Jag hade helt okej tips i onsdags med spik på överlägsne Calvados In och två rätta utgångar i Maffioso Face och Caramella B.F. Sedan slog också Xceed G.T. storfavoriten Sucre utvändigt som jag var inne på, men tyvärr dök en rejält förbättrad Cupido Sisu upp efter ett smörlopp och hann fram på linjen. Sedan såg det också ut som att min andra spik, tyske Montecore Mo satt på leken i dödens halvvarvet från mål när han helt plötsligt tog till en galopp. Snopet värre och det gäller att ha alla marginaler på sin sida när man spelar supersvåra V86.

Det är inte bara tomten som har bråda dagar nu före jul. Även travspelare och travtippare har det kämpigt när hela fyra V75-omgångar ska avverkas på nio dagar. Utöver det så körs övriga spelformer som vanligt och det är bara på självaste Julafton som man får lite tid att reflektera över spelåret som gått. Skulle det verkligen vara förödande för svensk travsport om även Juldagen fick vara tom i travalmanackan..?

Själv tippar jag den här helgens omgång till Åby och koncentrerar mig sedan på de traditionsenliga annandagsfinalerna på Solvalla. Extra V75 i Gävle på tisdag och Örebro nästa söndag tar andra skickliga tippare på travnet.se hand om. För tips till alla jul- och nyårhelgens omgångar räknar vi med att kunna leverera till er läsare. Som vanligt är allt utan kostnad för alla vilket vi hoppas är uppskattat i dessa dagar då andra investeringar ofta gräver stora hål i plånböckerna.

Lördagens omgång går alltså på Åbytravet och förutom ett nyckfullt vinterväder så försvårar även dubbla open stretch loppanalyserna. Jag tycker att omgången ser en aning favoritbetonad ut, men gör ett försök att gardera omgångens jättefavorit Knows Nothing på två kuponger och spelar förutom honom med två andra utgångar som inte är favoriter.

Analys Åby V75-1:

Ranking: A: 6. B: 1-2-5-3-7-4-8. C: -. D: 10.

Spetsanalysen: Mr Pellegrino är mycket snabb bakom bilen och favorit att ta sig förbi Aga Khan Boko och hålla ut Remee La Marc. Lär också köras i spets.

Loppanalysen:

En klen silverdivision över kort distans inleder och efter strykningarna kan åtta av nio hästar vinna. Jag har svårt att tro helhjärtat på någon och väljer att strecka alla åtta. Förstahäst är ändå kapable 6 October Kronos som gör spännande debut för Peter Untersteiner. PU har presenterat åtskilliga nykomlingar i kanonskick under året och inget talar för att det skulle vara annorlunda med October Kronos. Peter låter mycket nöjd med träningsrundorna och jag tror nog att det är viktigare för den här hästen att han är riktigt fräsch än att han har lopp i kroppen. Han öppnar bra från start, men här talar ändå det mesta för att han får dödens på Mr Pellegrino vilket försvårar uppgiften. Är October Kronos i rätt slag tror jag nog att han slår denne utvändigt, men det lär komma hästar både utvändigt och invändigt till slut och det kan bli svårt att stå emot alla.

Bakom är det jämnt, men på läget håller jag ändå upp grundkapable 1 Aga Khan Boko som tvåa. Han är givetvis mycket svårbedömd efter över ett års uppehåll, men han såg fin ut i kvalet och här har han läge för att få rygg ledaren och chansen på open stretch till slut. Nurmos skulle väl knappast åka ända till Göteborg för att starta om han inte var nöjd med honom?

2 Mr Pellegrino är en utpräglad spetssprinter med rätt förutsättningar här. Han har fått några lopp i kroppen och vann senast från ledningen på bra sätt. Han står lite tufft inne och känns inte som någon given silvervinnare, men i ett ganska tunt lopp leder han länge och kan hålla undan om inte October Kronos sätter in pressen i tid. Räknas men lite väl hårt spelad.

