpotpengarna, men om de uteblir i lägsta poolen som i fem av de sex senast gångerna kan man ju inte räkna med det. Antingen fattar marknadsförarna ingenting eller så försöker de bara lura folk.

Man måste ju också fundera över det allmänna travintresset på redaktionen hos kanal75? I ett par veckor har vi i ATG-live fått se ett reportage om hur Johan Untersteiner har det som försteman i Roger Walmanns stall. Känns ju inte jätteaktuellt när Johan varit egen tränare i Halmstad i ett halvår…

Veckans stora snackis är annars att helgens V75-omgång avgörs i Norge, på Bjerkebanan. Det finns det givetvis många olika åsikter om. De flesta ”vanliga” spelare verkar tycka att det är trist och svårt, men sedan har vi ”spelproffsen” och de som säljer sina tips som givetvis kommer att stimma om hur ”hyperintressant” det är.

Jag förstår att det här givetvis har med politik att göra och jag är för dåligt insatt i ATGs avtal med Norge för att veta om det är en bra eller dålig affär för svensk travsport. För mig som spelare känns det dock ganska kallt eftersom jag helt enkelt har för dålig grundkoll på de norska hästarna och kuskarna. Att regler och startmetoder (volt) skiljer sig från de svenska och att det inte finns någon balansinformation är inte heller särskilt speldrivande för mig. Hade det inte varit mitt jobb att göra tips till tävlingarna hade jag inte brytt mig om omgången, men nu har jag i alla fall gjort ett försök så får vi se hur det slutar. Personligen kommer jag dock att montera ner insatserna rejält eftersom jag känner mig för osäker på det mesta.

Analys Bjerke V75-1:

Ranking: A: 1-9. B: 5-2-10-11-6-4. C: 7-8-12-3.

Spetsanalysen: 1609 meter innebär att starten går längre in på rakan än vid 1640 m och det gynnar de invändiga hästarna. Underpaid Hanover har Björn Goop inte laddat max med från start vad jag sett och han kan nog öppna bättre än visat. Sida vid sida finns chansen att han håller ut startsnabba K.L.M.Buymethemoon. Även 3,5 och 7 är snabba men de borde inte ta en längd på 2.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där 1 Underpaid Haonver har bra chans om han inte blir fast på innerspåret. Jag är dock inne på att han kan öppna bättre än visat och kanske hålla upp ledningen och då ska det vara toppchans. Han har visat bra form mot tuffa hästar på slutet och varit duktig tvåa bakom Food Money två gånger i följd. I lördags gick han dessutom med skor och nu blir det troligen barfota bak, vilket haft stor effekt tidigare.

Jag spelar utgång med Underpaid Hanover, men dubblar den med 9 Air Gunner som bör få ett perfekt smyglopp med rygg på startsnabba hästar. Han avslutade starkt bakom Queasy näst senast och satt fast med mycket krafter kvar senast. Blir favoriten över bör sexåringen ha vettig chans att spurta ner resten.

Bakom dessa två är det ganska jämnt och jag streckar sex hästar på garderingskupongen. 5 Remee La Marc hade krafter kvar från ett svårt läge i lördags och har gått bra i svenska V75 tidigare. Han är snabb ut och troligen bäst i spets, men det bör bli svårt att komma dit vilket minskar chansen en del.

2 K.L.M.Buymethemoon vann säkert från ledningen senast, men det var i mycket sämre sällskap. Han är bra för klassen den här, men brukar faktiskt göra sämre insatser hemma i Norge utan körspö. Kommer han till spets kan det nog gå ändå och kusken lär ladda för att komma förbi favoriten.

10 Rafolo galopperade troligen bort segern i V75 senast. Han har visat bra kapacitet, men är inte helt enkel i aktionen. Farlig om han fungerar, men bakspår över kort distans är nog inte hans bästa förutsättningar.

11 Queasy har hittat toppformen och insatsen senast var riktigt vass. Nu blir det tyvärr skor på och även om han vann senast han gick med den balansen (mars 2013) så är det ett minus. Läget försvårar givetvis också.

6 Attorney Hanover kan mycket i grunden och streckas trots svårbedömd dagsform och 4 M.T.Fortune Winner kan också duga om formen är den rätta.

Analys Bjerke V75-2:

Ranking: A: 1-5-8. B: 6-4-7-11-9-3. C: 10-12.

