Elitloppet 2024!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spelförslag under helgen från Travmagasinet/Högkvarteret
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Horsy Dream i boxen på Grosbois.jpg

Horsy Dream tar det lugnt i boxen på Grosbois. På söndag smäller det för fransmannen i Elitloppet. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Inför V75® (söndag): Äntligen får Horsy Dream visa upp sig i Elitloppet

Publicerad: 2024-05-22  20:33


Sent återbud till Elitloppet i fjol och fick i vintras stå över Prix d’Amérique. Men vid segern i Prix de l’Atlantique visade Horsy Dream att han är redo för stordåd på Solvalla. På söndag får Pierre Belloche äntligen visa upp sin stjärna inför den svenska publiken.

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Pierre Belloche har väntat länge på Elitloppet. Men på söndag är det äntligen dags.
Det har varit en hel del stolpe ut för hans stjärna Horsy Dream i de allra största loppen.
Vi vrider tillbaka klockan till slutet av januari förra året. Då var Horsy Dream jämnspelad favorit med Idao de Tillard i Prix d’Amérique. Men en stenhård resa som första häst i andraspår blev hästens fall.
Tillfälle till revansch skulle ha kommit i Elitloppet senare samma år. Horsy Dream fick en tidig inbjudan till Solvallas superlopp men tvingades olyckligt avsäga sig platsen efter att ha drabbats av en skada.
– Det var självklart svårt. Framför allt var det jobbigt eftersom det orsakades av en olycka, om än en mindre sådan. Ett tag var vi oroliga för hästens fortsättning av tävlingskarriären. Hästen lekte i hagen, men vrickade till ett ben så det blev en liten blödning i leden. Det var bekymmersamt några dagar medan vi väntade på resultaten, men sedan kunde vi lugna ned oss. Det var ingen ligamentsskada utan bara ett ödem i leden och det ordnade sig rätt snabbt ändå, säger Pierre Belloche.
Den sjuårige Scipion du Goutier-sonen var tillbaka på banan senare samma sommar.
Efter ett par återbesök i vinnarcirklarna spändes bågen mot Prix d’Amérique igen.
Då var oturen framme på nytt.
– När vintermeetinget började fick han problem med halsen. Vi missade merparten av meetinget och Prix d’Amérique. I det läget fick vi fundera, tänka på hästen. Det var en särskilt kall och fuktig vinter och jag tror det var orsaken till hans problem. Han gjorde comeback i mars och var tvåa på Vincennes två gånger med mig i vagnen och sedan ryckte vi skorna till Prix de l’Atlantique – och hästen var perfekt.

Siktat på Elitloppet länge
Insatsen i Prix de l’Atlantique senast var briljant.
Horsy Dream avslutade i raketfart över banans vidsträckta upplopp och pulveriserade motståndet på nytt löpningsrekord. Det var många längder ned till tvåan, fjolårets elitloppsvinnare Hohneck.
Snackhästen var tillbaka på topp och en ny inbjudan till Elitloppet damp ned som ett brev på posten. Något som var efterlängtat av tränaren.
– Jag har väl hoppats på en start i Elitloppet med honom i närmare två år. Hästen har gjort det bra på många distanser men jag tycker han trivs extra bra i sprinterlopp, han kommer gilla distansen. Det är en häst som är snabb, det är bara en av hans styrkor, han är komplett och jag tycker inte att han har många svagheter, säger Pierre.
Vad har hästen gjort sedan Prix de l’Atlantique?
– Han fick en lugn vecka och sedan fick han börjar jobba lite mer. Hästen har fått träna mycket kondition men har också gått några snabbjobb för att väckas upp lite. Han känns jättebra, så än så länge är jag rätt lugn. Han ska gå några jobb till innan avresan på fredag.

Bättre nu än förra året
Horsy Dream kom till Belloches stall i början av 2002. Då hade han varit ifrån tävlingsbanan ett år på grund av en allvarligare senskada. Av den anledningen har hästen ännu så länge bara gjort lite över fyrtio starter – tränaren tycker att han är bättre nu än inför Prix d’Amérique i fjol.
– Ja, det tycker jag. Han har utvecklats. Hästen stod ju över ett helt år utan att starta, så man kan nästa säga att han är ett år yngre än vad han är. Han har inte många kilometer på vägmätaren. Hästen har utvecklats även fysiskt i och med avelsarbetet, han känns starkare nu.
I Elitloppet är det ordinarie kusk Éric Raffin som vaktar tömmarna.
En av Frankrikes främsta drivers – och även en kusk som har stor vana från att tävla på Solvalla tidigare. Raffin var inte långt från att vinna loppet 2011, då bakom Rapide Lebel.
– Éric och jag har känt varandra länge och jag har stor respekt för honom, det kommer nog att gå bra. Han är kanske inte den mest erfarna kusken i Elitloppet, men säkert den mest erfarna av de franska kuskarna…
Hur ser ditt drömscenario ut på söndag?
– Det vore att han kvalar in till finalen utan att var helt tom, men samtidigt tillräckligt bra för att vi inte tvingas att välja spår i finalen sist. Att hästen klarar av att hushålla med krafterna men ändå gör ett bra försök.
Hur ser du på motståndet, du har ju bra koll på övriga franska deltagare?
– Jag gillade vad Hohneck gjorde på Enghien, han var tvåa då och den som gjorde mycket av jobbet och han visade form igen senast och det tyder på att han tagit de loppen på rätt sätt. Han har också visat att han trivs på Solvalla. Go on Boy fick vi inte se så mycket av senast, men de testade ny balans och Romain Derieux vet hur man förbereder för Elitloppet. Idao de Tillard var också väldigt bra senast, vi visste att det var ett minus med att tävla i vänstervarv. I vintras var han perfekt men i Sverige kan det ju vara något helt annat, eller inte…Gaspar de Brion har visat att han är i form, han är en väldigt säker häst och det kan göra honom gott att komma till den här typen av lopp.
…och vad det gäller de andra hästarna då?
– De har jag inte lika bra koll på, men vi fruktar alltid Daniel Redén och Alessandro Gocciadoro. Men om vi skulle åka dit och vara rädda, skulle vi inte åka alls.