5 Remee La Marc glänste inte senast, men brukar gå bra för Erik i Sverige. Öppnar bra och kan duga.

3 Navigator Sib har svårt att sticka nosen först och missgynnas av kort distans. Formen är dock bättre än vad raden visar och med ny kusk från bra läge kan han tänkas om tempot blir högt i täten.

7 Aristocat Boko visade inget extra senast och honom är jag inte så imponerad av. Tycker att han också har lite svårt sista biten. Kanske kan han piggna till av kort distans och om Örjan kan gömma honom till upploppet kan det gå.

Streck också för 4 Ja El Tomcat och 8 Rica Neo som båda är hyggliga i grunden och har toppkuskar som vet hur man vinner på Åby.

Analys Åby V75-2:

Ranking: A: 1. B: 10-4-9-8-6-7-5-12. C: 11-3.

Spetsanalysen: Westline öppnar ganska bra och är nog ännu snabbare barfota och med ny vagn. Ändå tveksamt om han kan/vill svara ut Photoboy första biten och denne lär köras i spets.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp i lägsta klassen och inget märkvärdigt lopp. Stor favorit är 4 Photoboy som har visat fin form på slutet, är snabb ut och har bra spetschans. Han kan givetvis vinna, men visade lite begränsning senast ändå och jag är inte helt övertygad om att han är en stark V75-favorit.

Favoriten kan få fullt upp med att svara 1 Westline som jag tror är den som får chansen på open stretch. Han har gått helt okej utan att jätteimponera i två starter för Johan Untersteiner, men nu blir det troligen barfota runt om och jänkarvagn för första gången. Det är en rejäl vässning eftersom han gått med järnskor tidigare och jag räknar med att fyraåringen är rejält förbättrad. Det luktar rygg ledaren på pappa Peters favorit lång väg och då tror jag att han blir svår att stå emot. Med bara hälften så mycket insatser jämfört med favoriten så ligger i alla fall spelvärdet i honom och det blir utgång och spik på en kupong.

Intressant bakom är 10 Il Sånna som visat toppform i starterna på slutet. Senast vann han lätt från dödens och Kontio fick bra snurr på honom. Hästen är bäst i ryggar säger Hellstedt och kort distans verkar fungera fint. Givet bud.

9 New Revolution är speedig och har ett bra smygläge vilket kan ge tredje par invändigt om kusken tar rygg på Westline i starten. Kort distans är nog plus jämfört med senast och han är inte borta.

8 Neptunus Face har tänt till utan skor och har bra fartresurser. Han var vass vid spetsseger näst senast och kanske sätter Kolgjini fart på loppet från det här läget och rör till planerna för familjen Untersteiner? Kan vinna om han sköter sig och inte får för tungt lopp.

Streck också för skrällarna 6 Gateruds Galon som jag tycker verkar ganska rejäl och han kan överraska med hårt tempo på loppet. 7 Morpheus är ingen stjärna, men får Björn Goop i sulkyn och har hyfsad form.

Analys Åby V75-3:

Ranking: A: 2. B: 7-3-6-5-8. C: 1-4.

Spetsanalysen: Knows Nothing är startsnabb och om Örjan vill ha spets kan han nog ta den. Osäkert om han vill det däremot och då bör Arazi Boko och Harry Haythrow göra upp. Man låter lite mindre intresserade av att ladda bakom Harry Haythrow.

