SOMMARTRAVPRATARNA

 

 

2016

Lennart Forsgren

 

 

2014 års sommarpratare:

Här lyssnar ni på Årets sommarpratare!

 

Hanné och Stig H sommartravpratar

AB Trav och Galopp, ATG - 2014-06-07 15:45 CEST

 

 

Radiosuccén ”Sommartravpratarna” är tillbaka med en tredje säsong. Formatet där några av travets profiler berättar sin historia och väljer sin musik har i år två riktiga tungviktare i startfältet. Travets störste genom tiderna, Stig H Johansson, kommer att vara mer personlig än någonsin och Tommy Hannés döttrar läser in det program som pappa aldrig hann slutföra med innan cancern tog hans liv.
- Ni får ta del av deras resor genom skratt och genom sorg, vinst och förlust men också deras filosofiska funderingar, säger producenten Andrea Håkansson på Kanal 75.


Årets premiär äger rum 6 juli, därefter släpps ett nytt program varje söndag fram till och med 3 augusti. Programmet kommer att finnas tillgängligt på Radio Play, via atg.se och på iTunes.

Förra året dubblerades lyssnarsifforna från premiäråret. Hela 350 000 personer lyssnade på bland andra tv-profilen Micke Nybrink.

- Att programmet har fått så starkt genomslag är otroligt roligt. Det visar bara att det finns ett genuint intresse och en nyfikenhet på våra travprofiler. Årets startfält känns varierat och superstarkt. Jag är otroligt tacksam över att ”pratarna” delar med sig av så personliga delar från deras liv. Det är starkt, avslutar Andrea Håkansson.

Familjen Hanné, 6 juli

Tommy Hanné var en av Sveriges mest framgångsrika travtränare. Tommy sa alltid vad han tyckte och tänkte, men bakom den hårda ytan fanns en snäll och varm man. Han brann för utveckling, gick sin egen väg, men var samtidigt en förebild och mentor för många inom travsporten. 2011 fick han cancer. Han fajtades och slogs mot sjukdomen på ett beundransvärt sätt, men i mars i år förlorade han till slut kampen. Tommy hade börjat jobba med sitt sommarprat, men hann aldrig spela in programmet. Han avslutade alltid det han påbörjat - därför berättar hans fyra döttrar, Li, Jenny, Andrea och Pamela hans historia.

Tino Ärling, 13 juli

”Tjena brorsan” hör man på stallbacken när Tino Ärling kommer gående. Den 27-årige lärlingen är finländsk rom och kom med sin familj till Sverige sex år gammal. Som ung blev utanförskap Tinos största rädsla och sedan dess har han kämpat med sig själv och sin omgivning. I dag är han en framgångsrik lärling men för bara tio år sedan var hans situation en helt annan och framtiden såg väldigt mörk ut.

Liv Haslie, 20 juli

I Sverige blev Liv ett bekant ansikte förra året när hon vid 72 års ålder, som en av de äldsta segerkuskar någonsin, charmade hela Solvalla genom sprudlande energi i vinnarcirkeln. Som liten flicka sa hon till sin mamma ”Jeg skulle ønske jeg blir en gutt når jeg blir voksen”. Det var de som fick lov att träna häst, inte tjejer. Men reglementet var inget som stoppade norskan och efter bråk och höga röster mot makthavande män skrevs hon in i historieböckerna som den första kvinnliga proffstränaren i Norge.

Stig H Johansson, 27 juli

Svensk travsports största namn genom tiderna. Som liten pojke tog Stig ett beslut att hans livsöde inte skulle bli detsamma som hans mammas. Hans talang och kärlek till hästen upptäcktes under alla de sommarlov han spenderade med sin morfar ute på landet. Här byggde han upp drivkraften till att bli väldens mest framgångsrika travtränare.

Marcus Lindgren, 3 augusti

Under Marcus 41-åriga liv har han hunnit med allt från att starta och sälja spelsajter, blivit ekonomiskt oberoende på travspel, startat en restaurangkedja och självklart det som ligger honom närmast om hjärtat - tränat travhästar. Marcus har hela livet känt att något saknas honom, vilket resulterat i detta sökande. En dag för åtta år sedan, efter att han rest jorden runt i hopp om svar, förändrades allt och Marcus fann sitt lugn.

 

 

Succén från 2012 fortsätter. Sommartravpratarna är ett radioprogram som sänds på webben i samband med Sommartravet. Några av våra intressanta travprofiler kommer under ca en timme blanda prat med musik som de själva bestämmer. Här kan ni ta del av deras resor genom skratt och genom sorg, vinst och förlust men också i deras filosofiska funderingar.

 

Sommartravpratarna har premiär söndagen den 30 juni och det kommer därefter släppas ett nytt program varje söndag kl 10:00 fram tills den 3 augusti. Programmet kan ni hitta på atg.se och på sommartravet.se. Det går även att ladda ner det som en podcast genom Itunes.

Ida Olsson

IDA OLSSON

 

Lyssna här:  http://mastrocdownload.se/Kanal75/sommartravpratarna/2013/ida128vps_pgm05.php

 

Intresset för de fyrbenta djuren föddes tidigt då hon växte upp i småländska Målilla med pappas travhästar på gården. Den 29 september 2008 förändrades hennes liv. I ett montélopp blev hon påriden, föll hårt mot marken och fick en skallfraktur och en skada på hjärnan.