 
 
 
 
 
 

Clement Duvaldestin_Thierry Duvaldestin.jpg

Thierry Duvaldestin till höger om sonen och kusken Clement efter Prix d'Amérique. På söndag tävlar de med Idao de Tillard i Elitloppet. Foto: Jean-Luc Lamaère, TR Bild

Inför V75® (söndag): Tränaren ser inte PdA-vinnaren som favorit i Elitloppet

Publicerad: 2024-05-21  16:33

Senast uppdaterad: 2024-05-22  09:11


Efter krossen i Prix d’Amérique ska Idao de Tillard nu ta sig an Elitloppet. Thierry Duvaldestin kommer till Solvalla med fransk travsports nya superstjärna. Men flera frågetecken måste rätas ut. Tränaren är ödmjuk inför söndagens slag.
– Jag ser inte Idao de Tillard som favorit. Hohneck kommer vara jättebra och Francesco Zet är vår skräck…

Foto: Jean-Luc Lamaère, TR Bild

Senaste gången en regerande Prix d’Amérique-mästare förgyllde Elitloppet var 2017.
Bold Eagle hade uppvisning i försöket, men fick i finalen överraskande sträcka vapen mot landsmannen Timoko. Senaste gången samma häst vann både Prix d’Amérique och Elitloppet var när legendariske Varenne upprepade bedriften 2002 efter att först gjort det även året före. För att finna en fransk häst som stått för samma bravad får vi leta oss tillbaka i historien 28 år till när Coktail Jet bärgade båda loppen samma år.
I år kan det ske igen.
Idao de Tillard var den första hästen att bjudas in till Elitloppet i år. Sedan triumfen i slutet av januari har siktet varit riktat mot Solvalla, sista söndagen i maj.
– Vi måste våga lite. Det är en risk som vi tar, eftersom vi inte vet om han kommer trivas med banan. Men om vi bara stannar hemma och blir bekväma, så utsätter vi heller oss aldrig för några risker. Vi måste chansa, vi måste våga, säger stjärnans tränare Thierry Duvaldestin.

Prix d’Amérique var en lättnad
Tävlingskarriären hittills i sexårige Idao de Tillards karriär har närmast varit fläckfri.
Det franska monstret har 30 segrar på 41 starter och segern i årets Prix d’Amérique, efter ett stenhårt lopp ute i spåren, är såklart så här långt kronan på verket.
Fläcken i den annars fläckfria repertoaren var annars samma lopp i fjol.
– Ja, det var viktigt att vinna i år för jag hade bästa hästen redan i fjol, men så felade han efter 200 meter och vi fick inte se vad han kunde. Självklart var det frustrerande och vi var rädda för att misslyckas i år även om jag visste vi hade bästa hästen. Men vi hade kunnat köra Prix d’Amérique tjugo gånger och han hade vunnit tjugo gånger. Hästen var överlägsen. Det var en stor lättnad för oss.
Nu har han fått visa att han är en champion. Hur långt kan hästen gå?
– I vinter blev det perfekt när han vann både Prix d’Amérique och Prix de France. Vi hoppas att vi kan vara med och vinna nästa år också, men det är hästar och inte maskiner. Nu drömmer vi om Elitloppet men vi vet inte alls hur han kommer att anpassa sig till banan på Solvalla, det är helt nytt för honom.
Vilka frågetecken finns det inför söndag?
– Det är det här att han inte är van att tävla på små banor, hästen gillar stora banorna som Vincennes. Sedan, hur kommer han ta kurvorna i den farten? Det är ju full fart hela vägen. Men vi måste försöka, hur det går får vi se på söndag.
Vilka positiva egenskaper tror du kan gynna Idao de Tillard?
– ”Idao, c’est le calme absolu”. Det är en häst som är jättelugn. Han kommer inte hetsa upp sig, han kommer hålla sig lugn hela dagen. Sedan är han snabb bakom bilen också, kanske inte lika snabb som de svenska hästarna, men snabb är han. Hade det varit på Vincennes skulle vi varit mer självsäkra men jag gillar Elitloppet, det gör alla. Det är ett fantastiskt lopp, två heat och hög spänning.

Kaotiskt i genrepet
Om det gick som på räls på Vincennes i vintras har uppladdningen inför Elitloppet inte varit hundra procent klockren för Idao de Tillard.
Fransmannen fick ställa in sin tänkta start i mitten av april i Prix de l’Atlantique på grund av halsproblem och när han senast genrepade i Prix des Ducs de Normandie på banan i Caen blev det ett kaosartat förspel med flera omstarter.
Idao de Tillard fick där sin nio segrar långa resultatrad bruten och inkom som trea.
– Det blev ett lite kaotiskt race i Caen, men hästen var bra. Vi var nöjda. Det som störde mig var att det inte var vad jag hade planerat för honom. Jag ville ju starta i Prix de l’Atlantique för att testa honom bakom bilen igen, något jag tyckte var jätteviktigt. Vi ville tävla på Enghien, en bana med lite trängre kurvor och mer lik Solvalla. Men hästen blev sjuk, vi fick ändra våra planer och starta i Caen i stället och det är en bana som mäter 2000 meter och tävlar i högervarv. Raka motsatsen till Solvalla. Det är vad som stör mig i hästens förberedelser, säger Thierry och fortsätter:
– Med det loppet är han redo i alla fall. Han ska gå ett jobb till, sedan ska vi hålla honom fräsch och fin eftersom han ska starta två gånger samma dag, då måste man ha en fräsch häst. Vi ska i vilket fall inte köra särskilt fort med honom hemma.

Ingen given favorit i Elitloppet
För Thierry Duvalestin är vare sig Solvalla eller Elitloppet något nytt.
Han körde själv Milord de Mellerey till seger i Harper Hanovers lopp 2007 och som tränare tog han sig till final med Pascia’ Lest i Elitloppet sju år senare.
– Harper Hanovers var inte ett Grupp 1-lopp på den tiden, men lika svårt att vinna som nu. Och så dagen efter vann jag Fyraåringseliten för ston med Popinée de Tembia. Det är fina minnen, båda de segrarna och det påverkade mig.
– Nu är det tio år sedan jag var på Solvalla senast. Med Pascia’ Lest i Elitloppet. Vi var fyra i det första heatet från spår åtta och fyra i finalen från spår sju.
Så man kan klara sig bra trots spår långt ut…?
– Jo, nja…men det är svårt ändå…
Hur mycket ser du ser fram mot att vara på plats och ha en av favoriterna i Elitloppet på söndag?
– Det är super. Det blir som några dagars semester och det kommer vara många fransmän på plats. Det är bra stämning på Solvalla med alla på läktarna som applåderar för hästarna. Det är ett väldigt öppet Elitloppet och jag räknar inte ”Idao” som favorit. Hohneck kommer vara jättebra och Redéns hästar… Don Fanucci Zet och Francesco Zet – han är vår skräck. Så vi är inte så kaxiga den här gången.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
processed-4B831549-29A7-4190-9F34-C2E899198706.jpeg

Foto: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Inför V75® (söndag): Inga moln på Redéns elitloppshimmel

Publicerad: 2024-05-21  11:15

Senast uppdaterad: 2024-05-21  11:29


ÖRSUNDSBRO. Daniel Redén känns trygg. Han känns till och med segerviss. Frågan är bara vem av hans hästar som har bäst segerchans i Elitloppet? - Det finns inga moln på himlen, säger Solvallatränaren.