Loppanalysen:

En mycket tunn guldsoppa där det dock ska bli kul att se läckre 2 Knows Nothing igen. Han var ett litet frågetecken inför första sverigestarten senast, men rätade ut det till ett utropstecken! Örjan körde ett snällt lopp i andraspår och såg ut att sätta in attacken för sent, men femåringen bara flög förbi ledarparet och såg väldigt fin ut. Helt klart duger han bra i Europaeliten som det såg ut då och då ska han självklart vinna det här loppet. Han kan öppna snabbt om kusken vill, men jag är inte säker på att han är bäst i spets och tveksamt om Örjan vill vara med i en snabb öppning. Tar han det lugnt från start kanske alla lägger sig på rad och då får han nog gå fram utvändigt ledaren. Det kan trassla till sig i små fält om Örjan inte vill ladda och jag tycker nog ändå att spelarna har gjort honom till för stor favorit. Han är tio gånger mer spelad än de värsta motbuden och det är ju för stor skillnad. Jag tror att favoriten vinner, men nöjer mig med att spela utgång och spika på en kupong.

Bakom streckar jag 7 Dreams Take Time som såg fin ut i comebacken senast och höll starkt efter ett tungt lopp. Han är säkert mycket vassare nu och slipper han göra grovjobbet är han mer effektiv och kan vinna.

3 Arazi Boko var vass på open stretch vid segern senast och gör nästan alltid bra lopp på Åby. Han är snabb ut och vill nog gärna köra i ledningen. Farlig om han får bestämma.

Jag betalar även för 6 Harry Haythrow även om formen är svårbedömd efter halsproblem och tävlingsuppehåll. Kommer favoriten bort måste han dock kunna duga mot resten och därför får han vara med på systemet.

Analys Åby V75-4:

Ranking: A: 1. B: 9-3-4-10-2-5-7-11-8. C: 12.

Spetsanalysen: Priamo Caf spetsade från innerspår näst senast och jag har i alla fall inte sett någon som är snabbare om kusken prickar lika bra nu. Loke Chibabba är nog värst emot i spetsstriden om hon öppnar som näst senast med samma kusk som nu.

Loppanalysen:

Ett lärlingslopp där 1 Priamo Caf blir storfavorit efter två fina segrar hos Peter Untersteiner. Hästen har höjt sig flera klasser i de starterna och var helt överlägsen från ledningen näst senast trots att han fick tryck över lång distans. Senast slog han en så pass bra häst som Gordonston från dödens och visade bra inställning. Dessa två prestationer bör räcka och bli över om han håller upp ledningen, men han visade ju senast att det kan gå ändå och på Åby är det ju svårt att bli fast även om man missar spets. Mycket god vinstchans och en vettig spik.

Två hästar känns klart värst emot och 9 Tor Mento såg riktigt fin ut vid lätt spetsseger senast. Då speedade han 1.11 sista 400 m i rappare stil än tidigare och därmed bör medeldistans fungera bra även om han gått bäst över längre distanser tidigare. Dock risk att han får göra grovjobbet från det här läget och då blir det svårt att slå favoriten.

3 Journey är en bra häst som varit borta länge på grund av skada. Han har sett lite seg ut i starterna han gjort på slutet, men bör å andra sidan gå framåt för varje start. Han öppnar bra, men ändå risk för dödens från det här läget. Given om favoriten kommer bort. Bakom dessa tre är det ganska jämnt.

Analys Åby V75-5:

Ranking: A: 10-9-12-13. B: 1-4-8-6-2-3. C: 14-5-15-7-11.

Spetsanalysen: No Credit Broline är ganska snabb, men ingen given ledare och Isa Sånna kan öppna vasst om hon trampar rätt. Fabrica Pellini kan nog också utmana från det bästa springspåret.

Loppanalysen:

Ett stolopp som ser lite lurigt ut eftersom jag inte har jättefeeling för de bästa hästarna. Normalt sett är 9 Jetsetoch 13 Alvena Take It bäst, men Jetset var sämre senast och ska gå med skor nu vilket bör vara minus. Alvena Take It har varit toppfin på slutet, men blev förskyld efter senast och har lite svårbedömd form nu. Hon lär inte heller komma iväg så snabbt från spår fem och kan få långt fram.