Spetsanalysen: Bungee Jumper är nog snabbast, men släpper säkert över lång distans. Öppet vem som övertar, men Red Team Rex kan nog trycka sig till spets efter en bit.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans där 5 Red Team Rex blir storfavorit, men jag är lite skeptisk till honom. Visst har han visat tillräckligt bra styrka för att vinna detta, men han har ofta problem med aktionen och ställer och far och ser inte ut att gå att släppa av helt alla gånger. Sådana hästar brukar få det tuffare i V75 och senast blev han också stum i spets efter att ha blivit lite pigg under vägen. Nu kan det bli spets efter en bit och funkar han kan han givetvis vinna, men för mig är de givet att gardera honom som storfavorit. Jag tycker nog också att Bo Westergaard är betydligt bättre som tränare än som kusk…

Tipset till 1 Mr Hot Shot även om risken finns att han blir över från start. Han har gått bra för Lars I Nilsson och har visat både rätt styrka och löphuvud. Han öppnar hyggligt och kanske kan komma ut bakom Bungee Jumper med lite flyt. Då blir han farlig.

8 Victor Crown är bara tre år, men också stark och visar rätt inställning. Han öppnar ganska bra, men från spår sju finns såklart risken att han får ett tungt lopp. Erik upp den här gången är plus och ekipaget är tidigt för mig.

6 Keegan L. är det bra gång i och styrkan är det inga fel på. Räknas om han kommer ner i position kort efter start. 4 Tack Wee gick bra efter stor galopp senast och har gått ganska bra bakom tuffa kullkamrater i Danmark. Tänkbar om kusken får till det vilket inte alltid är fallet.

Sista strecket till 7 Heartbreaker V.S. som var ganska betrodd mot Red Team Rex senast, men som gjorde bort sig tidigt. Han har visat bra styrka innan det och kan tänkas om han kommer till i loppet. Sex streck totalt.

Analys Bjerke V75-3:

Ranking: A: 7-1-13. B: 9-8-11-12-3-14-10. C: 2-5-6-4.

Spetsanalysen: Touch Me Chili öppnar bra och kan spetsa, men kan nog tänkas släppa täten till Nikka Broline som lär öppna bra för Kolle.

Loppanalysen:

Ett stolopp där de roligaste dragen finns på startvolten. Tipset till norska 7 Nikka Broline som jag tycker ser ganska rejäl ut och formen ser bra ut. Spår sju i norsk voltstart är inte lika bra som i Sverige, men Kolle kan nog få iväg henne bra och kanske komma till tät. Bra chans i så fall.

1 Kicki The Dancer är en rejäl spurtare som har ett intressant läge. Kusken verkar tro på spets, men jag har inte lyckats se henne öppna snabbt någon gång. Ett bra lopp lär det ändå bli och löser det sig för Troels tror jag att hon kan vinna.

I A-gruppen platsar även 13 Rare Wise As trots att hon står helt fel inne i loppet. Hon har dockslagit ett par av tilläggshästarna med mer pengar på sig från lika start tidigare och hon har visat fin form i två starter efter uppehåll på slutet. Om Takter får läge att köra fram tidigt kan hon vara starkast till slut.

9 Red Rose America är nog bästa hästen i loppet, men hon övertygade inte senast och ska kanske gå med skor nu. Knepigt läge dessutom och bara en av flera som knapp favorit.

8 Frida Montana fullföljde bra i spåren senast och har ett intressant smygläge med toppkusk.

11 Donna Di Quattro är bra men vinner sällan. Trivs med Björn Goop och spurtar säkert vasst med lite hjälp på vägen. 12 Glad Hall T. kan mycket och glänste vid segern näst senast. Hon är dock lite ojämn och inte att lita på, men streckas ändå på grundkapacitet.

Analys Bjerke V75-4:

Ranking: A: 5-11. B: 6-4-2-1-7-8. C: 12-3-10.

Spetsanalysen: Spider Bee och Novel Broline öppnar bra, men kan nog tänkas släppa täten. Jag tror att Mellby Brunello håller ut favoriten sida vid sida och kör till spets.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där 6 Teddybear Song är storfavorit. Jag läste någonstans att hästar som bara vinner är svåra att gå emot, men med så grunda analyser ska man nog ägna sig åt annat. Det är nog lite viktigare vad de möter, hur de sett ut och hur loppet kan tänkas bli kört än att det är ettor i raden…

Men visst kan den i år obesegrade storfavoriten vinna även detta, han visade härlig fart vid segrarna i somras och har nu två lopp i kroppen efter uppehåll. Jag tyckte dock att han såg ganska ”mätt” ut över mål senast och här är nog risken stor att han får gå utvändigt om ledaren. I så fall har man höga krav om man spikar till över 60 procent och jag tänker i stället chansa bort honom.