Foto: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Vi gästar Furuby Gård och Stall Zet veckan före Elitloppet. Daniel Redén har bjudit in pressen.
Det är onsdag och efter pressträffen stänger han stallet för att fokusera och för att hästarna ska kunna förberedas på bästa sätt inför det som väntar.
Daniel Redén, 44, har rutin. Han vet hur han vill ha det.
Totalt har han startat 25 hästar i Elitloppet sedan 2013.
Daniel Redén inleder pressträffen i sitt stora hästägarrum. Han nästan halvligger skönt tillbakalutad i sin stol när han avspänt svarar på frågor.
Känslan där och då är att Solvallatränaren är trygg; att han har fullständig koll på läget.
- Jag är ganska avslappnad, men här inne är det ett flipperspel, säger han och pekar mot sitt huvud.
Daniel Redén driver i dag ett av landets största travstall och han har runt 100 hästar på sin träningslista, en fjärdedel av hästarna har tjänat över en miljon kronor. Närmare hälften av stallets hästar är treåringar där de flesta ännu inte debuterat.
Sedan Daniel Redén startade sin första häst i Elitloppet 2013 – Shaq Is Back som Redén körde själv – har han haft minst två hästar med i Elitloppet varje år förutom 2015.
Det har blivit två segrar, som dock omvandlats till en då Propulsions samtliga starter i karriären strukits på grund av en otillåten behandling i USA innan Stall Zet köpte hästen.

Fjärde raka start i Elitloppet
2021 vann Don Fanucci Zet Elitloppet. Den åttaårige hingsten gör sin fjärde raka start i Elitloppet.
- Det finns nog ingen mer komplett sprinter än Don Fanucci Zet. Jag tror att han kommer att vara lika bra som han är nu när han är 13 år, om inte bättre. Han verkar bara bli bättre och bättre. I år är han så där härligt rullig igen, som jag vill att han ska vara, så att man kan ladda i väg. Förra året sprang han och slog ihop en hel del och var för tung. I år är det bara att trycka ner tömmarna och köra.
- Man ska inte underskatta honom, han är en grym sprinter. Om Don Fanucci Zet springer 1.08,5 i ledningen är det inte så enkelt att gå utvändigt för Francesco Zet, inte över 1 609 meter.
Det hörs ändå att Daniel Redén tror stallets kung klarar det. För Daniel Redén är Francesco Zet något alldeles, alldeles extra.
- Jag tycker alltid att Francesco ska vara favorit.
Någon kastar ut frågan:
Är Francesco Zet världens bästa häst?
Svaret kommer blixtsnabbt och utan eftertanke.
- Han är Furuby Gårds bästa häst, det räcker långt för mig, säger Daniel Redén.

18 raka segrar
Francesco Zet kommer till Elitloppet med 18 raka segrar och hästen har inte förlorat sedan september 2021. Men Daniel Redén hävdar att han inte är rädd att sviten bryts.
- Jag tycker att han gjort det så jäkla bra de säsonger han haft, jag kan inte hålla på och vara rädd att han ska förlora om vi ska fortsätta tävla. Det är klart att han kommer att förlora någon gång. Alla kan ha en dålig dag, vi kanske förlorar mot en häst som är bättre för dagen.
Daniel Redén berättar att han placerat ut sina många stjärnhingstar i olika stall där de får känna sig som kungar. Är de i närheten av Francesco Zet psykar han ner dem. Det gör han även med motståndarna i lopp. Hästen är oerhört mentalt stark. Han är kung på gården.
En häst som fått ett lyft av att han numera är ensam kung i sitt stall är Don Fanucci Zet.
- Xanthis Harvey och Missle Hill fick flytta, det kan varit att han var less på dem. Jag tror Don Fanucci Zet är bättre än någonsin nu som det känts hela vintern. Det är också en sjuk grej, att nu plötsligt kommer han tillbaka efter alla problem han hade förra året och tycker att han ska vara med och kriga. Och han är svårpsykad den hästen, för han bryr sig inte om någonting, säger Daniel Redén.

Tur i spårlottningen
På söndagen lottades startspåren och Daniel Redéns duo hade lyckan på sin sida: Don Fanucci Zet lottades till spår 2 bakom startbilen i det första elitloppsförsöket och Francesco Zet fick spår 5 i det andra. Daniel Redén bjuder på startkommentarer inför söndagens tävlingar via stallets hemsida:
- 2 Don Fanucci Zet (V75-2) fick bra spår, det kändes väldigt bra. Han är i en bra fas nu, jag körde ett riktigt skarpt jobb med honom i dag (måndag) och han axade väldigt bra när jag begärde det. Han är så där perfekt rullig som han ska vara, förra året var han för tung och slog ihop lite även här hemma. Det har man inte sett någonting av i år. Då är det lättare att ladda med honom i loppen också. Som det känns kommer han kommer han vara i full form. Jag gjorde som inför näst senast, blåste ur honom rejält i dagens jobb. Han går med skor fram i försöket, om han går till final kan det bli tal om barfota runt om. Annars blir det inga ändringar.
- 5 Francesco Zet (V75-3) har känts, både bättre och smidigare hela tiden och allt har gått enligt plan. Förra veckan fick han gå fem tunga intervaller och den här veckan började vi i dag (måndag) med att jag gjorde som med Fanucci, tryckte till honom ordentligt i den sista intervallen för se att farten fanns där. Det gjorde den, och mer därtill, så det känns som vi ligger jäkligt bra på det med båda elitloppshästarna. De ska gå sista jobben inför på torsdag. Spår 5 är jag väldigt nöjd med. Han har aldrig visat den riktigt explosiva startsnabbheten så det är bra att han startar en bit ut. Tanken är att vi kör som senast, med skor runt om, möjligen med lite lättare boots fram än då. Han har gått så mycket med skor bak och gjort det väldigt bra så jag vet inte om jag törs riskera att det inte ska finnas hov kvar till en eventuell final.