Dessa båda kan givetvis vinna och är tidiga streck, men det känns rätt att gardera rejält. Jag ger tipset till en skräll i starka 10 Angel France. Hon har fått två lopp i kroppen och gått bra. Hon är nog starkast i fältet och den som tål mest grovjobb själv och det är en bra egenskap i stoloppen. Borglömd.

Favorit är lite oväntat 1 No Credit Broline. Hon har gått helt okej hos Johan Untersteiner, men att hon ska vara favorit i V75 köper jag inte. Kan vinna från ett perfekt läge, men för mycket spelad för min smak.

Jag håller i stället upp skrällen 13 Lady Montechristo i A-gruppen. Hon var vass vid segern i debuten för Flemming och har gjort det godkänt mot tuffa hästar efter det. Prickar Flemming från springspåret kan hon öppna hyfsat och kanske komma vettigt till direkt och hon tål också att gå en repa i spåren själv.

4 Quagga är ganska rejäl och ofta med där framme. Annan kusk än tränaren nu för första gången känns intressant och hon kan överraska.

8 Min Finish orkade inte riktigt mot bra hästar i ledningen senast, men höll okej. Läge för ett smyglopp nu och tänkbar om det löser sig.

Jag streckar sedan tre hästar till på startvolten som alla kan få fina lopp i den främre träffen. Tio streck totalt.

Analys Åby V75-6:

Ranking: A: 9. B: 4-1-6-8-5-12-2-3-11. C: 10-7.

Spetsanalysen: Odin Töll öppnar vasst när han trycks av och bör enkelt ta hand om ledningen.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans där 4 Odin Töll blir storfavorit efter en fin seger senast. Jag gillar den här fyraåringen och hade spikat honom senast och han kan absolut vinna från ledningen igen. Han är dock inte lika intressant som storfavorit i V75 där Falsig sällan vinner och jag väljer att gå emot.

Min idé och utgångshäst är kapable 9 Dencos Nemo Kilabsom faktiskt var favorit mot Odin Töll senast trots att Veijo låg lågt från ett läge som det var givet att det skulle strula från. Fyraåringen blev också fast för länge, men spurtade bra när luckan kom. Eftersom han var tunt jobbad inför förra startern ska han vara mycket vassare den här gången och nu kan det också bli barfota runt om för första gången. Lång distans bör vara ett plus – speciellt med tanke på läget och han har ju gått bra mot tuffa hästar i V75 tidigare.

Visst blir det svårt att vinna om Odin Töll får bestämma i ledningen, men om barfotabalansen ger rätt effekt så blir jag inte förvånad om Dencos Nemo Kilab är tuffast till slut. Utgång och spik på en kupong.

Av övriga bakom är 1 Kemas Winnie intressant på läget. Hon såg fin ut efter uppehåll senast och var helt okej i skymundan. Här är det läge för rygg på ledaren och då blir hon farlig på stretchen till slut.

6 Alfa Giacomo är också en häst som hittat nya växlar hos Johan Untersteiner. Lätt seger i dåligt gäng näst senast och han var riktigt vass från dödens i hårt tempo senast. Tuffare motstånd nu visserligen, men det han visade senast bör duga bra även här.

8 Snabba Cash var lite seg senast, men kan bättre och har slagit Odin Töll tidigare. Jobbigt läge dock och behöver nog lite tur på vägen.

5 Sensational Dream har gått bra på slutet och kanske ska gå barfota runt om den här gången. Kan skrälla i så fall. Streck också för snabbe 12 Tintin och starke, lägesgynnade 2 Dream In Euro.

Analys Åby V75-7:

Ranking: A: 3. B: 7-9-2-4-1-5-10. C: 6-8-12-11.

Spetsanalysen: Flera startsnabba och Sander Esterel, Dante Boko och Bearhawaii kan öppna vasst. Jag tror däremot inte att någon av dem orkar svara West Wing på första långsidan.