Min idé är att 5 Mellby Brunello ska leda runt om. Han har visat riktigt bra startsnabbhet när man laddat med honom och från ett perfekt startspår med vasse Adielsson bör spetschansen vara stor. Att han var lite segare med skor senast tar jag inte så hårt på eftersom han var riktigt fin vid segrarna före det. Nu blir det säkert barfota runt om, helstängt huvudlag och jänkarvagn och då blir han extra vass. Bra chans att leda runt om bara inte favoriten kör för fort utvändigt.

Den risken kan dock finnas och därför vill jag även ha streck för kapabla 11 Twilight Magic. Hon har visat sig duga bra i svenska V75 och hon har visat toppform vid segrarna på slutet. Hon har också fått ett klart bättre startspår med en invändig strykning och blir det tuff körning i täten kan hon svepa allt till slut. Till låga sex procent känns hon dessutom väldigt prisvärd.

4 Diego M.Boko har visat fin form på slutet, men skor runt om nu bör vara ett minus och kapable 2 Novel Broline har varit sjuk och är knappast på topp direkt. Detta stärker mina tankar om att gå kort här.

Analys Bjerke V75-5:

Ranking: A: 2-1-4-10. B: 3-7-8-5-6. C: 12-9.

Spetsanalysen: Hamilton As är mycket startsnabb och bör spetsa utan problem. Osäkert om han körs där eller inte, men Takter brukar ogärna släppa. Radieux lär vara offensiv om han inte blir kvar på innerspåret, men även Aqua Challenger och Quantanamera kan nog tänkas testa om Takter ser ut att vilja släppa.

Loppanalysen:

Ett ganska öppet lopp där det känn jämnt mellan mina sex streck. Tipset till 2 Aqua Challenger som blir en av omgångens hetshästar. Han vann i fin stil från ledningen senast och ska dessutom gå barfota fram den här gången. Given från ett bra läge, men blir kanske favorit innan det är klart.

1 Radieux har hög kapacitet och var ju tvåa bakom Tumble Dust tidigare i höst. Han öppnar ganska bra och körs nog offensivt om han inte blir kvar bakom Hamilton As. Farlig om Per Oleg får runt honom felfritt och för lite spelad.

4 Hamilton As gjorde några riktigt bra lopp i Sverige i höstas, men har varit klart sämre de två senaste starterna och gett upp från ledningen. Han var tydligen sjuk senast och ska vara bättre nu, men formen är ju ändå svårbedömd. Han bör spetsa, men kanske släpper Takter ledningen nu med tanke på insatserna på slutet? Farlig ändå om han är i ordning men väl hårt lirad.

10 Photo Va Bene återkom efter uppehåll senast och avslutade bra som tvåa bakom Aqua Challenger. Han bör gå framåt med loppet i kroppen och med lite hjälp med tempot i täten ska han duga fint. Givet streck till låg procent.

3 Quantanamera visade fin form senast och är riktigt bra ibland. Räknas ganska tidigt från ett bra läge och jag streckar även starke 7 Junior Troy även om formen är svårbedömd efter sjukdom. Han slog dock Riff Kronos näst senast så högstanivån är ganska bra.

Analys Bjerke V75-6:

Ranking: A: 5. B: 6-10-1-4-7-3. C: 8-9.

Spetsanalysen: Radysin America är snabb, men släpper troligen till Tumble Dust som bör hålla Västerbo Fantast kvar på utsidan.

Loppanalysen:

Axel Jensens minneslopp med 300.000 norska till vinnaren är ett bra lopp. Mest tror jag på 5 Tumble Dust som bör hålla ut Västerbo Fantast och köra till spets. Det är ett litet frågetecken för formen efter insatsen senast, men Malmqvist låter nöjd och med Björn är nog chansen god att han leder hela vägen. Utgång och spik på en kupong.

Det som kan fälla honom är om 6 Västerbo Fantast blir för vass utvändigt och håller tempot uppe hela vägen. Han gick med helstängt huvudlag senast och blev vassare än tidigare och troligen går han likadant igen. Det blir tufft att vinna utvändigt om Tumble Dust, men skulle han komma förbi så ökar ju vinstchansen dramatiskt. Insatsen senast var femstjärnig och är han lika bra igen måste vinstchansen vara hyfsad även med ett rygglopp.

1 Radysin America orkade inte över lång distans senast, men har nog haft nytta av det loppet. Bättre distans nu och här bör hon få ett perfekt lopp i rygg ledaren. Farlig om det löser sig till slut.