Fakta
Daniel Redéns resultat i Elitloppet där han haft 25 hästar till start sedan debuten med Shaq Is Back för elva år sedan. Årets duo blir nummer 26 och 27 till start i Elitloppet:

2024
Don Fanucci Zet
???
Francesco Zet ???

2023
Don Fanucci Zet
utslagen i försöket.
Hail Mary fyra i försöket och åtta i finalen.
Mister Hercules utslagen i försöket.

2022
Don Fanucci Zet
etta i försöket och oplacerad i finalen.
Hail Mary tvåa i försöket och tvåa i finalen.
Snowstorm Hanover utslagen i försöket.

2021
Don Fanucci Zet
tvåa i försöket och etta i finalen.
Heavy Sound utslagen i försöket.

2020
Missle Hill
tvåa i försöket och femma i finalen.
Propulsion trea i försöket och etta i finalen, i efterhand diskvalificerad.
Sorbet trea i försöket och trea i finalen.

2019
Double Exposure
utslagen i försöket.
Heavy Sound utslagen i försöket.
Propulsion tvåa i försöket och fyra i finalen, i efterhand diskvalificerad.
Sorbet utslagen i försöket.

2018
Lionel
etta i försöket och fyra i finalen.
Propulsion tvåa i försöket och tvåa i finalen, i efterhand diskvalificerad.

2017
Delicious U.S.
utslagen i försöket.
In Vain Sund trea i försöket och femma i finalen.
Propulsion tvåa i försöket och tvåa i finalen, i efterhand diskvalificerad.

2016
Call Me Keeper
utslagen i försöket.
Propulsion trea i försöket och fyra i finalen, i efterhand diskvalificerad.

2014
Delicious U.S.
trea i försöket och trea i finalen.
Shaq Is Back utslagen i försöket.

2013
Shaq Is Back
utslagen i försöket.

 

 

Högkvarterets Elitloppsspecial:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HÄR ÄR STARTFÄLTET I ELITLOPPET 2024

 

Manegen är krattad för århundradets Elitlopp!

Pulsen är fortsatt hög efter spårlottningen – där de två förhandsfavoriterna Francesco Zet och Idao de Tillard båda fick försöksspår en bit ut bakom Solvallas startbilsvinge.

Fem miljoner kronor står på spel i Elitloppsfinalen – vägen dit går via två försök där de fyra främsta gör upp i Elitloppet – Stig H Johanssons Pokal.

Toppseedade Francesco Zet kommer till Elitloppet med 18 raka segrar och tränare Daniel Redén lät nöjd när Francesco Zet tilldelades spår fem i det andra försöket.

För den andra toppseedade, franske Prix d'Amérique-vinnaren Idao de Tillard, körd av 26-årige Clement Duvaldestin som gör debut på svensk mark under fredagens tävlingar på Solvalla – fick spår åtta! Det krävs en monsterprestation av såväl häst som kusk då de ställs mot Elitloppsvinnaren 2021 Don Fanucci Zet, fjolårstvåan Go On Boy och superstoet Joviality.

Francesco Zet ska å sin sida försöka brotta ned fjolårets Elitloppsvinnare och Solvallaexperten Hohneck, vilken även vann UET Elite Circuit Finale för sin ständige följeslagare Gabriele Gelormini.

Frankrike har 26 segrar genom Elitloppshistorien, Sverige 25. Vilken flagga hissas efter finalen på söndag?

Försök 1 Spår Häst (Land) – Kusk
1 Denver Gio (Italien) – Björn Goop
2 Don Fanucci Zet (Sverige) – Magnus A Djuse
3 Go On Boy (Frankrike) – Roman Derieux
4 Joviality (Sverige) – Erik Adielsson
5 Capital Mail (Italien) – Antonio di Nardo
6 Önas Prince (Sverige) – Per Nordström
7 A Fair Day (Sverige) – Oscar Ginman
8 Idao de Tillard (Frankrike) – Clement Duvaldestin

Försök 2
1 Hustle Rain (Danmark) – Mats E Djuse
2 Hohneck (Frankrike) – Gabriele Gelormini
3 Gaspar de Brion (Frankrike) – Matthieu Abrivard
4 Horsy Dream (Frankrike) – Eric Raffin
5 Francesco Zet (Sverige) – Örjan Kihlström
6 Decision Maker (Sverige) – Carl Johan Jepson
7 Borups Victory (Sverige) – Daniel Wäjersten
8 Bengurion Jet (Italien) – Alessandro Gocciadoro

På publikplats är det karnevalskänsla då hela anläggningen blir ett serveringsområde där tusentals travfans tar ton för att heja fram sin favorit. Det vibrerar av spänning, stämning och hög puls. I år vill du kunna säga ”Jag-var-där!”

För Elitloppet 2024 har alla förutsättningar att bli en klassiker det kommer talas om under en lång tid framöver.

Elitloppet avgörs söndag 26 maj 2024 på Solvalla.

 

VÄLJ BILJETTER
ELITLOPPET.SE

 

Presentationer Elitloppet, försök 1

Publicerad: 2024-05-19  23:00

Senast uppdaterad: 2024-05-20  00:26


De 16 hästarna är utvalda. Spåren är lottade. Nu är alla förutsättningar inför Elitloppet 2024 klara. Här följer en presentation av deltagarna i Solvallas stora travfest 26 maj.

 

Foto: GIrlpower HB/TR Bild

1 Denver Gio – Italien
Kön: Hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Alessandro Gocciadoro, Italien
Kusk: Björn Goop
Ägare: Francesco Licciardi
Rekord: 1.10,3
Insprungna pengar: 3 253 621 kronor
Segerprocent: 42
Största seger: Prix Cagnes-sur-Mer, Jägersro 2023

Egenskaper
Styrka: 6
Speed: 8
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Italiensk startblixt som stångats i kulltoppen i hemlandet utan att få nosen först i något av de största loppen. Anonym från bakspår i Fyraåringseliten den här helgen i fjol, men glänste i tre raka spetssegrar på svensk mark efter det och har sedan visat fortsatt utveckling i hemlandet. Briljerade i ledningen i försöket till Gran Premio della Lotteria, där han åkte ifrån slutvinnaren Capital Mail, men bommade spets i finalen och kroknade sista biten efter tredjespår runt slutsvängen. Alessandro Gocciadoros andra häst i loppet som ska köras av Björn Goop för första gången.