Loppanalysen:

En ganska jämn bronsdivision med ett undantag. Starke 3 West Wing har gjort två starter för Johan Untersteiner och imponerat. Han fick visserligen stryk näst senast, men det av kapable Even’s First Boy som spurtade vasst. Han hade nog stor nytta av det loppet för senast mosade han en så bra häst som Asterix Hornline från dödens och var mycket bra. Visserligen har West Wing dålig statistik över lång distans, men för Falsig tappade han ofta från start och hade sedan svårt att komma in i loppen. För Johan tycker jag att han har öppnat bra och han bör sitta bra till direkt. Efter startrusningen tror jag sedan att Johan kör till spets för vem ska orka svara honom i det här gänget? Det känns inte som att någon har häst med tillräcklig dagsform för det i alla fall.

Så bra som West Wing var senast så vinner han nog avsett hur det blir kört och för mig är det en given spik trots att han blir stor favorit.

För de som garderar är 7 Bearhawaii tidig. Han gjorde debut i ny regi senast och gick okej. Säkert bättre nu och det aviseras nytt huvudlag för att få honom lite rappare. Fortsatt skor på är dock ett minus och då vinner han knappast.

9 Paramount är fartfylld och visade fin form senast, men jag tycker att han är allra bäst över kort distans.

2 M.T.Follow Me är bra, men har haft lite svårt på V75 tidigare och behöver nog få det serverat för att vinna i V75. 4 Listas Rafiki och 1 Sander Esterel är också hästar som kan överraska om de får fina lopp och favoriten kommer bort.

Singelstrecken:

1 Priamo Caf (V75-4) har varit mycket bra i två starter för Peter Untersteiner och är spetsfavorit från innerspåret. Svårslagen utan strul.

3 West Wing (V75-7) var grym vid segern senast och ser väldigt stark ut. Öppnar helt okej numera och kör nog tidigt till spets. Toppchans.

Utgångshästarna:

1 Westline (V75-2) har gått bra i ny regi och nu blir det barfota runt om och jänkarvagn för första gången. Bra chans från rygg ledaren.

2 Knows Nothing (V75-3) glänste rejält i debuten för Reijo och bör lägga det här sällskapet på rygg också.

9 Dencos Nemo Kilab (V75-6) har hög kapacitet och nu blir det troligen barfota runt om för första gången. Kan runda allt.

Prisvärda hästar:

7 Dream Take Time (V75-3) var duktig i comebacken och såg fin ut. Ska inte vara tio gånger mindre spelad än favoriten i alla fall.

10 Angel France och 13 Lady Montechristo (V85-5) är starka och rejäla ston som ska räknas tidigt i ett lopp där det finns frågetecken kring favoriterna.

Överspelade:

4 Photoboy (V75-2) är spetsfavorit, men jag är inte alls säker på att han håller hela vägen i V75 och han är för stor favorit.

1 No Credit Broline (V75-5) är okej, men ser inte ut som någon stjärna och jag tror att hon får tufft att vinna. Fel favorit.

V75-systemet: (spelas på tre kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt)

1,2,3,4,5,6,7,8 (res 6,1)
A: 1. B: 4,6,7,8,9,10. (res 5,12)
A: 2. B: 3,6,7. (res 5,2)
1 Priamo Caf (res 9,3)
1,2,3,4,6,8,9,10,12,13 (res 14,5)
A: 9. B: 1,2,5,6,8,12. (res 3,11)
3 West Wing (res 7,9)

Kupong 1: 8 x 6 x 1 x 1 x 10 x 8 x 1 = 3840 rader
Kupong 2: 8 x 1 x 4 x 1 x 10 x 8 x 1 = 2560 rader
Kupong 3: 8 x 6 x 3 x 1 x 10 x 1 x 1 = 1440 rader

Totalt: 7840 rader = 3920 kr.

DD-spelet:

9 – 3 x 600 kr
1,6 – 3 x 200 kr = 400 kr.

/Berglund