 

Efter att ha varit nedsövd i en vecka vaknade hon upp och efter månader på sjukhus och rehabilitering klarar Ida sig själv i dag, men hon är långt ifrån sitt gamla jag. Dagligen kämpar hon mot trötthet och minnessvårigheter. En inre glöd och glädje och en sportslig vinnarinstinkt får henne att ständigt se framåt. Ida är 34 år.

Lars I Nilsson

LARS I NILSSON

Lyssna här:  http://mastrocdownload.se/Kanal75/sommartravpratarna/2013/la8hr822_pgm04.php


Lars I Nilsson

 

Som lärling har han gjort sina mesta år hos Lutfi Kolgjini. I dag, som egen proffstränare med licens på Jägersro, är cirkeln sluten då Lars I Nilsson hyrt in sig på Vombs Nygård vars ägare heter Lutfi Kolgjini. Bland de 45 hästarna på träningslistan sticker förra årets Oaks-vinnare Fascination ut med drygt 4,3 miljoner kronor på kontot.

 

Efter flera ekonomiska magra år på 90- och 00-talet gav Lars upp som tränare. Hans marknadsvärde var minst sagt lågt. I dag har 47-åringen återuppstått som tränare och snacka om en skön revansch.

Marjaana Alaviuhkola

MARJAANA ALAVIUHKOLA

Lyssna här:  http://mastrocdownload.se/Kanal75/sommartravpratarna/2013/ma3jj46i_pgm03.php

 

Veterinär, välkänd och respekterad bland travfolk över hela landet. 2008 belönades hon och egna företaget Hallands Djursjukhus av organisationen Företagarna med hederstiteln Årets Företagare. Den prestigefyllda utmärkelsen delades ut av prinsessan Victoria. Under de 15 år som Marjaana Alaviuhkola varit ägare och chef för Hallands Djursjukhus har rörelsen vuxit med kliniker i Slöinge, Halmstad, Bjertorp, Vaggeryd, Åby samt Värmlands Hästsjukhus.

 

Marjaana sitter även med i styrelsen för Svensk Travsport. Under gymnasietiden i Helsingfors hade hon sommarjobb som lärling på Bergsåker travbana. Efter fortsatta veterinärstudier i sitt hemland flyttade hon till Sverige, där hon fick svensk veterinärlegitimation 1985. Marjaanas och travtränaren Kari Lähdekorpis barn tävlar framgångsrikt inom travsporten.

Jori Turja

JORI TURJA

Lyssna här:  http://mastrocdownload.se/Kanal75/sommartravpratarna/2013/jo7h88k_pgm02.php

 

Jori Turja är tränaren bakom legendariske Varenne, världens vinstrikaste travhäst genom tiderna. Jori är uppväxt i Finland men redan vid 16 års ålder flyttade han utomlands för första gången och innan han fyllt 20 hade han redan jobbat i tre länder, varav Sverige var ett. 1995 bosatte han sig i Italien och blev proffstränare.

 

Bara något år efter kom Varenne i Turjas träning och tillsammans reste duon jorden runt och tog segrar i bland annat Prix d´Amerique (2001, 2002), Elitloppet (2001, 2002), Olympiatravet (2000, 2002), Gran Premio della Lotteria (2000, 2001, 2002) samt Breeders’ Crown Open Trot i USA (2001). Jori är i dag tillbaka i Sverige, där han tillsammans med landsmannen Veijo Heiskanen driver en träningsrörelse på Åbytravet i Mölndal.

Micke Nybrink

MICKE NYBRINK

Lyssna här: http://mastrocdownload.se/Kanal75/sommartravpratarna/2013/mi547uu_pgm01.php

 

Inte rädd för att sticka ut hakan och säga vad han tycker, det är Micke Nybrink känd för. Uppväxt i förortsmiljö och tidigt besök på travbanan har format Micke till den sylvassa kaxiga spelexpert (Aftonbladet) som också är en av TV4s största profiler.

 

1990 lämnade han fabriksjobbet och fick sommarjobb som travjournalist på tidningen V75-Guiden i Stockholm. Sedan dess har skrivandet en central roll i Mickes liv och hjärta. Men luras inte av den hårda ytan. Micke är en familjeman som gärna står hemma i köket med sina fem barn och sambo.

AVSNITTEN 2012

Karl-Gustav Holgersson  Lyssna här:  http://www.mastrocdownload.se/Kanal75/sommartravpratarna/x/e1e1u_pgm05.php

 

Richard och Robert Skoglund  Lyssna här: 

http://www.mastrocdownload.se/Kanal75/sommartravpratarna/x/ta3ff_pgm04.php

 

Remy Nilsson  Lyssna här:

http://www.mastrocdownload.se/Kanal75/sommartravpratarna/x/55yhm_pgm03.php

 

Johnny Takter  Lyssna här:

http://www.mastrocdownload.se/Kanal75/sommartravpratarna/x/h5eek_pgm02.php

 

Åsa Frick  Lyssna här:

http://www.mastrocdownload.se/Kanal75/sommartravpratarna/x/2gv4y_pgm01.php