Förtidsodds ATG: 65.00


 

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

2 Don Fanucci Zet – Sverige
Kön: Hingst 
Ålder: 8 år 
Tränare: Daniel Redén, Sverige 
Kusk: Magnus A Djuse
Ägare: Stall Zet (Daniel Redén), Sverige 
Rekord: 1.08,9 
Insprungna pengar: 14  505 718 kronor 
Segerprocent: 54
Största seger: Elitloppet, Solvalla 2021  

Egenskaper 
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 9 
Form: 9

Kommentar: Sveriges sprinterkung som spurtvann Elitloppet 2021 och såg ut att kunna upprepa bedriften året efter då han vann sitt försök från spår 8, men galopperade från innerspår bakom bilen som storfavorit i finalen. Drog samma utgångsläge i försöket i fjol och var stenhårt betrodd då han åter högg i galopp från start. Blev borta från tävlingsbanan i nästan ett år och kördes passivt i återkomsten på Solvalla i början av april. Återvände två veckor senare och dundrade runt banan i taggad stil på 1.09,9/1 640 meter autostart. Följde upp med att säkra sin fjärde raka elitloppsbiljett genom att ta hem Meadow Roads lopp till bottenodds. Slipper favoritskapet i årets rekordtuffa upplaga och körs för första gången av Magnus A Djuse då Örjan Kihlström valt stallkamraten Francesco Zet.

Förtidsodds ATG: 9.00


Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

3 Go On Boy – Frankrike
Kön: Hingst
Ålder: 8 år
Tränare: Romain Derieux
Kusk: Romain Derieux
Ägare: Ecurie Nixonn, Frankrike
Rekord: 1.08,4
Insprungna pengar: 13 416 541 kronor
Segerprocent: 27
Största seger: Grand Prix de Wallonie, Mons 2023

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 10
Startsnabbhet: 7
Form: 8

Kommentar: Makalös spurtare som flög sista 100 meterna i 1.01-fart i fjolårets final, vilket räckte till en delad andraplats. Kördes på liknande avvaktande sätt under hela vintermeetinget i Paris där han gick snabbast av alla över mål både som fyra i Prix d’Amerique och tvåa i Prix de France – de enda starter i karriären där hästen tävlat barfota runt om. Galopperade i genrepet och har pausat en dryg månad sedan dess varför formen är aningen svårbedömd. Gynnas av de mindre fälten på Solvalla där han inte behöver plocka lika många längder över upploppet och blir hyperfarlig om loppen skulle köras i högre utgångstempo jämfört med i fjol.

Förtidsodds ATG: 10.50


 

Foto: Jenny Rehnman/TR Bild


4 Joviality – Sverige
Kön: Sto
Ålder: 5 år
Tränare: Sabine Kagebrant
Kusk: Erik Adielsson
Ägare: Stall Courant AB, Sverige
Rekord: 1.08,4
Insprungna pengar: 25 795 479 kronor
Segerprocent: 63
Största seger: Svenskt Travderby, Jägersro 2023

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Ung globetrotter med makalös meritlista som redan är Sveriges vinstrikaste sto genom tiderna. Inledde sin karriär i Nordamerika där hon bland annat segrade i Yonkers Trot och Breeders Crown samt slutade tvåa i Hambletonian. Kom till Sverige och Sabine Kagebrants regi i fjol där hon triumferade mot hingstarna i Svenskt Travderby. Testade hetluften i Paris i vintras vilket resulterade i en meriterande bronsplats i Prix d’Amérique. Gjorde comeback på svensk mark genom att ta en promenadseger på Umåker förra helgen och får nu ta sig an grabbarna i världseliten under förutsättningarna hon växte upp – bakom en startbil över engelska milen.

Förtidsodds ATG: 25.00


Foto: Gerard Forni

5 Capital Mail – Italien
Kön: Hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Gennaro Casillo
Kusk: Antonio di Nardo
Ägare: Saverio Cortese, Italien
Rekord: 1.09,5
Insprungna pengar: 12 111 070 kronor
Segerprocent: 35
Största seger: Gran Premio della Lotteria, Agnano 2024

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Italiensk uppstickare som inledde karriären med sju raka segrar som tvååring. Etablerade sig i kulltoppen i hemlandet och derbytvåa innan han flyttades till Frankrike och i Skandinavien dopingavstängde Fabrice Souloy. Spetsvann ett par sprinterlopp i fin stil på platta banor, men lyckades aldrig på Vincennes. Återvände till hemlandet för träning hos svenskbekantingen Gennaro Casillo i våras och visade sig stormtrivas med två heat samma dag när han tog hem Italiens största lopp Gran Premio della Lotteria, efter att vaket ha körts till ledningen från bakspår. Extremt effektiv i tätpositionen där han vägrar att släppa någon förbi sig, men kan få svårt att nå dit i denna konkurrens.

Förtidsodds ATG: 65.00


 

Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild


6 Önas Prince – Sverige
Kön: Hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Per Nordström
Kusk: Per Nordström
Ägare: Per Nordström AB, Hansson P& Nilsson R, Sverige
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 12 916 332 kronor
Segerprocent: 61
Största seger: Breeders’ Crown, Sundbyholmstravet 2021

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 9
Form: 10

Kommentar: Pampig segermaskin som länge dominerade sin kull och tog flera tunga titlar som unghäst. Har sedan dess haft Elitloppet som huvudmål varje säsong. Galopperade i slagläge vid ingången till upploppet femåring. Fungerade inte perfekt i travet i fjol, men tog sig ändå till final där han blåste till spets, släppte till Hohneck och slutade fyra. Opererade bort en lös benbit i ett framknä efter säsongen och har sedan återvänt till synes bättre än någonsin. Obesegrad i tre starter under 2024 och svarade för en maktdemonstration då han lämnade konkurrenterna i Paralympiatravets final.