10 Papagayo E. är Norges bästa fyraåring och han var trea i ett lopp som Riff Kronos vann i Tyskland näst senast. Senast var han lite seg, men han bör vara bättre nu och kör den svenska favoritduon mot varandra är han gynnad.

Ett ”lyxstreck” får 4 Tano Bork som ibland blixtrar till med vassa insatser (tvåa bakom Tumble Dust i augusti) och kuskbytet på honom känns intressant. En tempogynnad storskräll.

Analys Bjerke V75-7:

Ranking: A: 5. B: 11-1-3-10-2-8. C: 9-12-6-4.

Spetsanalysen: Viking Frecel och Broadway Legs är snabba, men jag tror att Going For Gold Zaz pressar sig förbi ganska omgående.

Loppanalysen:

Gulddivisionen avslutar och 5 Going For Gold Zaz är klar favorit. Det kan man givetvis diskutera efter intrycket förra veckan och jag tror också att många kommer att försöka fälla honom med tanke på det. Jag gör dock tvärtom och spikar eftersom jag tror att han har toppchans om han är i ordning. Senast blev han rullig på en hård bana och kunde inte hålla ihop aktionen i jänkarvagn. Nu blir det vanlig vagn och hästen har dessutom varit fin i veckan och Nurmos skickar nog inte en häst till Bjerke om han inte är nöjd med den. Han ska också gå med Timos eget helstängda huvudlag den här gången och då lär han öppna riktigt vasst. I spets brukar Going For Gold Zaz sällan förlora och jag tror inte att han gör det här.

11 Winmecredit har visat toppform på slutet och är värst emot. Läget lär dock ställa till det och det här är också en av omgångens stora skrikhästar och spelvärdet i honom lär droppa ju närmare inlämning vi kommer.

1 Viking Frecel är en kanon i grunden som återkommer efter gaffelbandsskada och det är hårt att tror att han ska vinna direkt. Mest troligt ges han ett snällt lopp och även om det är svårt att räkna bort så här kapabla hästar så känns han inte så het.

3 Fascination har två lopp i kroppen, men jag tror inte att hon slår dessa redan och 10 Thai Broadway tycker jag kämpar lite för dåligt i slutstriderna när han möter hårt motstånd.

Singelstrecket:

5 Going For Gold Zaz (V75-7) fungerade inte senast, men det är mycket positiva rapporter från Nurmos och i spets bör han vinna detta.

Utgångarna:

1 Underpaid Hanover (V75-1) har visat toppform på slutet och jag tror att han spetsar från innerspår. Toppchans i så fall. Jag dubblar dock med spurtvasse 9 Air Gunner som kan få ett helot perfekt smyglopp.

5 Tumble Dust (V75-6) trivs med förutsättningarna och har bra chans till tidig ledning. Svårfångad sedan om formen är som den ska.

Tvåhästarslåset:

5 Mellby Brunello (V75-4) tror jag spetsar och där blir han mycket svårfångad. Om körningen blir för tuff känns det dock bra att även ha med spurtvassa 11 Twilight Magicsom är riktigt bra för klassen.

Prisvärda hästar:

7 Nikka Broline (V75-3) tror jag kan trycka sig till ledningen tidigt och i så fall blir hon nog svårfångad. Borde vara lite mer betrodd.

1 Radieux (V75-5) har hög kapacitet och om kusken får runt honom felfritt blir han farlig. Bortglömd.

Överspelade:

5 Red Team Rex (V75-2) och 6 Teddybear Song (V75-4) är två jättefavoriter som det finns vissa frågetecken kring. Jag ser största spelvärdet i att gardera båda.

9 Red Rose America (V75-3) är bra i grunden, men hon visade ingen toppform senast och blir det skor på dessutom är hon sårbar.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt)

A: 1,9. B: 2,4,5,6,10,11. (res 7,1)
1,4,5,6,7,8 (res 11,9)
1,7,8,9,11,12,13 (res 3,14)
5,11 (res 6,4)
1,2,3,4,7,10 (res 8,5)
A: 5. B: 1,4,6,10. (res 7,3)
5 Going For Gold Zaz (res 11,1)

Kupong 1: 2 x 6 x 7 x 2 x 6 x 5 x 1 = 5040 rader
Kupong 2: 6 x 6 x 7 x 2 x 6 x 1 x 1 = 3024 rader

Totalt: 8064 rader = 4032 kr.

DD-spelet:

5-5 x 800 kr
1-5 x 200 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund