Solvalla bjöd på härliga tävlingar i onsdags och jag fick främst njuta av sporten eftersom jag inte var särskilt nära sju rätt på V75. Trots två tipsettor och en i övrigt helt okej ranking utan vinnande C-hästar så blev det inte träff på några nyckelhästar och då är det svårt. Support Justice var min vinnare i Jubileumspokalen och loppet blev väl också kört ungefär som väntat på förhand. När urtappreB.B.S.Sugarlight fick göra allt grovjobb själv så avgjorde genomärlige och starke Support Justice utan större problem sista biten och han är verkligen en mysig häst. Känslan efteråt är dock att han trots segern bara är Norges näst bästa häst…

Det var roligt att lyssna till sympatiske segerkusken Geir Vegard Gundersen i vinnarcirkeln efter loppet och den glädje och stolthet han uppvisade berörde verkligen. En mycket fin ambassadör för norsk travsport som äntligen verkar på frammarsch efter några år då man ständigt bespottats av de kaxiga svenskarna.

I övrigt kan man väl säga att man efter första V75-avdelningen kände sig förflyttad 20 år tillbaka i tiden. Som vanligt hade man spelat emot Johansson och som vanligt lekte han med motståndarna och spelarna. Efter att ha fått rejäl snurr på O.P.’s Flirt från start så bedövade han sedan hela fältet i ledningen och resten av legenderna såg handlingsförlamade ut. Sedan kunde Stig H knuffa undan sin häst till säker seger trots att han knappast hade den för dagen bästa hästen. Det var nog fler än jag som gärna hade sett att John Campbell fått lite ”racing-room” det sista halvvarvet för då hade vi nog bjudits på ett rafflande upplopp. Nu blev loppet tyvärr ett sömnpiller och ungefär lika spännande som många race var när Johansson var på topp under 80- och 90-talet.

Jag konstaterar också att stall Nurmos är kraftigt på gång för dagen och ska passas i alla sammanhang framöver. Snopet var det att spricka på hans Seabiscuit när jag ändå hade garderat den store favoriten Nahar, men det blev fel när Digital Ink fastnade bakom den galopperande favoriten och det största glädjeämnet med det loppet var att ”Inken” verkar på gång igen.

Sedan gjorde min spik Charrua Forlan ett topplopp från dödens, men där får Hans-Owe Sundberg skylla sig själv att det inte blev seger. Han hade säkert fått överta ledningen om han testat för det, men nu fick han i stället dra fram vinnande Hamdalla som verkligen inte var någon bluff. Timo Nurmos hade fått fin stil på den importen och man kan väl säga att ägaren var lite mer positiv i vinnarcirkeln efteråt jämfört med hur stallrapporterna lät före loppet…

Det kan låta som ”surt sa räven” men jag har alltid varit kritisk till att utländska importer som inte visat upp sig i kvallopp eller mindre lopp får starta direkt i stora spel som V75, V86 och DD. Oseriöst mot spelarna och för mig är det ett tänkbart skäl att avstå spel när det händer. Visst, en del har resurser att skaffa sig koll på dessa och en del får bättre information än de flesta, men det stora spelarkollektivet har små möjligheter att bedöma dessa hästar och det tror jag är farligt att nonchalera i för stor utsträckning.

Topptävlingarna avlöser varandra nu och den här helgen är det dags för de korta E3-finalerna. Riktigt fina treåringslopp på kupongen och ett par bra lopp till bjuder Romme på. Dessutom är det jackpot och missa inte att ta chansen att spela bara för sju rätt innan det förbjuds. Det här känns annars som en typisk omgång när femmorna riskerar att bli utan utdelning och framöver när förbudsivrarna på ATG genomdrivit sina försämringar av V75 så hade det varit läge att fundera på att avstå med tanke på det då mastiga spelavdraget.

Jag tror att omgångens bägge jättefavoriter vinner, men väljer ändå att dubbla mitt system med en skräll i gulddivisionen. Sedan spelar jag med två utgångshästar som jag hoppas har bra spets-och vinstchans.