Förtidsodds ATG: 12.50



 

 

Foto: Maria Holmén/TR Bild


7 A Fair Day – Sverige
Kön: Hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Elisabeth Almheden
Kusk: Oscar Ginman
Ägare: Elisabeth Almheden, Sverige
Rekord: 1.09,4
Insprungna pengar: 3 205 000 kronor
Segerprocent: 52
Största seger: Breeders’ Crown, Sundbyholmstravet 2023

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 8
Startsnabbhet: 10
Form: 8

Kommentar: Smålands stolthet och ”folkets häst” som tränas av en pensionär och körs av en rivningsarbetare. Utvecklades enormt under andra delen av fyraåringssäsongen, vilken kröntes med seger i finalen av Breeders’ Crown. Gjorde under påkshelgen bejublad årsdebut då han på snabba 1.09,4/1 640 meter autostart pulveriserade motståndet i Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad. Har åkt på två snöpliga andraplatser efter struliga resor sedan dess, men får nu åter sina favoritförutsättningar med framspår över sprinterdistans. Kusligt startsnabb och har aldrig förlorat från ledningen i felfritt lopp, samtidigt oprövad mot eliten och därför en av loppets mest spännande deltagare.

Förtidsodds ATG: 200.00


 

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild


8 Idao de Tillard – Frankrike
Kön: Hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Thierry Duvaldestin
Kusk: Clément Duvaldestin
Ägare: Cyril Sevestre, Frankrike
Rekord: 1.09,4
Insprungna pengar: 25 042 334 kronor
Segerprocent: 73
Största seger: Prix d’Amérique, Vincennes 2024

Egenskaper
Styrka: 10
Speed: 10
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Frankrikes nye kejsare galopperade snöpligt i Prix d’Amerique-debuten som femåring, men var omutbar på Vincennes i vintras då han drog in över tio miljoner kronor och förutom revanschen i huvudloppet även tog hem Prix de France, Prix Tenor de Baune och Prix de Selection. Har vunnit 30 av 41 starter genom karriären och ståtade med nio raka inför återkomsten och elitloppsgenrepet i Prix des Ducs de Normandie. Blev påkörd i en omstart och fick sedan en strulig resa, men klockades till 1.07,7 sista kilometern och flög lågt över upploppet som trea. Blev den första hästen att bjudas in till Elitloppet i år och därmed första regerande Prix d’Amérique-mästaren sedan Bold Eagle 2017. Kommer till Solvalla för att krönas till världens främste travare, men frågetecken för kusken som aldrig har kört på svensk mark.

Förtidsodds ATG: 5.00

 

Presentationer Elitloppet, försök 2

Publicerad: 2024-05-20  00:15

Senast uppdaterad: 2024-05-20  00:33


De 16 hästarna är utvalda. Spåren är lottade. Nu är alla förutsättningar inför Elitloppet 2024 klara. Här följer en presentation av deltagarna i Solvallas stora travfest 26 maj.

 

Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild

1 Hustle Rain – Danmark
Kön: Hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Mattias Djuse, Sverige
Kusk: Mats E Djuse
Ägare: Metro Invest A/S & Lind-Holm Thomas
Rekord: 1.10,0
Insprungna pengar: 2 620 780 kronor
Segerprocent: 39
Största seger: Sprintermästaren, Halmstad 2023

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Fjolårets Sprintermästare – de svenska fyraåringarnas motsvarighet till Elitloppet – som vann försöket utvändigt och spårade runt om i finalen under en för äldste och yngste bror Djuse magisk kväll på Halmstadtravet. Startade sporadiskt under resten av säsongen, men avrundade på bästa sätt med seger i St Leger över dubbla distansen. Årsdebuterade på Rättvik med en mersmakande andraplats bakom Francesco Zet och följde upp med ett nytt andrapris bakom Barack Face i Copenhagen Cup. Färsk i dessa sammanhang och blev sista häst att bjudas in. Ägs i Danmark och är därmed ensam representant utanför Europas tre stora travnationer Frankrike, Italien och Sverige. Mattias Djuses första elitloppshäst som brukar köras av yngste bror Magnus, men nu får Mats i sulkyn för första gången.

Förtidsodds ATG: 125.00


 

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

2 Hohneck – Frankrike
Kön: Hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Philippe Allaire
Kusk: Gabriele Gelormini
Ägare: Philippe Allaire, Frankrike
Rekord: 1.08,9
Insprungna pengar: 26 226 094 kronor
Segerprocent: 34
Största seger: Elitloppet, Solvalla 2023

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Regerande mästaren som stångats i tuffast tänkbara sammanhang hela karriären i hemlandet men visat sig ha en särskild fäbless för Solvallas tusenmetersbana. Var omöjlig att fånga från ledningen förra året och återkom senare på säsongen för att hemföra finalen i UET Circuit på samma sätt. Verkar ha ledsnat på att springa i backarna på Vincennes och var ingen faktor under senaste vintermeetinget, men lämnade ett formbesked som tvåa i Prix de l’Atlantique och följde upp med ett fjärdepris i genrepet Prix des Ducs de Normandie. Legendariske tränaren Philippe Allaire beskrev sin hingst som ”den perfekta elitloppshästen” i fjol och har laddat ett år för att förvara sin titel. Sjönk dramatisk på förtidsoddsen då han drog spetsläge i försöket.

Förtidsodds ATG: 5.25


 

Foto: Gerard Forni

3 Gaspar de Brion – Frankrike
Kön: Valack
Ålder: 8 år
Tränare: Matthieu Abrivard, Frankrike
Kusk: Matthieu Abrivard
Ägare: Ecurie LD-M Abrivard, Frankrike
Rekord: 1.10,3
Insprungna pengar: 7 087 646 kronor
Segerprocent: 31
Största seger: Grand Prix du Sud-Ouest, Toulouse 2023

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 8
Startsnabbhet: 7
Form: 10

Kommentar: Franskt formkort som fick sitt genombrott som femåring då han radade upp sex raka segrar på Vincennes. Har sedan så sakteliga vandrat mot toppen, även om han inte nått yppersta eliten och som valack heller inte fått tävla i de största loppen. Fick mäta krafterna med de allra bästa i Prix des Ducs de Normandie förra lördagen och spurtade förbluffade rappt som 42-oddsare – med Idao de Tillard och Hohneck bakom sig i mål. Oprövad med skandinaviska förutsättningar och därför extremt svårbedömd. Har visat sig väldigt allround gällande löpningsförlopp i hemlandet, men frågan är om han har tillräckligt med fart i benen för att utmana världseliten över sprinterdistans på Solvalla?

Förtidsodds ATG: 45.00


Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

4 Horsy Dream – Frankrike
Kön: Hingst 
Ålder: 7 år 
Tränare: Pierre Belloche, Frankrike
Kusk: Eric Raffin
Ägare: Ecurie Du Closet, Frankrike
Rekord: 1.10,1
Insprungna pengar: 9 313 887 kronor 
Segerprocent: 45
Största seger: Prix de Selection, Vincennes 2023

Egenskaper 
Styrka: 9
Speed: 10
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Speedfantom som kom till Pierre Belloche i början av 2022 och vandrade rakt upp i eliten på en säsong. Dominerade vintermeetinget med fyra raka segrar och blev favoritspelad i Prix d’Amerique 2023 – där han kroknade efter opassande resa. Var tidigt klar för Elitloppet i fjol, men skadade sig och tvingades stanna hemma. Fick inte alls till det på samma sätt under den här vintern i Paris och missade Prix d’Amerique, men hade visat gryende form inför starten i Prix de l’Atlantique senast. Svarade där för en hårresande prestation när han flög ifrån konkurrenterna i 1.05-fart över Enghiens 400 meter långa upplopp. Gör sin första start utanför Frankrike och över engelska milen. Även ovan vid framspår bakom bilen och har sällan laddats, men visade startsnabbhet i karriärens enda sprinterlopp då han segrade på 1.10,3/1 800 meter autostart i La Capelle i höstas. Brukar köras i ryggar och har en enormt tung avslutning.

Förtidsodds ATG: 8.25


Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

5 Francesco Zet – Sverige
Kön: Hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Daniel Redén
Kusk: Örjan Kihlström
Ägare: Stall Zet (Daniel Redén), Sverige
Rekord: 1.09,4
Insprungna pengar: 18 505 000 kronor
Segerprocent: 92
Största seger: Svenskt Travderby, Jägersro 2022

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 10
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Fenomen med outforskad kapacitet som inte förlorat eller blivit allvarligt utmanad på nästan tre år i inhemsk konkurrens. Dominerade totalt som unghäst och vann samtliga de stora årgångsloppen, kriteriet och derbyt inkluderat med rekordartade nio miljoner kronor insprunget som fyraåring. Matchades väldigt sparsamt i fjol med blott fyra starter inkluderat säsongens stora mål Margareta Wallenius-Klebergs Pokal. Lekte hem återkomsten på Rättvik och kommer till start med 18 raka segrar. Den stora hemmafavoriten som tackade ja som andra häst för att få drömmötet med Idao de Tillard. Spåddes redan som fyraåring bli ”hästen som kommer att vända upp och ner på travsporten” av sin tränare Daniel Redén. Nu har tidpunkten kommit att göra det.

Förtidsodds ATG: 4.15


Foto: Malin Albinsson/TR Bild

6 Decision Maker – Sverige
Kön: Sto
Ålder: 5 år
Tränare: Stefan Melander, Sverige
Kusk: Carl Johan Jepson
Ägare: Stall T.Z. (Stefan Melander)
Rekord: 1.10,2
Insprungna pengar: 2 735 250 kronor
Segerprocent: 37
Största seger: Baroness Karsks lopp, Solvalla 2023

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 9
Form: 10

Kommentar: Stenhårt sto med spikrak utvecklingskurva som krossat allt i sin väg under vintern och våren. Ståtar med tio segrar på sina tolv senaste starter och tycks bara bli starkare för varje lopp. Kommer närmast från sin kanske mest imponerande prestation då hon bombade till spets från spår 8 bakom bilen på Åby och drog undan på 1.11,0/2 140 meter autostart. Har mestadels matchats mot ston och aldrig ens provat gulddivisionen. Ställs nu inför ett helt annat motstånd och får äntligen chansen att löpa ut och visa sitt fulla kunnande.

Förtidsodds ATG: 225.00


Foto: Maria Holmén/TR Bild

7 Borups Victory – Sverige
Kön: hingst 
Ålder: 6 år 
Tränare: Daniel Wäjersten, Sverige
Kusk: Daniel Wäjersten
Ägare: Stall Droad AB
Rekord: 1.10,7
Insprungna pengar: 4 273 315 kronor 
Segerprocent: 39
Största seger: Seinäjoki-Ajo, Seinäjoki 2024

Egenskaper 
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Fysiskt praktexemplar som alltid visat talang utöver det vanliga. Inledde karriären med fem segrar och två andrapris för Robert Bergh som två- och treåring innan han floppade i ett par starter och flyttades till Svante Båth. Fick fyraåringssäsongen ödelagd av hälsoproblem och återkom i regi Daniel Wäjersten förra vintern. Tagit stadiga steg mot toppen sedan dess och visade att han kan hävda sig mot de med en toppspurt som tvåa bakom Francesco Zet i Margatera Wallenius-Klebergs Pokal i augusti. Följde upp med en andraplats i Sundsvall Open Trot och har trimmats med sikte mot Elitloppet hela vintern. Inlett säsongen strålande med överlägsna segrar i Finland och senast på Umåker. Färsk i världseliten och spännande då han bara gjort 31 starter och kan ha fortsatt utveckling i sin stora kropp. Blir Daniel Wäjerstens första häst i Elitloppet.

Förtidsodds ATG: 75.00


Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

8 Bengurion Jet – Italien
Kön: hingst 
Ålder: 7 år 
Tränare: Alessandro Gocciadoro, Italien
Kusk: Alessandro Gocciadoro
Ägare: Le Siepi Horse Racing S.R.L.S, Italien
Rekord: 1.08,7
Insprungna pengar: 8 622 501 kronor 
Segerprocent: 26
Största seger: Premio Tino Triossi, Capannelle 2021

Egenskaper 
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 8

Kommentar: Ojämnt fartvidunder som bländade den svenska travpubliken då han presenterade sig på Jägersro sommaren 2021 och körde ifrån sina konkurrenter på 1.08,8/1 640 meter autostart – alltjämt svenskt rekord för fyraåringar och en av de snabbaste tider som travats i Europa. Nådde inte samma höjder som femåring, men visade under elitloppshelgen i fjol att han var tillbaka genom att spurta hem Sweden Cup från köposition. Utmålades inför säsongen som årets stora elitloppshopp i Alessandro Gocciadoros stjärnspäckade stall och imponerade väldeliga när han utklassade konkurrenterna i återkomsten på svensk mark på Jägersro 20 april. Var inte alls lika vass i finalen av Paralympiatravet på Åby där han fick nöja sig med fjärdepriset. Slickat såren efter det och har visat att han kan matcha vem som helst när han tävlar på topp.

Förtidsodds ATG: 100.00

 
 
Elitloppet.jpg

Francesco Zet och Idao de Tillard. Foto: TR Bild

Krönika Svante Båth: Solvalla redo för “The Rumble in the jungle”

Publicerad: 2024-05-22  13:00

Senast uppdaterad: 2024-05-22  13:32


Sverige 25 segrar – Frankrike 25 segrar. Tungviktarna Idao de Tillard och Francesco Zet i varsin ringhörna. Väderprognosen 24 grader och klart vackert väder! Solvalla är redo för “The Rumble in the jungle” – århundradets Elitlopp.

Anders ”Don King” Malmrot är nu klar med sitt jobb, i alla fall med det som gäller Elitloppet 2024 och han har gjort det med bravur.
Visst, det blir diskussioner när de sista hästarna ska in i ringen.
Har den där att göra? Varför bjöd han inte in den i stället för den...

Sista platsen är nog den svåraste för Don King och jag har full förståelse att vissa blir besvikna, men det är i alla fall ett grymt startfält han fått ihop.
Upplägget var både smart och lite våghalsigt men mycket lyckat när det väl föll på plats.
Smart genom att lyckats få de mest attraktiva hästarna i världen, ja just det, i världen, som de första inbjudningarna – tungviktarna Idao de Tillard och Francesco Zet – för att få upp ett surr, intresse och förväntningsvärde på Elitloppet på ett sätt som det var länge sen vi haft.
Våghalsigt då de fanns en risk när han lyckades bjuda de två bästa i världen att ”övriga” inte skulle våga komma.
Men det blev lyckat då det nästan blev tvärtom, då många av övriga eliten ville vara med i ”Århundradets Elitlopp”.

Nu ska det sägas att det har körts många läckra Elitlopp med bataljer mellan kanoner så det är svårt att sätta in dem mot varandra men i alla lägen kittlar årets startfält oerhört, mer än på många år.
Det finns säkert en del som tycker att det funnits andra Elitlopp som konkurrerar om den titeln, kanske med all rätt.
Men med upplägget att så tidigt på året bjuda in dessa världsstjärnor, och därtill få ett ”ja tack, vi kommer” är något nytt, och jag tror att det är det som gjort att många tycker det är Århundradets Elitlopp.
Men visst, vi kan dra upp många Elitlopp där det duellerats så man fått rysningar.
Lite samma känsla då Victory Tilly och Varenne stod i varsin ringhörna och gjorde så tre år i rad i början av seklet, kryddat med Général du Pommeau första året och med Scarlet Knight sista.
Drömmen är, oavsett resultat, att suget efter revansch finns från förloraren till året efter, även när boxningshandskarna tagits av efter årets fajt.

Fattas det något så är det ”flaggor”. Jag gillar verkligen när det är många nationaliteter och skulle velat haft lite fler av den varan bakom Kinshasa Gate.
Jag tar hellre en osynad, kanske mindre bra häst från ett annat land än en som redan mött många av de redan inbjudna deltagarna bakom vingen, bara för att få upp spekulationerna.
I år är det mest svenska och franska flaggor, vilket naturligtvis är logiskt med tanke på hästmaterialet.
Men då blir det en match i matchen. Det står nämligen 25 – 25 mellan Sverige och Frankrike i antalet vunna Elitlopp.
Frankrike har vunnit de två senaste åren med Hohneck och Etonnant men efter denna vinter med mycket hopprep och slag på sandpåsen (eller var det springa i sanden kanske) kan kanske den nu vuxne, rökfrie Francesco Zet se till att det blir Du gamla, Du fria som spelas igen. Eller kan hans sparringpartner Don Fanucci få den äran? Eller blir det Fratelli d’Italia som spelas eller… ja, spekulationerna är i full gång!

Nu vill jag att alla som har möjlighet tar sig till Solvalla för att uppleva denna underbara helg och smälta in i det som är vida känt som världens bästa publik.
Ni kommer inte ångra er. Marken som vibrerar som följd av publikens ovationer när startbilen rullar lovar jag ger er en känsla som inte går att beskriva!

Jag har inte upplevt alla Elitlopp på plats men en hel del, dock kommer jag väl ihåg mitt första. Året var 1980 när jag och Ulf Ohlsson gav oss ut på vår första elitloppsresa tillsammans, helt utan våra föräldrars beskydd.
Vi hade suttit klistrad framför teven och tittat på Elitloppen åren före. Men när finske Charm Asserdal slog Hadol du Vivier i ena försöket och Pershing slog Madison Avenue i det andra bestämde vi oss att vi skulle dit nästa år. När Pershing skar målinjen som vinnare i finalen 1979 hade vi redan påbörjat vår första elitloppsresa.
Jag vet inte riktigt hur det gick till när vi övertalade våra föräldrar för att få ge oss av som 15- respektive 16-åringar (Ulf fyller år i april och jag i juli). Tågbiljetter inhandlades ner till Stockholm året efter och äventyret hade börjat.
Sagt och gjort möttes vi på Sundsvalls Centralstation sista fredagen i maj och steg ombord.
Lite ovana och med spänd förväntan kom vi fram. Packade ihop våra grejer i kupén och skulle precis kliva av tåget när någon säger bakom oss: Skulle inte ni till Stockholm?
Eh, jo svarade vi. Vi är bara i Uppsala nu, svarade mannen.
Hmm, det var ju bara fredag så vi hade nog hunnit fram i alla lägen men skönt att slippa den startgaloppen.
På kvällen gjorde dessa norrländska discokungar succé på klassiska diskoteket Bobbadilla, som några år innan flyttats till Slussen. Eller rättare sagt så stod två blyga tonåringar tyst i ett hörn och tittade på storstadens puls.

Elitloppssöndagen bjöd på regn men vad gjorde det?
Vi satt och njöt på E-läktaren och förväntningarna var stora då Sveriges kelgris Express Gaxe skulle möta Frankrikes pansartank Ideal du Gazeau.
Express Gaxe vann planenligt sitt försök medan Idealen fick stryk i sitt av finske fjolårsförsöksvinnaren Charm Asserdal.
I finalen spetsade Express Gaxe som favorit men över upploppet blev styrkefenomenet Ideal du Gazeau för stark och Eugéne Lefévre kunde sträcka armen i skyn i regnet.
Vissa Elitlopp fastnar mer än andra. Vi åkte hem med härliga minnen och
började klura på om det fanns någon dansskola i Sundsvall för discodans.

Malmrot är travets egen Don King

Sagohästens likheter med sagohästen