Analys Romme V75-1:

Ranking: A: 3-9-1. B: 12-6-5-7-11. C: 4-10-2-8.

Spetsanalysen: Big Sky Hurricane kan öppna snabbt, men är inte helt stabil och innerspår kan ställa till det. Utifrån är Global Offshore och Allaballakaitoz riktigt snabba och jag är inne på att Global Offshore kan ta sig till täten.

Loppanalysen:

Silverdivisionen inleder och finske gästen 1 Big Sky Hurricane är storfavorit. Han har hittat stilen i ny regi (samma tränare som Åby Stora-hästen Surprise Lord) och gått klart bra i tuffa sällskap hemma i Finland under sommaren. För tre starter sedan spetsade han från just innerspår och slog sverigebekante Costatantisoldi utan problem och näst senast slog han Bret Boko trots ett lopp i dödens. Senast höll han bra bakom samme Bret Boko efter ett lopp i spåren på slutvarvet. Lyckas han hålla ledningen är det vettig vinstchans, men det känns inte givet och känslan är också att sexåringen är allra vassast över kort distans. Given att försöka fälla när han är så klar favorit.

Jag ger tipset till grundkapable 3 Global Offshore som verkar kraftigt på gång i ny regi efter långt uppehåll. Han fick inte fritt i ett lopp som Increased Workload vann näst senast och senast höll han farten bra på en fin tid i svallvågorna av B.B.S.Sugarlight. Global Offshore är snabb ut och skulle han lura favoriten på ledningen kan han leda runt om.

Intressant är även 9 Aristocat Boko som jag har jagat lite sedan han kom till Reijo. Han fick inte chansen bakom Narold Vox näst senast och senast avslutade han vasst (10,5 sista 1000 m) efter att ha hamnat på vingel från start. Från det här läget kan han få ett passande lopp i andraspår och Björn Goop upp kan nog innebära en extraväxel som det ofta gör. Given.

12 Narold Vox fick äntligen till det i V75 senast och var väldigt fin vid seger från ledningen. Han gick då med helstängt huvudlag och var klart alertare än tidigare. Inte omöjligt att det lossnar rejält för honom nu och han är riktigt löpärlig och rejäl. Läget är kallt, men har han den tur som krävs kan han hinna fram på Rommes upplopp som brukar vara drygt.

6 Overtaker By Sib är också bra för dagen och duger bra här om han slipper göra allt grovjobb själv. Senast var han tvåa bakom Ivar Sånna efter ett tufft lopp och även om det är dödensrisk igen så vill jag inte ta bort honom. Dessa höjer sig lite över resten och det känns ganska tryggt med fem streck.

Analys Romme V75-2:

Ranking: A: 9-2-4. B: 6-10-3-5-1-7. C: 8-11-12.

Spetsanalysen: Spring Kronos öppnade hyggligt senast, men måste nog vara snabbare n om hon ska hålla ut Littlemisssunshine och främst Sheava Vik. Jag hoppas och tror att den senare har chans att ta sig förbi.

Loppanalysen:

E3-final för stona och ett par riktigt lovande tjejer får vi se. Klar favorit är 2 Spring Kronos som gjorde första starten i Sverige i kvalet och imponerade direkt. Trots ett halvtungt lopp så gick hon bara undan för Souchong till slut och visade hög kapacitet. Hon är troligen ännu lite vassare med loppet i kroppen och från ett bra läge har hon självklart bra segerchans. Reijo verkar lite inne på att hon kan öppna bättre än senast, men ändå inte givet att det blir spets och får hon gå utvändigt blir det nog tufft att vinna igen. Givet segerbud men lite väl stor favorit för min smak när det handlar om treåriga ston.

Jag ger faktiskt tipset till 9 Souchong trots att hon var chanslös mot favoriten i kvalet. Souchong var ju favorit i första E3-finalen, men var sjuk då och hade inte startat mellan det loppet och kvalet senast. Hon var tunt förberedd också och efter att Örjan svept fältet med en 1.10-speed mellan 800 och 300 m kvar så blev hon stum sista biten. Going Kronos-dottern lär vara rejält förbättrad den här gången och Walmann verkar också sugen på att rycka framskorna den här gången vilket bör passa bra. Bra läge med rygg på favoriten i starten och om denne får lite mothugg under vägen tror jag att Souchong sänker allt till slut.

Jag är också svag för fina 4 Sheava Vik som gått bra i stort sett varje gång i Sverige. Hon har mött tuffa hästar ett par gången och i kvalet senast avslutade hon väldigt vasst sista 7-800 m till seger. Jag tror att hon kan öppna vasst och hoppas att Johan laddar det som går och kör i spets om han kommer dit.

Jag streckar även mina tre första B-hästar och 6 Diamond River har visat att hon tillhör de bästa i kullen. Riktigt fin vid spetsseger på Solvalla näst senast och höll starkt utvändigt ledaren i kvalet senast. Farlig om hon slipper göra grovjobbet den här gången.

10 Fashion Duo drog hårt i ledningen senast och kunde inte stå emot Sheava Vik sista biten. Hon var tvåa i den förra E3-finalen efter att ha körts ganska hårt då också och hon kan mycket. Nu slipper hon säkert göra grovjobbet och kan hon överraska.

3 Littlemissunshine vann det sämsta kvalet, men var ändå fin och mer laddad än tidigare. Hon gick med rycktussar då som inte användes och där bör det finnas en växel till. Inte chanslös från ett bra läge. Sex streck.

Analys Romme V75-3:

Ranking: A: 2-9. B: 6-7-3-11-4. C: 5-12-1-10-8.

Spetsanalysen: Howthehaloareyou spetsar, men lär släppa ganska omgående. Oracle försöker hålla ut Democrat men kan få svårt med det. Democrat spetsfavorit om kusken vill köra där, men om Occhione Jet laddas kan han nog få överta efter en bit.

Loppanalysen:

Återigen en ganska tunn gulddivision, men nu är det i alla fall ett fullt fällt. 2 Occhione Jet blir storfavorit och han är också klart bästa hästen. Han har gjort fem starter efter långt skadeuppehåll och efter en tveksam inledning av säsongen så har han blivit bättre och bättre på slutet. Näst senast gav han Kadett C.D. en tuff match i en snabb avslutning och senast sköt han till bra efter sen lucka i Hugo Åbergs Memorial. Då gick han också barfota runt om vilket är hans bästa balans och det låter som att det blir samma balans nu.

Occhione Jet är snabb från start om han laddas, men kan då bli het och det är fullt tänkbart att Erik tar det lite lugnt bland startsnabba konkurrenter och kör till efter en bit om det blir läge. Han bör slå det här gänget oavsett om det blir ledning eller ett tyngre lopp och visst är det toppchans, men skulle han få dödens kan det bli tufft och risken finns alltid att kämpatakterna inte är som förut på en häst som varit skadedrabbad. Jag har stor respekt för en häst som kan få loppet och dubblar därför.

9 Bon Frecia gjorde comeback efter uppehåll senast och var riktigt bra direkt när han plockade ner Chapeau den sista biten. Han lär vara rejält förbättrad med loppet i kroppen och Timo Nurmos låter mycket uppåt angående dagsformen. Nu blir det dessutom jänkarvagn när Björn Goop ska köra och skulle favoriten få mothugg kan Bon Frecias avslutning bita bra till slut.

Av övriga tycker jag att 6 Disco A.E. är lite spännande. Han har körts snällt på slutet och inte riktigt fått chansen och känslan är att han är rejält på gång för dagen.

7 Francais du Gull, 3 Oracle och 4 Democrat kanske kan vinna om någon av dem får bestämma tempot i ledningen, men de känns inte jätteheta för mig.

Analys Romme V75-4:

Ranking: A: 2-4-7-9. B: 1-8-10-3-5-12. C: 6-11.

Spetsanalysen: Tre hästar bör göra upp om täten. Twigs Atkin knapp favorit att hålla ut Ina Zenz och Exceed’Em, men det är inte alls givet.

Loppanalysen:

Omgångens sämsta lopp är också det svåraste. Lite lunchfeeling över det här fältet och ingen jag direkt vill spela mer på än någon annan. Tipset i alla fall till formstarke 2 Twigs Atkin som var duktig vid seger senast och godkänd i stenhårt sällskap näst senast. Ha är snabb ut och bör få ett fint lopp och då även vara med i segerstriden.

4 Exceed’Em hade inte imponerat innan förra starten, men då gick han barfota fram och med jänkarvagn och fick ett helt annat klipp i steget. Han öppnar också vasst och räcker det till ledningen som senast då har han bra chans.

7 Diego M.Boko var riktigt vass i två starter på Solvalla, men segare i V75 på Dannero senast. Kanske ställde den långa resan till det lite och han bör kunna bättre. Möjligen passar även den här distasen bättre och han räknas tidigt trots ett lite lurigt läge.

9 Imset får också plats i A-gruppen även om det känns långsökt att Pasi Aikio ska vinna V75 från bakspår över kort distans. Hästen står dessutom ganska tufft inne i loppet, men han är fin och höll bra bakom en bra häst senast. Imset kan få ett bra rygglopp i hårt tempo och då spurtar han säkert bra. Under tio procent är nog för lite ändå.

1 Lalle Young var fin barfota runt om senast och duger i klassen. Han är dock dålig från start och lär bli över. Behöver en del tur sedan, men kan vinna om han har det.

8 Niagara Broline är snabb från start och visade fin form senast. Tänkbar trots orutin och dåligt läge, men alldeles för hårt spelad. Jag streckar sedan fyra skrällbud till och hoppas kunna jobba in en rejäl rensare.

Analys Romme V75-5:

Ranking: A. 4. B: 5-9-6-3-2-11-12-1-7. C: 10-8.

Spetsanalysen: Inga direkta startraketer och Nearly Nine Feet och Lucky Luke Zenz tror jag gör upp om ledningen.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans och inget topplopp det här heller. Jag tror klart mest på 4 Lucky Luke Zenz trots att han vann utan att imponera senast. Han gick dock med skor då och var lite seg till slut i ett lopp över tre varv. Nu ska han gå barfota runt om som han bara har gjort vid ett tillfälle tidigare och det såg ut att vara ett stort plus. Då var han nämligen tvåa från ledningen bakom Poker Kronos i V75 och gav denne en rejäl match över upploppet. Takter kör återigen och han lär ladda det som går för ledningen. Om sedan inte Björn Goop tuppar sig invändigt så bör det bli spets efter en bit och sedan finns det ingen Poker Kronos med i loppet hur jag än letar. Bra vinstchans och jag spelar utgång och spikar på en kupong.

Bakom min idé känns 4-5 hästar bättre än resten, men jag streckar alla utom två med dåliga lägen och ”sällsynt vinnande V75-kuskar”.

5 Paparazzi M. svek som stor snackhäst i V75 näst senast, men var bättre igen senast och spurtade då bra som trea. Han klarar lång distans utan problem och med ett vettigt rygglopp utmanar han min tipsetta till slut.

9 Dixie Exclusive har varit knepig tidigare, men nu skött sig fint i två starter för Johan Untersteiner och gått rejäla lopp i enklare sällskap. Läget kan nog passa honom bra och han slipper nog göra grovjobbet nu vilket bör passa.

6 Buba Boko imponerade vid en V75-segrar i vintras, men har haft det jobbigt efter det. Nu verkar han på gång igen och senast blev det seger på bra sätt på Solvalla. Duger även här om han kommer hyfsat till från start.

3 Nearly Nine Feet är ojämn i aktionen, men har sett helt okej ut på slutet och då också tävlat bra. Kan öppna hyggligt och bör få ett bra lopp i den främre träffen.

2 Forever Miracle har visat riktigt vassa takter vid några av segrarna och kuskbytet den här gången är minst sagt intressant. Skrällbud från ett perfekt startspår.

11 Power To Be med Kihlström, 12 Mystery Love med lopp i kroppen, 7 Black Jack B. förbättrad utan körspö (!) senast och 1 Ninepoints Ariel som har läge för ett fint smyglopp på innerspår streckas också.

Analys Romme V75-6:

Ranking: A: 2. B: 1-10-3-6-8-9-4. C: 5-7-11-12.

Spetsanalysen: 1 Buddha bör hålla upp ledningen från innerspåret, men jag tror att Björn väljer att släppa till Al Dente som också öppnar bra.

Loppanalysen:

E3-final för hingstar och valacker och kullens kung 2 Al Dente jagar elfte segern i följd. Jag tror att han tar den, men hur enkelt det blir hänger i första hand på Björn Goop. Björn har den trolige ledaren i Buddha som vann i fin stil i kvalet och så fin som han var då kan man ju tycka att Björn borde testa i spets. Jag är dock skeptisk till att det är rätt taktik. Det beror på vilket syfte Björn har. Han testade ju att ta emot Al Dente i kvalet, visserligen med en lite sämre häst än Buddha (Orion Tilly) men det gick ju ändå inte särskilt bra och borde ha avskräckt honom. Dessutom äger ju Björn Buddha själv och det är fina 400.000 kronor i andrapris vilket det borde vara jättechans till från rygg på Al Dente.

En annan aspekt är ju att Björn även tränar Psycho som skulle gynnas väldigt om Al Dente fick dödens i stället för ledningen, men stallkörningar är ju inget som förekommer i Sverige, eller..?

Nåja, hur det blir med taktiken förutsätter jag att vi spelare får veta av Björn i ”Björnkollen” där han brukar avkräva sina konkurrenter på svar om både balans och taktik och det återstår att se hur mycket Björn själv vill läcka om saken nu.

Al Dente förlorar inte det här loppet från ledningen om han är frisk och som det har sett ut bör han ha toppchans även från dödens. Han är helt enkelt klassen bättre än sina kullkompisar och eftersom de svåraste motbuden här bara har 5-6 lopp i sig så bör han fortfarande ha en annan hårdhet med sina 17 starter. En stark spik.

Bakom favoriten är det såklart senast läckre 1 Buddha som räknas tidigt. Släpper Björn till favoriten har han toppchans att bli tvåa, men det är nog även hans bästa chans att vinna loppet.

Stallkamraten 10 Psycho tror jag inte är sämre än Buddha och han lär vara rejält förbättrad med det senast loppet i kroppen. Han var tvåa bakom Al Dente i förra E3-finalen, men fick vila efter det och fick stryk av Emmet Brown i kvalet hit. Kan få loppet om Al Dente får svar om ledningen.

3 Emmet Brown är också ett stort löfte och han imponerade vid seger från dödens i kvalet. Tufft att vinna en årgångsfinal med enbart fem starter i karriären, men Emmet Brown är nog en häst som kan klara av det. Ett bud om favoriten får mothugg.

6 Sloppy Joe tycker jag också har kapacitet för att vinna loppet om favoriten har en sämre dag. Han tävlade inte på topp i kvalet men kan bättre och hårt tempo i täten skulle nog vara gynnsamt.

Analys Romme V75-7:

Ranking: A: 3. B: 4-7-6-11-2-5-12-1-9. C: 10-8.

Spetsanalysen: Twigs Voici är snabbast och bör spetsa, men distans och tveksam dagsform talar för att Korpi släpper. I så fall tror jag att Mellby Vargtass håller ut Mind Your Face och får överta.

Loppanalysen:

Bronsdivisionen avslutar och den som får överta ledningen av Mellby Vargtass och Mind Your Face måste ha toppchans. Jag är inne på att 3 Mellby Vargtass kan hålla ut sida vid sida om han öppnar lika vasst som han gjorde för Bergh på Bergsåker den 2:a maj i år. Pihlström ska dessutom plocka ur bomullen i öronen den här gången för att hans sexåring ska bli ytterligare snabb från start. Han har också visat toppform efter snälla styrningar i V75 på slutet och nu är det dags att spänna bågen lite hårdare. Utgångshäst och spik på en kupong.

4 Mind Your Face har hittat storformen och höll starkt i V75 senast. Han har inte öppnat lika bra som tidigare på slutet och om inte Erik får extra snurr på honom bör han inte ta en längd på min vinnare. Han kan vinna ändå, men det blir jobbigt om han får göra jobbet i dödens.

7 Julio du Luxe är kapabel för klassen och har visat förbättrad form på slutet. Bra efter galopp senast och han tål att göra en del grovjobb själv. Lite bortglömd och tidig om man garderar.

6 Nabab Di Poggio tycker jag går bra mest varje gång och han var inte sämre än Julio de Luxe när de möttes senast. Tänkbar skräll om det klaffar på vägen, men det krävs nog att täten kör fort.

Sista strecket till fjolårets derbyfinalist 11 Harvey Tornadosom kan väldigt mycket. Han är visserligen allra bäst i den främre träffen, men kör de för tufft i täten eller om Lennartsson får chans att köra fram utvändigt kan han överraska.

2 Ghetto Blaster är riktigt bra i grunden, men en start och ett kvallopp bör inte räcka för att vinna i V75 och jag står över honom.

Singelstrecket:

2 Al Dente (V75-6) är klassen bättre än sina kullkamrater och bör få överta ledningen om konkurrenterna vet sitt eget bästa. Bra chans även vid svar och omgångens bästa vinstchans.

Tvåhästarslåset:

2 Occhione Jet är klart bästa hästen och vinner troligen V75-3 från ett perfekt startspår, men han kan få ett tungt lopp och då dubblar jag gärna med prisvärde 9 Bon Freciasom ska vara helt på topp enligt Nurmos.

Utgångshästarna:

4 Lucky Luke Zenz (V75-5) var vass tvåa bakom Poker Kronos senast han tävlade barfota runt om och Takter körde. Samma upplägg nu och kommer han till spets är det toppchans.

3 Mellby Vargtass (V75-7) har visat toppform lite i skymundan på slutet, men nu är det läge för ledningen och kommer han dit är det bra chans att hålla hela vägen.

Prisvärda drag:

3 Global Offshore (V75-1) tror jag kan snuva favoriten på ledningen och med ett par nyttiga lopp i kroppen kan han vara segermogen nu.

9 Souchong (V75-2) är riktigt bra och med lopp i kroppen och på barfotabalans kan hon ta revansch på storfavoriten.

2 Twigs Atkin (V75-4) har formen på topp och ett utmärkt utgångsläge. Det bör bli spets eller rygg ledaren och då har han bättre chans än vad spelprocenten antyder.

Överspelade:

1 Big Sky Hurricane (V75-1) är kapabel, men var tidigare mycket knepig och jag litar inte på honom från innerspår och efter långresa.

8 Niagara Broline (V75-4) har fin form, men står tufft placerad i ett jämnt lopp och behöver nog mycket tur för att vinna.

4 Mind Your Face (V75-7) är bra för dagen, men det är stor risk för dödens och då blir det jobbigt att vinna. Tveksam favorit i så fall.

V7-systemet: (spelas på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

1,3,6,9,12 (res 5,7)
2,3,4,6,9,10 (res 5,1)
2,9 (res 6,7)
1,2,3,4,5,7,8,9,10,12 (res 6,11)
A: 4. B: 1,2,3,5,6,7,9,11,12. (res 10,8)
2 Al Dente (res 1,3)
A: 3. B: 4,6,7,11. (res 2,5)

Kupong 1: 5 x 6 x 2 x 10 x 9 x 1 x 1 = 5400 rader
Kupong 2: 5 x 6 x 2 x 10 x 1 x 1 x 5 = 3000 rader

Totalt: 8400 rader = 4200 kr (bara för sju rätt).

DD-spelet:

2 – 3 x 1000 kr.

/Berglund